От 1 август тази година почти месец по-късно са регистрирани 4 огнища в различни провинции в Китай. На пръв поглед цифрата не е голяма, сравнено с данните за САЩ преди няколко години, когато там върлуваше вирус на епидемичната диария по свинете, и с честотата на новите случаи в централна и източна Европа, пише изданието pigprogress.net.

И в Европа взеха да се тревожат от чумата по свинете

Всеки доклад на Световната организация за здраве на животните споменава намерението на китайските власти да се справят с предизвикателството възможно най-бързо, като се правят огромно количество проби около огнищата, за да се спре разпространението на болестта.

Въпреки това са налице няколко причини, поради които да бъдат сериозно притеснени от ситуацията – тя може да е по-страшна от в момента констатираното. АЧС е голяма заплаха за Китай, но и за цяла Азия.

1/ Историята на АЧС в Китай

Изглежда, че август въобще не е маркирал старта на африканската чума в Китай. Според едно сериозно изследване в интернет вирусът върлува из страната още от юни, а някои източници споменават април. Дори да бъдат взети крути мерки след потвърждаване на случай на АЧС, голяма е вероятността вирусът да се разпространи из цялата страна „незабелязано“ в период на 2 месеца.

2/ Скоростта на разпространение е тревожна

В Европа, за да стигнете от Грузия до Чехия, трябва да изминете почти 3000 км. Вирусът измина същата дистанция за 11 години – от 2007 г. до 2018 г. В Китай обаче АЧС се разпространи от Шенян в северен Китай до Уенжоу, южно от Шанхай, само за 3 седмици. Разстоянието между двете точки е 2 100 км.



3/ Погледнете модела на разпространение в Европа

В Източна и Централна Европа повечето огнища следват един  модел на заразяване – местна популация от диви глигани. След това проблемът остава на локално ниво или се заразата плъзва в нова посока. Това се дължи на факта, че вирусът съчетава висока смъртност с ниска степен на заразност – изисква физически контакт, за да се предаде нататък.

Фермата Рупинскай в Литва бе първата в ЕС, която бе напълно прочистена заради случай на АЧС. От предприятието не остана нищо. Въпреки това след време 500 км по-нататък бе регистриран нов случай. Вероятно заради човешкия фактор – някой е взел със себе си инфектирано свинско месо. Засега вирусът в Източна Европа не може да бъде спрян.

По всяка вероятност това, което се случи в Европа с бавно темпо, ще набере огромни обороти в Китай.

4/ Поголовието от свине в Китай

Половината от свинете в света са в Китай. По данни от 2016 г. става дума за около 457 милиона животни.

5/ В момента има много ферми в дворовете на хората

Китай е страна, която е в период на преход. По пътя си към индустриализацията и модернизацията хората изоставят провинцията и се преместват в големите градове. Този процес тече в момента. Наскоро д-р Джон Страк изчисли, че в края на 2017 г. 52% от свинете в Китай се отглеждат по дворовете на хората.

6/ Има много огромни свинеферми

Останалите 48% от свинете се отглеждат в съвременни ферми. В повечето случаи става дума за предприятия, в които се поддържат модерни условия на отглеждане и биосигурността е на високо ниво.

Какво ще се случи, ако АЧС бъде потвърдена в една от огромните ферми на Китай?

7/ Единна политика?

В средата на август тази година проф. Янг Ханчун заяви, че голямо предизвикателство за китайското правителство е да въведе единна политика по отношение на свинете, отглеждани в индустриални условия и в дворовете на хората.



8/ Осведоменост за вируса

Как китайците се справят с вируса? Всеки, който гледа животни за преживяване, знае кои са болестите, които ги поразяват. Какво да кажем за другите, които отглеждат свине просто така? Те знаят ли, че вече месец мина от регистрирането на първи случай на АЧС в страната?

9/ Що е то биосигурност

Знаят ли фермерите, които гледат свинете в дворовете си, що е то биосигурност и колко важна е тя? Когато чуете, че живи прасета са транспортирани от провинция Хеилонгджианг до провинция Хенан, само за да се разбере, че те страдат от АЧС, започвате да изпитвате съмнения.

10/ Времето не работи в наша полза

Към биосигурността трябва да добавим природата. За да илюстрираме проблема, ще посочим, че в края на август тази година огромен тайфун удари китайския източен бряг. Това доведе до сериозни наводнения. Сред засегнатите са оранжерии и свинеферми. Една заразена ферма да е сред наводнените, заразата ще се разпространи във всички посоки.

11/ Възможност за диагностика и лабораторни изследвания

Дори собствениците на животни да осъзнават сериозността на проблема, има ли достатъчно лаборатории, които да потвърдят наличието на АЧС?



12/ Прозрачност на действията на китайските власти?

Според експерти колкото по-прозрачна е политиката на една страна, толкова по-сериозни са последствията за търговския обмен. Беларус например през 2013 г. официално регистрира 2 огнища на АЧС, докато съседните й страни обяви по-солидни цифри. Като се има предвид начина на управление в Китай, възможно е официалните власти да премълчават размерите на заразата.

13/ Хората се оплакват в социалните мрежи

Много хора в Китай се оплакват в социалните мрежи, че липсва достатъчно информация в медиите и от страна на властите.

14/ В Китай също има диви глигани

На теория това означава, че страната разполага с „резевоар“, който удобно „настани“ африканската чума по свинете.

15/ Кърлежи – климатът предразполага

Освен диви глигани, вирусът се предава и чрез кърлежи. Това не е проблем в Европа, тъй като времето захладнява. В Южен Китай обаче климатът е по-топъл, което създава отлични условия за размножаването на кърлежи, а оттам и разпространяването на АЧС. В Китай има повече от 100 вида кърлежи.

16/ АЧС в храната в Северна Корея

Друг важен въпрос – какво следва? В края на август в корейските медии излезе, че в багажа на двама туристи е открито свинско месо, заразено с АЧС. В този конкретен случай вирусът не е стигнал до свине и вероятно вирусът е бил неактивен, тъй като храната е била термично обработена.

Не трябва да се забравя обаче, че в Южна Корея е най-голяма плътност на популацията от свине, сочат данни на FAO. Страната е в огромен риск и вече засили карантинните мерки.



17/ Какво се случва в Северна Корея?

Страната е като черна кутия. Не е ясно колко свине се отглеждат там, в какви условия и от какви болести страдат.

18/ Още по на юг: Североизточна Азия

Ситуацията не става по-розова. Виетнам е известен с апетита си за свинско месо. Освен това, подобно на Китай, е в процес на модернизация и вече разполага със съвременни ферми. В същото време част от свинете от фермите на хората се транспортират върху мотори.

Лаос, Мианмар и Камбоджа също са сериозни производители и консуматори на свинско месо – лошата новина е, че нивото на тяхното развитие е по-слабо от това на Виетнам.

19/  Свиневъдството в Тайланд – добре развито

На юг е Тайланд – страна, която може да се похвали с високотехнологична свиневъдна индустрия. Тя е блестящ пример за много производители в цяла Азия и бленувана дестинация за милиони туристи.

20/ Неочакваното….

Африканската чума по свинете ни е изненадвала в миналото. Морето достатъчно сигурна бариера ли е за Япония и Филипините? По някакъв начин интензивното пътуване на хората ще разнесе ли вируса? Какво се случва с разработването на ваксина? Как ще се отрази случващото се върху цената на фуражите? И не на последно място – как ще се отрази масовото клане на свине върху цената на свинското месо в цял свят?

Едно нещо е сигурно – ще четем още и още на тема африканска чума по свинете.