САЩ и 16 други държави се оплакаха в Световната търговска организация (СТО), като поискаха преразглеждане на максимално допустимите нива на остатъчни вещества от пестициди в храните.

Ще опазим ли пчелите от пестицидите?

Новите норми на Европейския съюз (ЕС) ожесточават изискванията за традиционната земеделска продукция, произведена с използването на пестициди, пише FreshPlaza, позовавайки се на изданието BusinessLine.

17-те страни, сред които са Бразилия, Колумбия, Аржентина и САЩ, са подали жалба в СТО срещу решението на ЕС да промени своята политика спрямо максималните нива на остатъчни количества (MRL) за широк спектър пестициди.

Според жалващите се страни новите изисквания на ЕС не са подкрепени от науката. Те смятат, че взетото решение е презастраховане, което игнорира научни доказателства, представени от признати от Комитета на СТО международни организации.

17-те страни, които заедно са изразили недоволството си от новите правила, са: Колумбия, Коста Рика, Кот д'Ивоар, Еквадор, Гватемала, Индия, Панама, Парагвай, Аржентина, Бразилия, Канада, Доминиканската република, Салвадор, Хондурас, Перу, САЩ и Уругвай.

За фермерите в ЕС, включително и за българските, ограничаването на вноса на земеделска продукция на европейския пазар, в която има по-високи нива на остатъчни пестициди, е начин да се спре нелоялната конкуренция и да се гарантира изпълнението на една от основните цели на земеделската политика в ЕС – опазване на здравето на потребителите и чистотата на околната среда. 

В ЕС действа забрана върху използването на цели групи пестициди, които обаче са разрешени за употреба в други страни по света. Тези пестициди са по-евтини, но по-нещадящи за природата и може да представляват потенциален риск за здравето на хората.