1428 изложители от 32 държави се събраха тази година на 25-тото издание на животновъдното изложение „Соме Дьо л'Елеваж”, което се проведе в Клермон Феран в дните между 4 и 7 октомври. На експото бяха представени 2 000 животни от 70 породи, съобщиха от Френско-Българската селскостопанска асоциация. 
[news]
„Посетителите от източноевропейските страни идват на изложението ни, за да купят генетика и специфично оборудване, докато  посетителите от Африка идват, за да намерят решения за изхранване на населението си“, обясни президентът на експото Роже Блан. 
 
Българската делегация беше представена от животновъди, инвеститори и учени. Един от успехите на тяхното посещение беше подписването на договор между Тракийския университет в Стара Загора и университета в град Клермон Феран. 
 
“Интересува ни породата Лимузен. В България има отлични условия за пасищно отглеждане на месодайни говеда и възнамеряваме да инвестираме”, заяви Тенко Тенев, един от българските посетители на изложението. От своя страна представители на Националната асоциация на козевъдите бяха на експото, за да установят контакти със селекционния център на Саанска и Алпийскапорода. 
 
 
“Оценката ми за изложението е 10/10”, заяви Деан Тодоров, президент на Националната асоциация на козевъдите. 
Английски и ирландски посетители успяха да сключат договори с французите, занимаващи се с породата говеда  Херд-бук Шароле. 
На националния конкурс на породата беше пожънат голям успех, като 16 животни бяха продадени на търг. 
 
Породата Холщайн също беше застъпена сериозно от изложителите. Тези животни често се отглеждат пасищно, което ги прави по-устойчиви и подходящи за балканския климат. 
Беше проведени и конкурс между животни от породата Симентала. Участваха  48 говеда от Франция, Германия, Австрия и Швейцария. 
 
 
Зоната на породите овце както винати привличаше посетителите към специализираните месодайни и млечни породи с конкурсите  на Ил-дьо-Франс, Тексел, Суфолк, Мутон Шароле и най-добрата  млечна порода  - Лакон. Съдия на конкурса на Ил-дьо-Франс бе директорът на едноименната асоциация в България Евгения Ачкаканова. 
 
Любителите на тежкотоварните коне,  както всяка година си тръгнаха с пълни очи и сърца, а някои и с нов любимец. 
Повече от триста коне и магарета от девет тежкотоварни и ездитни породи бяха представени на изложението.