Тревожни факти за българското животновъдство разпространиха вчера от Националната асоциация на млекопроизводителите.

Заради невъзможността си да погасяват банковите кредити фермерите са започнали масово да разпродават собствеността си. По данни на асоциацията през миналата година над 20 000 фермери са фалирали и са разпродали стопанствата си поради липсата на финансови средства. За потърпевшите е било невъзможно погасяването на взетите банкови заеми поради високите лихви, а литър мляко вече се изкупува в някои региони по 25 стотинки.

На доста места в страната вече няма дори и търсене на сурово мляко заради избухналия скандал с производството на подправени млечни продукти. Всичко това принуждава земеделските производители да продават двойно по-евтино модернизираните си по европейските стандарти ферми и така напускат бранша поради невъзможност да продължат работата.

Друг проблем на животновъдите се оказва притежаваният от тях добитък, заради който са принудени да намерят алтернативен начин да се отърват от него, защото купувачите искат само земята и техниката. Обикновено продават животните на безценица. Засега най-голям интерес към родните животновъдни стопанства проявяват само гърци и руснаци, но те нямат желание да купуват и животните, които според тях не били от млекодайни породи, или пък имали слаби продуктивни качества.