В Швейцария има около 52 000 ферми, основно неголеми по размер, но около 1000 от тях всяка година излизат от бизнеса. В момента е налице тенденция, вследствие на което фермите стават все по-малко, пише изданието www.swissinfo.ch.

Ще преглътнат ли фермерите драстичния скок на осигуровките?

По данни на Федералната служба за здравеопазване всеки ден 2-3 души в Швейцария се самоубиват, като предимно става дума за мъже на възраст над 75 години.

През 2016 г. правителството на Швейцария прие план за действие с цел предотвратяване на самоубийствата. Десетте точки на плана включват повишаване на осведомеността на обществото за проблема, предоставяне на бърза и леснодостъпна помощ, разпространяване на знания за профилактична работа на територията на цялата страна и зад граница.

По този начин властите искат да намалят случаите на самоубийства с 25% до 2030 г. С други думи, да предотвратят 300 смъртни случаи годишно.

Изследването на SNF (Швейцарския национален научен фон), проведено от учени от университета в Берн, е базирано на данни за 90 000 фермери. Данните от него бяха публикувани през уикенда във вестник SonntagsZeitung. Те показват, че в периода между 1991 и 2014 г. 447 швейцарски фермери са сложили край на живота си.

В същото време общото ниво на самоубийствата сред швейцарските мъже, живеещи в селските райони, през последните години постоянно намалява, при фермерите обаче е регистриран ръст. Тенденцията е от 2003 г., смятат изследователите.

Нивото на самоубийствата сред фермерите е с 37% по-високо, отколкото при мъжете, които живеят в селски райони.

Основните причини за самоубийствата сред фермерите са страхът от бъдещето, финансови проблеми, отсъствие на наследници, които да продължат бизнеса, и самота.

Марк Ритер, президент на Обединението на фермерите на Швейцария, смята, че цифрите са „много тревожни“ и дават представа за личните проблеми, с които се сблъскват фермерите.