След градушката, която удари Севлиево и селата в последните два дни, в Кормянско са унищожени около 2 хиляди декара със земеделска продукция. Селото се оказало в епицентъра на бурята, от която има нанесени малки щети и по домовете и автомобилите на местни жители.

Земеделската продукция по плодородните ниви на Кормянско, разположено на 6 км от Севлиево, е унищожена. От засятото от земеделските кооперации и по-малките производители не е останало нищо след градушката, ударила населените места в района, разказва кметът на селото Момчил Спиров, цитиран от БНР.

"Слънчогледът е на 100% унищожен до стеблата. Подобна е работата и с царевицата, също така и пшеницата и ечемика. За градините да не говорим. Там все едно е минала валяк и щетата е на 100%".

След като Кормянско се оказало в епицентъра на стихията, не е останало нищо за спасяване, казва кметът, който не помни такова бедствие с градушка, достигаща размерите на кокоше яйце.

"Беше ад, падащи камъни, такова чудо. Късовете, които падаха, имаха интересна форма. Те бяха едри и може би това е една от причините, за да има толкова много щети, тъй като те бяха с неправилна форма", посочи той. 

За съсипаните посеви производителите ще разчитат на обезщетение от Държавен фонд "Земеделие".