Около 3 милиарда лева се губят между сметките на бившия министър на финансите Асен Василев и служебния министър Людмила Петкова

Какви са последните данни -  Асен Василев обяви при предаването на поста, че във фискалния резерв към края на март има 9.9 млрд. лв., а Петкова отчете ден по-късно, че сумата към 8-ми април е малко под 6,7 млрд. лв.

От ПП-ДБ обясниха, че причината за разликата в парите във фискалния резерв се крие в това, че в началото на месеца са направени разходите, които има да се правят, но още не са получени приходите.

Защо е важно да уточним тези сметки? На първо място, защото това са държавни пари, които са събрани от нашите данъци и такси, от всички нас – физически и юридически лица. 

Сред плащанията от последните две седмици, които са „стопили” около 3 милиарда лева са и парите, които държавата отпусна за Топлофикация София.  

Министерството на енергетиката получи близо 1,6 млрд. лв. от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация София" към БЕХ и "Булгаргаз". Решението бе на Министерския съвет. И тук започва критиката! 

Защо с парите от държавния бюджет се покриват дългове на дружество, което има финансови проблеми?

Защо с парите от данъци и такси на българите от Русе, Търново, Хасково или Бургас се плащат загубите на топлофикационното дружество на софиянци?! Защо този 1 милиард не се отпусне от бюджета за напояването в България”, се възмутиха фермери пред Агри.БГ. 

От повече от 10 години от Националната асоциация на зърнопроизводителите настояват за разширяване на обхвата на площите за напояване. От една година напояването е основна тема и на работата на Българската аграрна камара. Всички браншови организации от секторите плодове и зеленчуци „вдигат” темата и алармират, че е невъзможно да се прави земеделие без вода.

Към момента в страната се напояват само 0.7 % от всички земеделски площи.

Представяте ли си, ако вместо в зле управлявани държавни дружества, тези пари се насочат към изграждане на канали, към възстановяване на унищожената през годините инфраструктура на поливните някога площи... А сега парите на всички данъкоплатци се изливат в пробита стомна. Защото всяка година четем за финансовите проблеми на Топлофикация София. Нищо против столичани, но добавената стойност за цялата страна ще бъде много по-висока, ако парите се отпуснат за напояване и се разгърне огромния потенициал на българското земеделие!”, споделиха за Агри.БГ земеделски производители.

В Румъния нещата се случват с изключителната подкрепа на държавата и чрез пари от тяхната държавна хазна.

В Гърция маркучи, канали, помпи и водомери има във всяко село и до всяко маслиново дърво. 

У нас площите са под 1 процент, тях дори статистическата грешка не може да ги отчете. 

Финансите на държавата се нуждаят от здрава ръка, която да ги управлява. Но тази ръка трябва и да дава финансиране на сектори, в които възвръщаемостта на средствата ще бъде с положителен знак и в полза на продоволствената сигурност на страната, т.е. част от националната сигурност.

И отново ще припомним – без вода не можем да правим земеделие. Без земеделие няма живот в селските райони.