Тринайсет страни въведоха забрана за внос на свинско месо и продукти, които го съдържат, от Белгия, след като властите в страната откриха 10 случая на африканска чума по свинете при диви глигани, информира meatinfo.ru.

Обезщетение от 70 лв. за прасе, заклано срещу чумата

Белгийската месна федерация (Febev) обяви и кои са страните: Южна Корея, Китай, Тайван, Беларус, Мексико, Филипини, Япония, Южна Корея, Сингапур, Уругвай, Австралия и Малайзия, съобщи изданието Brussels Times.

Властите обявиха още, че ограниченията варират при всяка страна. Някои държави са въвели забрана само върху продуктите от свинско месо, докато други ограничават и вноса на живи животни.

За момента въпреки установяването на вируса АЧС при диви глигани не са открити случаи на заболяване в белгийските свинеферми.

Майкъл Гор, генерален директор на Febev, заяви, че страните, които не влизат в ЕС, имат строги правила за внос и изискват от страните, с които са сключили търговски договори, да бъдат свободни от африканска чума по свинете.

Гор допълни, че с тези държави „е много трудно договарянето и доставките на свинско месо към тях са преустановени“.

Както поясни генералният директор на Febev, ограниченията върху вноса ще се отразят негативно на белгийската свиневъдна промишленост, която доставя 45% от целия обем на износ на свинско месо в трети страни.