Националните доплащания за земеделие за 2010 г. ще бъдат 220 млн. лв., стана ясно днес след работното заседание на бюджетната комисия днес в Народното събрание. 100 млн. лв. бяха гласуваните на първо четене за национални доплащания, а днес бяха предложени още 120 млн. лв. Очаква се 30 млн. лв. да са за животновъдството и 190 млн. за зърнопроизводителите.

Ако не бъдат отделени 90 млн. лв. за животновъдството за следващата година за национални доплащания, на 15 декември ще се проведе национален протест пред Министерството на земеделието и храните. Това каза председателят на Съюза на животновъдите Пени Ботева. Председатели на пет асоциации в животновъдството обсъдиха днес в Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) бюджета за сектора за догодина, преди гласуването на второ четене. На срещата са присъствали изпълнителният директор на ДФЗ Калина Илиева, председателят на земеделската комисия в Народното събрание Десислава Танева и представители на зърнопроизводителите. „Изобщо не сме доволни, стана голям конфликт в ДФЗ и обявяваме, че ако от тези 220 млн. лв., 90 млн. лв. не бъдат заделени за животновъдството, на 15 декември ще има национален протест”, обясни Ботева.

По-късно председателят на земеделската комисия Десислава Танева заяви, че с постановление на Министерски съвет ще бъде разпределен размерът на националните доплащания по сектори за земеделските производители за следващата година. Постановлението ще бъде прието по предложение на министъра на земеделието и храните, след като бъде приет окончателно бюджетът. Тогава ще стане ясно колко пари ще бъдат заделени за зърнопроизводителите, и колко за животновъдите.

На второ четене депутатите от Комисията по бюджет и финанси приеха и промените от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване минималният размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица става 420 лв., а за земеделските и тютюнопроизводители - минималният осигурителен праг става 240 лв. Така според промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2010 г., минималният доход, на който вече ще се осигуряват фермерите се увеличава 4 пъти – от 65 лв. на 240 лв.

По темата четете още:

М. Найденов: 300 млн. лв за национални доплащания са заложени в бюджета