2 млн. лв. за подкрепа на розопроизводителите по схемата „Помощ в подкрепа осигуряването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“ гласува Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

85 млн. лв. допълнително за земеделие

Държавната помощ, която беше нотифицирана от Европейската комисия през юли, се прилага по Временната рамка за мерки за държавна помощ заради коронакризата, припомнят от ведомството. Чрез схемата розопроизводителите ще бъдат компенсирани за направените от тях разходи при производство на цвят от маслодайна роза, използван за преработка. 

Ще бъдат подпомогнати регистрирани земеделски стопани, микро-, малки и средни предприятия, които нямат сключени договори за покупко-продажба на цвят от маслодайна роза с преработвателни предприятия през настоящата година. 

Допустими за финансиране са и производители, които имат подписан договор с розоварните, но не са предали продукцията си в тях (нямат декларация за количествата произведен и реализиран цвят от маслодайна роза по сключените договори за текущата стопанска година). Кандидатите трябва да имат още и актуална регистрация в Регистъра по Закона за маслодайната роза. 

Помощта, която допустимите стопани ще получат, е в размер до 100 лв./дка. Тя се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства за покриване на част от разходите, направени за производство на цвят от маслодайна роза до периода на прибиране на реколтата през 2021 г.

Следващата стъпка е изготвяне на указания за предоставяне на помощта.