1 млрд. и 100 млн. лева отпуска държавата за закупуване на зърно, включително за фураж, стана ясно на брифинг в Министерския съвет.

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

Финансовият министър Асен Василев припомни, че в България в момента има около 3 млн. тона пшеница, и поясни, че около 300 хил. кг от нея се намират в държавния резерв. Правителството ще закупи от производителите 1,100 млн. тона зърно, а парите вече са отпуснати на Земеделското министерство с акт на Министерския съвет днес, 9 март. 

Механизмът, по който държавата ще изкупува зърно, ще е пазарен, през Софийска стокова борса, допълни министърът на земеделието Иван Иванов. „Ще бъдат пуснати съответните параметри и ще могат производителите и търговците да участват. По наши данни около 2/3 от зърното в България е собственост на търговци”, каза още той . Агроминистърът е убеден, че предлагане ще има.

Има пуснати пари за слънчоглед, царевица и хлебна пшеница. Целта е да се подсигурят и фуражите за животновъдството. Ще се закупи не само хлебна, но и за пшеница за фураж. Правителството ще работи на пазарен принцип, не както стана в Унгария. Това е максимално най-пазарният начин да подсигурим продоволствието, което е важно за националната сигурност. Ако този начин не сработи, има и други начини”, заяви финансовият министър и подчерта, че по чл. 36 от Договора на ЕС страна членка може да ограничи износа си към трети страни, но дори и към държави в Съюза, ако е застрашена националната ѝ сигурност.

Асен Василев: До нас достига информация, че има опити за картелизиране и спекулиране с цените, като се задържат количества на склад. Нека не забравяме, че всички тези зърна са субсидирани от българските граждани и ЕС.

Цена от 5 лв./литър олио в магазините е спекула”, заяви министърът на икономиката Корнелия Нинова, като уточни, че производствената цена на литър олио е 2 лева. „Твърдението, че една от причините за вдигане на цените е спреният износ на Украйна и Русия, не е вярно. В България има 1,5 млн тона слънчогледово семе, което стига за четири и половина години производство на олио. Липса на суровина няма”, каза още Нинова.

Относно сигналите за задържане на експорта на пшеница, министър Василев беше категоричен, че няма наложена забрана за износ. „Има максимални срокове за изпълнение на проверки, за да сме сигурни, че всички документи са изрядни и че това, което се изнася, има всички необходими разрешителни”, обясни той. По думите му в момента страната ни има складови бази за 14 млн. тона пшеница, в които даже и новата реколта спокойно може да бъде прибрана.