С 20% по-малко плодове от овощни видове са произведени в България през 2014 г. спрямо 2013 г. По предварителни данни на отдел „Агростатистика” на МЗХ, през 2014 г. в страната са произведени 168,6 хил. тона плодове от овощни видове. 
 
При почти всички основни овощни култури се отчита намаление на реколтираните площи (общо с около 22%). Според МЗХ при повечето от тях това е съчетано и с по-ниски средни добиви, причина за което са неблагоприятните климатични условия през годината – слани, измръзвания, обилни дъждове и градушки. 
 
Значително намалява и производството на орехи, кайсии, сливи, вишни и малини – с между 16,8% и 76,2% спрямо предходната година, като най- засегнати са орехите. 
 
Производството на круши и праскови също бележи чувствителен спад (съответно с 26% и 18,2%), което обаче се дължи главно на намаление на реколтираните площи, докато средните добиви от тези видове остават близки до тези от 2013 г. Въпреки съществено по-малкото реколтирани площи, през 2014 г. продукцията от ябълки се задържа около нивото от предходната година (-0,9%), поради увеличение на средния добив до най-високото ниво за последните пет години. При черешите и лешниците също е налице увеличение на средния добив, но недостатъчно за да компенсира намалението на реколтираните площи. 
 
Единствено производството на дюли се повишава в сравнение с 2013 г. (с 56,2%), въпреки че остава в ограничено количество.

Според НСИ през 2014 г. общият внос на плодове и зеленчуци в преработено и непреработено състояние отбелязва ръст от 13,9% в сравнение с предходната година, докато общият износ намалява с 1,4%. 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!