В отговор на потребителските предпочитания и климатичните промени пазарът на хранителни стоки предстои да се промени. Трансформацията ще бъде сходна на тази на световния енергиен преход, информира freshfruitportal.com.

Агроиновации: Цифрова верига на доставки на оранжерийни домати

"Преходът към иновационни храни все още се намира в зачатък, но е стимулиран от новите тенденции - демографското преструктуриране на населението на планетата, формирането на ново потребителско търсене, значителните постижения в областта на биологията, химията и физиката", казва Санджив Кришнан, управляващ директор в най-голямата инвестиционна компания в САЩ.

В доклада “10 тенденции, които определят бъдещето на храните през 2022 г.” се разглеждат тенденциите, които стимулират прехода към система на здравословно хранене с оглед на климатичните промени. Сред тях откриваме четвърта промишлена резолюция във фермата, нарушаване на логистиката на стоките, ускорено внедряване на иновации, нови хранителни технологии, ориентираност към здравословното хранене на потребителите. Те са групирани в 3 категории:

Четвърта промишлена революция във фермата

  • Роботите ще повишат ефективността и едновременно с това ще намалят нуждата от работна сила в производствения сектор;
  • Развитието на екологичното, социалното и корпоративното управление ще подпомогне цифровизацията на фермите;
  • Финтех компаниите ще променят възможностите на аграрния сектор;
  • РНК технологията, която бе използвана за справяне с пандемията от Covid-19, ще бъде приложена във фермите за съхраняване на почвите.

Проблеми с логистиката раждат иновации

Сериозните турбуленции във веригата на доставките, на които станахме свидетели през последните 2 години, създадоха усещане за спешна нужда от намиране на решения, които ще я направят по-гъвкава, устойчива, локализирана и изискваща по-малко разходи.

  • Ферментацията дава енергия на следващото поколение алтернативни протеинови култури;
  • Клетъчният белтък осигурява на потребителите в цял свят безопасна и екологически чиста храна;
  • Внедряването на решения за справяне с отпадните продукти ще бъде признато като положителна практика и важен инструмент за осигуряване на храни.

Промяна на потребителските предпочитания

За решаването на проблема с понижаването на националните стандарти за здравеопазване, а също така за удовлетворяване на нарастващия интерес на потребителите към по-здравословно хранене, стартъпите все по-активно използват модерните научни постижения и изкуствения интелект за създаване на храни с високо съдържание на хранителни вещества.

  • Платформите с изкуствен интелект и машинно обучение позволяват по-добре да се разберат и използват в производството хранителните продукти от гъби и различни култури;
  • Храната ще се превърне в централен елемент от усилията, насочени към профилактика на хроничните заболявания и подобряването на здравните показатели;
  • На производителите ще им се наложи “да се персонализират или да загинат”.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бъдещето на сеитбата е вече тук с Väderstad Proceed

Част 3: Сребърните медали за иновации на Агритехника за 2022

Агроиновации: Какви възможности се откриват през 2022 г.?