Близо 120 000 литра оцет ще бъдат унищожени след проверки на Българската агенция за контрол на храните (БАБХ) в производствени предприятия за оцет и олио, информираха от агенцията, цитирани от „Economy news”. Причината е влагане на неразрешени добавки в продукта или организиране на производство в нерегламентирани обекти.

 

Други 16 156 литра оцет и 710 литра олио са възбранени и насочени за преетикетиране, заради непълна или подвеждаща информация на етикета, както и липса на данни за производителя на продукта. Това води до заблуда на потребителя. Най-ярките примери в това отношение са когато на синтетичен оцет са поставяни етикети с надпис "Ябълков" и "Винен", информират от агенцията.

 

За констатираните нарушения са издадени 35 предписания и са съставени 8 акта за установяване на административно нарушение, а един обект за производство на оцет е с временно преустановена дейност. Повечето от нарушенията са установени в областите Варна, Кюстендил, Плевен и Шумен.

 

Количествата оцет са открити в складова база и не са достигнали до търговската мрежа, уточняват от БАБХ. Общо извършените проверки са 2104.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!