Вносът на агнешко месо у нас варира от 8 до 10 % годишно, като около Великден се отчита най-активният внос. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева на пресконференция на тема: „Великден с български яйца и козунаци“ от кампанията „Купувам българско“.
 
У нас има внос на агнешко от Румъния, но няма традиционния вкус, който българинът очаква. „На пазара има и замразено новозенландско месо, но най-предлагано е българското. Всеки потребител трябва да изисква произхода на продукта, който купува“, обясни Танева. Тя допълни, че в новия Закон за храните се предвижда свежото месо в търговската мрежа да бъде на отделен щанд.
 
За 2015 година отчитаме ръст в производството на почти всички български храни, отчете още Танева. Тя бе категорична, че родните храни са произведени по всички изисквания за качество, по най-високите стандарти, с традиционните вкусови качества. Министърът на земеделието и храните  призова и други производители да се включат в кампанията „Купувам българско“.