Около 150 млекопроизводители от Великотърновска област ще участват в поредния протест пред Министерството на земеделието и храните на 11 март. Това съобщи Георги Тончев, председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите във Великотърновско. Той поясни, че причината за протеста е забавянето на изплащането на средства от европейските субсидии.

 

Процесът се забавя и от започналите проверки на пасища. „Ние нямаме нищо против тези проверки. Въпросът е, че те ни отдалечават от парите. Времето минава, а банките не могат да ни чакат и това много ни притеснява”, коментира Тончев. Той посочи, че вече е започнало изплащане на субсидии, но само за кравефермите първа група.

 

Все още фермерите се надяват проблема да бъде разрешен и продължават да работят и да отглеждат животни въпреки трудностите. Тончев информира обаче, че млекопроизводител от свищовското село Драгомирово вече е продал животните си и е прекратил дейността си. „Несубсидирането на отрасъла ни поставя в изключително неизгодна позиция спрямо колегите ни от Европейския съюз”, заяви Тончев. На протеста млекопроизводителите отново ще поставят искането си помощта за качествено мляко да е целогодишна.