От името на Европейската федерация на пчеларските съюзи е внесено предложение в Европейския парламент да бъде осигурено субсидирането на всяко пчелно семейство с по 15 евро, необходими за изхранването му през зимата.

Това е съобщил пред БТА президентът на федерацията Стефан Стефанов, председател на "Български пчеларски съюз-1899 г.".

Международната организация обединява браншови съюзи от 14 държави. През последните години пчелите изчезват, измират или бягат, заяви Стефанов. Той уточни, че въпросът за субсидирането на дейността в сектора е поставен и пред Народното събрание.

По думите му федерацията смята, че трябва да се развие науката в сектора, да се осигури достъп на всеки пчелар до специализирана информация, а ветеринарно-медицинските служби да решат въпроса с профилактичните прегледи на пчелните семейства.

Пчеларският съюз има идея да помогне на хората в Родопите, където намалява тютюнопроизводството, за да се заемат те с биологично пчеларство. Районът е подходящ за това, смята Стефанов.

Европейската федерация на пчеларските съюзи бе сред основните организатори на Международното изложение "Пчеларство" в Плевен, което завърши вчера.

Голямата награда "Крилото на успеха" бе присъдена на турската фирма "Илдирим Пластик"ООД, производител на термокошер (нова технология за отглеждане на пчелни семейства).

Подгласници станаха "Томаш Лисон" - Полша, и Стохи-04"ООД - София.

Термокошерите са създадени по международен академичен проект с подкрепата на турската държава, казаха от "Илдирим Пластик". Доказали са по-голямата си хигиеничност, по-добрата вентилация и поддържането на постоянна температура. Един кошер може да се експлоатира най-малко 10 години.

Форумът в Плевен събра над 3000 пчелари от страната и чужбина. /expert.bg