Лек спад в консумацията на яйца по Великден заради пандемията, а в същото време засилен внос на полски, които са със съмнително качество. Това очакват родните птицевъди тази предпразнично тази година. За съжаление този внос традиционно е около една трета от великденските яйца у нас, коментира пред Нова телевизия Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. 

Овцевъди алармират за дъмпингов македонски внос на агнешко

Всяка година около най-големият християнски семеен празник у нас се купуват около 30 милиона яйца. Тазгодишното потребление се очква да е около 27-28 млн броя. Това означава, че вносните яйца от Полша и Германия ще са около 10 милиона. В същото време те достигат и на по-ниски цени до пазара - с около 10%.

Обикновено това са яйца, които са останали от преди католическия и протестантския Великден. Яйцата при нормални условия се държат не повече от 28 дни, след това годността им спада. Няма и гаранция, че се произвеждат от птици, които са здрави, предупреждава Белоречков.

Факт е, че именно от Полша са най-често регистрираните пратки на заразено със салмонела птиче месо. От Българската агенция по безопасност на храните уверяват, че контролът по празниците ще е сериозно завишен. Ще се взимат проби за лабораторни изпитвания от вносните яйца от Европейския съюз или трети страни. Ще се следи и дали не се изкупуват и продават яйца от непроверени източници.

Слушайте в подкаст - Седмицата през погледа на Agri.Bg

Контролът обаче е труден, коментира Белоречков, защото една част от партидата може да е чиста, а друга-заразена. Все пак потребителите могат да познаят българското яйце по печата „BG” върху черупката му. Малко преди празника яйцата излизат от птицефермите ни на 18-20 стотинки, а до магазина достигат до 25-30 стотинки. Производителите заявяват, че традиционно търговците спекулират заради завишеното търсене, обикновено с по 10 стотинки отгоре.

„Опаковка на кутията с яйца може да е българска, но яйцата да са вносни, тъй като имаме и вносители, които преработват тук яйцата“, обръща внимание Димитър Белоречков.