Световното производство на вино може да се увеличи през 2018 г. с 12% в сравнение с миналата година, която се превърна в най-лошата за винения сектор от 20 години. Това се казва в прогноза на Международната организация за лозя и вино (OIV), пише информационна агенция Казах-Зерно.

Винен туризъм в подкрепа земеделските продукти

Общият обем на произведеното в света вино, по прогнози на експерти от OIV, ще се увеличи с около 4,1 млрд. бутилки – от 251 млн. до 282 млн. хектолитра.

В прогнозата се отбелязва още, че миналата година е била крайно неблагоприятна за основните производители на вино – Италия, Франция и Испания.

Съгласно OIV, Италия през 2018 г. ще запази статуса си на най-големия производител на вино в света. Очаква се, че производството на напитката ще се увеличи с 14% до 48,5 хектолитра. Във Франция винопроизводителите ще увеличат производството с 27% - до 46,4 млн. хектолитра. В Испания се очаква ръст от 26% - до 40,9 млн. хектолитра.

В САЩ, която заема четвърто място в тази класация, се очаква повишаване на производството с 2% - до 23,9 млн. хектолитра.

Понижаване в сравнение с 2017 г. ще има само в Португалия и Гърция. Максимален ръст ще има в Гърция – с цели 57%, т.е. до 2 млн. хектолитра.