В Силистра се проведе 14-ият Празник на плодородието, организиран от Асоциацията на лозарите и винопроизводителите от Силистренско с председател Божидар Боев. Пет награди на изявени лозари раздадоха общинската и областната администрация по време на празника.

 

Победител при десертните сортове стана грозде, отгледано от Тодор Опрев, подгласник стана Пламен Калинов, също изявен радетел за съхраняването и развитието на лозарския занаят в региона. Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов награди Александър Мръсков, Георги Балушев и Мария Христова за усилията им в лозарския бранш. Средно по 1 тон от декар са добивите от винените сортове лозя в Силистренска област тази година, съобщи Божидар Боев, цитиран от „Бряг”.

 

Тази година кампанията по прибирането на гроздето започна с 10 дни по-рано, но се очертават проблеми с реализирането на продукцията. Лозарите от Силистренско вече започнаха прибирането на белите сортове грозде. Реколтата е много добра, но ще има проблеми с изкупуването, прогнозира Божидар Боев. Според него в близките месеци се очертава трудна кампания.

 

Миналата и по-миналата година италианци са били на пазара, те определяли цените, но тази година още ги нямало. Кампанията стартирала добре, но в момента е на изчакване, което вече е проблем. Според зам.-председателя на асоциацията д-р Недко Белев, изкупните цени са нереално ниски заради евтиния внос. От асоциацията изчисляват, че за последните 25 години площите с лозя в района са намалели драстично и от над 40 000 декара са редуцирани до едва около 3 000 декара.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!