Реколтата от зърнени култури в Германия през 2018 г. ще намалее с близо 20% в годишно изражение и ще възлиза на около 36 млн. тона. Този резултат е следствие от сухото време и аномалните горещини, съобщи в сряда Асоциацията на германските фермери (DBV), информира Financial One.

ЕК: Расте износът на храни от Европа

Германия представлява вторият по големина производител на зърно в Европейския съюз след Франция и в продължение на много години е най-големият производител на рапица – основна маслодайна култура в Европа, използвана за приготвянето на хранителни масла. Тази година обаче щетите върху реколтата от майската жега са големи. Регистрирани са най-високите температури от 1881 г. Необичайно сухо бе времето още през юни и юли.

През последните дни цените на пшеницата в ЕС достигнаха тригодишен максимум на фона на безпокойството по повот загубите на реколта.

Както се казва в съобщението на DBV, Германия през 2018 г. ще събере около 18 млн. тона зимна пшеница, което е с 25% по-нисък показател, сравнено с година по-рано.

Реколтата от зимна рапица в Германия, по оценки на асоциацията, ще намалее с 24% до около 3,3 млн. тона.

Резултатите от жътвата „свидетелстват за катастрофално въздействие на сушата“, казва президентът на DBV Йоахим Руквид.

Асоциацията поиска финансова помощ в размер на 1 млрд. евро с цел компенсации за слабата реколта, но правителството съобщи, че преди да се вземе такова решение, ще се изчака краят на жътвата.

Много фермери имат нужда от помощ, заяви Руквид, призовавайки незабавно да се вземе решение за компенсацията.