С 11 процента се е увеличила средната годишна заплата в селскостопанския сектор през миналата година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). 
 
 
Заетостта в отрасъла се е повишила с 8,5%, съобщават от Министерството на труда и социалната политика, пише dobrichmedia.com, цитирайки НСИ. 
 
Според изчисленията на статистиците през 2017 г. броят на работещите в селското стопанство се е увeличил със 17 300 души и е стигнал 221 000 души. Средната заплата в сектора е стигнала 873 лв.
 
Повишаването на квалификацията на работещите и безработните е сред най-големите предизвикателства пред българския пазар на труда. От началото на 2018 г. Министерството на труда и социалната политика стартира нова програма „Работа“, която е насочена към дълготрайно безработните, които нямат подходящите умения и знания и трудно могат да намерят реализация на пазара на труда. По нея ще бъдат наети близо 10 000 души за период до 12 месеца в 196 общини с висока безработица. 
 
 
Програмата ще даде шанс на по-малки предприятия да намерят необходимите им кадри. Това би решило част от проблемите в селското стопанство. В началото на тази година стартира новата програма Работа. Тя е насочена към дълготрайно безработните. Насочена към хора без умения, знания, които много трудно могат да намерят реализация на пазара на труда.
 
Ще се прилага в 196 общини с висока безработица. Ще им се осигурява заетост и възможност за обучение за 12 месеца, като в този период ще получават възнаграждение, равно на минималната заплата. Програмата ще даде шанс на по-малки предприятия да намерят необходимите им кадри. Стимулираме наемането им за различен тип дейности. Работим сериозно и за стимулирането на младите хора. Има над 14 000 младежи, които са започнали работа по схеми от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. 
 
 
Продължава да се развива успешно схемата за стажуване, но има много млади хора, които за съжаление нямат желание, нито да учат, нито да работят. Затова всички отговорни институции, местните власти и работодателите трябва да възпитаме у тях ценността, че чрез работа могат да изкарват добри доходи, да се реализират и да имат хубав живот, посочват от социалното министерство.