Зърнопроизводителите в Добричка област очакват с около 20% по-ниски резултати спрямо миналата година. Това съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов за Агри.БГ.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

По думите му жътвата в Добричко е почти към своя край, докато земеделците, които жънат в по-източната част, към морето, все още не са приключили. За сметка на това пък, при тях се очакват по-добри резултати. На други места обаче ситуацията е тежка.

“Заради засушаването и ред други метеорологични причини очакваме масово добивите във Враца, Бяла Слатина и Монтана да са около 400 кг./дка, докато в Добричко са около 500-550 кг./дка”, каза Костадинов.

Успоредно с прибирането на житните посеви върви и жътвата на рапица. Към момента средните резултати са по-ниски в сравнение с година по-рано - едва 200-250 кг/дка. Това обаче не е единственият проблем.

“Никой не иска да купува рапицата заради евтиния внос. Заводът в Русе, който обикновено купува рапицата за биодобавка, в момента отказва. Другото, за което се използва културата е за рапично олио. В момента обаче има слънчоглед от Украйна и никой не купува рапица”, обясни Костадинов.

Той коментира и цените на основните култури в момента на борсата.

“Обикновено по време на жътва цените падат. В момента пшеница на борсата е около 600-620 лв./тон. В началото беше 670-700 лв./тон. Ечемикът и той е горе-долу на това равнище - около 580-590 лв./тон. Слънчогледът в момента е 1020-1080 лв./тон, а по едно време беше 1800 лв./тон. Тук причината обаче е в украинския внос, който пристига в България около 800-900 лв./тон. Разликата е огромна”, заключи Костадин Костадинов