През 2013 г. цяла Европа бе скандализирана. Тогава органите за безопасност на храните установиха, че големи търговци на дребно и добре известни марки пакетирани храни са продавали конско месо като говежди продукти. Скандалът принуди министрите на Обединеното кралство да поискат разследване. Бе ангажиран проф. Крис Елиът, който впоследствие състави списък от препоръки за подобряване на ситуацията. 10 години по-късно темата е отново на дневен ред. Този път с въпроса - какво бе постигнато за едно десетилетие, пише Farmers Week. 

Полското месо от болни животни не е стигнало България

Според проф. Елиът напредък в някои области има, но в други ситуацията се е влошила.

Положително е, че като резултат бяха създадени Националният отдел за престъпления срещу храните (NFCU), Мрежата за разузнаване на хранително-вкусовата промишленост и Мрежата за автентичност на храните, отбелязва той.

Има обаче и регрес. Той се дължи на Брекзит, кризата с разходите за живот и войната в Украйна, които стимулират престъпната дейност.

Сега вероятно сме по-застрашени, отколкото сме били през последните 10 години”, казва проф. Елиът. 

Според Тони Луис, експерт по здравеопазване на околната среда, месото конкретно винаги ще бъде обект на “измамни сделки”

„Има повече пари, които организираните престъпници могат да направят чрез храна, отколкото чрез наркотици, и много по-малко риск”, казва той.

В този и в други сектори, кеш енд кери магазините са истински проблем.

“Тези магазини нямат необходимите средства да извършват проверки и инспекции”, казва проф. Елиът. „Колкото по-малък е бизнесът, толкова по-вероятно е да бъдете измамени”.

Индустрията за хранителни услуги също е доста уязвима. Видимостта на произхода например е много по-ниска в заведенията за храна за вкъщи и ресторантите. Не само те обаче са рискови. Въпреки че големите търговци на дребно са предприели стъпки за подобряване на вземането на ДНК проби след скандала с конското месо.

В Обединеното кралство се чувстват все по-застрашени от грандиозен скандал с месото след Брекзит. Основните страхове са насочени към рисковия внос на храни. 

Голяма част от храната, предназначена за Обединеното кралство от страни извън ЕС, идва в страната през европейски пристанища като Ротердам. Преди Брекзит тя щеше да бъде проверена от нидерландските власти. Сега обаче това вече не е така.

Когато Обединеното кралство напусна ЕС, то напусна и Европейската система за бързо предупреждение за храни и фуражи, където държавите-членки споделят разузнавателна информация за съмнителни храни. Въпреки че Обединеното кралство вече се присъедини към Infosan, глобална доброволна мрежа от национални власти с роля в безопасността на храните, проф. Елиът настоява, че това не е равностойна замяна.

Месото обаче не е единственият продукт, изложен на риск от измама. 

Проф. Елиът таи опасения към силно преработените продукти на растителна основа, които стават все по-популярни. Той ги описва като една от неговите „най-големи грижи“.

“Разрастващият се алтернативен пазар на протеини е почти нерегулиран”, казва той. Според него там няма никакви проверки и инспекции. 

Друг начин да бъдете измамени с качеството на храната е свързан със социалните медии, т.нар. “храна във Facebook. Тенденцията за продажба на храна във Facebook започна по време на пандемията.

“Там има разрастващ се пазар на занаятчийска храна, но той е напълно нерегулиран, няма проверки или инспекции. Това е Дивият запад на храната”, смята проф. Елиът. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Европол задържа 66 души - предлагали конско месо за говеждо

Нови правила заради скандала с конското месо

Нов скандал избухна във Великобритания с открито в консерви конско месо