Пазарът на органични продукти процъфтява и се очаква да достигне 100 млрд. евро по целия свят, обяви Мишел Рейно, вицепрезидент на един от най-големите сертифициращи органи, цитиран от Euroactiv. 

Фермер: Бавно и славно преборихме недоверието за биопродуктите ни

Данни, изнесени от Международната федерация по органично земеделие (IFOAM) сочат, че преди две години пазарът за биохрани е възлизал на 90 млрд. евро. Спрямо 1999 г. увеличението е с около 11 млрд. евро, изчисляват експертите. 

Въпреки че пазарът на биологични земеделски продукти се развива, той заема много малка част от световния пазар на храни, който е оценен на 5 трилиона долара през 2015 г. Освен това биохрани се търсят предимно в Европа и Съединените американски щати (САЩ).

Основните потребители на биохрани си остават американците, които през 2017 г. са похарчили 40 млрд. евро. Следват европейците с 3 млрд. евро по-малко. Сред страните членки водеща на европейския пазар за биохрани е Германия с 10 млрд. евро, но плътно зад тях са французите, чиито пазар се оценява на 7,8 млрд. евро.

Що се отнася до биопроизводството, страните от Европейския съюз (ЕС) изпреварват САЩ. 2,9% от европейската земеделска земя се използва за биологично земеделие, докато отвъд Атлантическия океан за него са заделени едва 0,9% от площите. Според Мишел Рейно стимул за европейските фермери са помощите за конверсия, докато американските им колеги могат да разчитат само на частни програми.

Разлика има и в броя на земеделските производители. В Европа са регистрирани около 400 хил. биологични фермери, докато в САЩ „те са само няколко хиляди“, допълва експертът.