Заразените с бруцелоза до момента са 11 души - двама от тях са регистрирани още миналата седмица, а резултатите на останалите девет са получени тази сутрин. Това съобщи в интервю на БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

[news]


За лечението на заразените е необходим продължителен прием на антибиотици. ''Бруцелозата е неприятно заболяване, защото протича като туберкулозата. Предава се при контакт с болни животни, колене, дране и най-вече, което е най-опасно за населението - консумация на мляко от тези животни. Боледуват най-много козите и овцете и по-рядко едрите животни'', обясни Кантарджиев.


Той допълни, че заразеният в гр. Рила мъж е заразен най-вероятно от други животни, които отглежда или от консумация на нетермично обработени мляко и млечни продукти.


Застрашени са всички хора в региона, които са употребили мляко или млечни продукти, заяви националният консултант по микробиология и обясни, че заболяването се разпространява чрез болните животни.


Ако не се приложи лечение на болестта се засягат вътрешните органи, ставите и черния дроб. Възможно да се стигне до фатален край, но много рядко. Кантарджиев призова хората да са внимателни, ако консумират млечни продукти от неварено мляко. За да се унищожи микроба е достатъчно млякото да се превари, да мине термична обработка.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!