Когато става дума за размери, този фактор е изключително важен при кравите, особено породите, предназначени за производство на месо или мляко. На пръв поглед една голяма крава се възприема като ключът към успеха за всеки фермер. От значение обаче са особеностите при отглеждането на всяка една порода.

Не само изхранването е предизвикателство, но също така и адаптирането на животното към определени климатични и географски особености.

Съществуват повече от 920 породи крави в цял свят. Предлагаме на вниманието ви 10-те най-едри.

1. Кианина

Най-едрата порода крави в света. Произхожда от Тоскана, Италия. Може да достигне височина 2 метра и тегло над 1700 кг. Едновременно най-високите и най-тежките крави на света. Освен това е и една от най-старите породи. Използва се предимно за производство на месо.

 



2. Южен Девън

Известна още като „Нежния гигант“. Породата „Южен Девън“ произхожда от Великобритания. Животните достигат тегло около 1600 кг. Отглеждат се и за месо, и за мляко.

 



3. Мейн Анжу

Както показва името й, тази порода произхожда от френския регион Анжу. Кравите може да достигнат тегло около 1400 кг. Отглеждат се за месо и мляко.

 



4. Glan Cattle

Тази порода се отглежда основно в германския регион Рейнланд-Пфалц. В наши дни се използва основно за производството на месо. Може да достигне височина 1,45 метра и тегло – 1200 кг. С всяка изминала година числеността й намалява.

 



5. Немски Ангус

Друга порода, която произлиза от Германия. Тези крави може да достигнат тегло до 1200 кг и височина 1,5 метра. Породата е селектирана през 50-те години на 20 в. Целта е била да се създадат животни, които са с по-благ характер и подходящи за производството на месо с ниско съдържание на мазнини.

 



6. Монбеляр

Тази порода произхожда от френския регион Монбеляр. Използва се основно в млечни ферми. Една крава е способна да произведе 7400 литра мляко годишно. Животните достигат височина 1,54 метра и тегло максимум 1200 кг. Млякото им съдържа повече казеин тип В.

 



7. Партенезка порода

Тази порода намира място в класацията, тъй като на височина може да достигне 1,45 метра, а на тегло – 1,150 кг. Произхожда от региона Дьо Севър, Франция. Казват, че е една от най-старите френски породи. В млякото на кравите се съдържа по-ниско количество холестерол.

 



8. Лимузин

Тази френска порода достига тегло 1,100 кг. Радва се на добро здраве и отлична адаптация към условията, в които се отглежда. Често тази порода се използва за изпълнението на полева работа. 

 



9. Базадез

Тази порода произхожда от района на полетата с лозя на Бордо. Достига тегло до 1100 кг. Тези животни имат славата на подходящи за производството на месо.

 



10. Шароле

Това е една от най-популярните породи във Франция и в цял свят. Може да достигне тегло до 1100 кг. Във Франция поголовието от тази порода достига 1,8 млн. Основно се отглежда за производството на месо.