Коя почва е най-добра и плодородна?

 • M
  Здравейте.\r\nИмам малък двор който има песъклива почва и искам да го засипя с добра почва която е плодородна.\r\nВъпросът е коя почва е най-добра и плодородна и същевременно има добри физикохимични свойства.\r\n\r\nЗнам че всяка култура предпочита различен вид почва , но все пак има един вид който е най-подходящ за всички видове плодове и зеленчуци , кой е той?\r\n\r\nМоже би чернозем , той не образува почвена кора , но мисля че задържа слабо влагата.\r\n\r\nИ така какво е вашето мнение?
 • J
  точно така аз всяка година си торя по тоя начин по няколко декара застилам с тор по 3-4см и я заоравам после каквото и да сееш всичко става
 • V
  брат намлати му 5-6 ремаркета оборски тор на декар па макар и прясна да е ще ти понамирисва известно време, ама за целите на данъчното облагане ще потърпиш и го разхвърляй и заори през празния период и решаваш проблема какви почви кви хумуси кви 5лева вие нормални ли сте?
 • E
  Байкал ЕМ1 вече се предлага - "Еко Баланс Плюс" Варна www.em1bg.com
 • Човеко, веселяка казва да не слушаш, ама с примера си потвърждава написаното от мен. Да преди 20 години е имало тор, а сега е добра почва. Така е, защото истински хумус се получава за около 500 години. Няма грешка - 500. Така че, почвата ще продължава да е хубава. Само че, какво се е случило с мястото откъдето е взета. Подобно поведение е безотговорно и не мога да се съглася, че съвета е добър. А използването на Бактофил или Байкал ЕМ1 (има и други такива, но в България все още не се предлагат) води до съкращаване на периода на хумусообразуване до няколко години, а ефекта се усеща още в първия активен сезон. Със сигурност този вариант е с по-ниска себестойност, по-ефективен и по-отговорен към природата. Трябва да мислим за нея, защото живеем в нея и благодарение на нея. Нека не режем клона, на който седим.
 • Не ги слушай, развалих една стара къща в двора ми, докарах и насипах половин метър плодородна пръст и стана страшна градина , прави и домат и краставици в несвест!Пръстта взех в близост до една кравеферма преди години са изхвърляли тора и са го избутвали на планини с булдозера, преди 20 години е било, сега се е получила почва да ти проговори!
 • Мислил ли си за компостиране и дали няма да е по-ефективно да си купиш инсталация за компостиране и да обогатиш почвата си с подобен метод. http://www.eventbox.bg/print.php?event_id=766 Можеш да потърсиш и някой който вече има подобна инсталация
 • Идеята ти е, извинявай за израза, налудничава. Да изстържеш от някъде почвения слой, да го натовариш и да го разхвърляш в двора си. Какво ще стане ? Ще съсипеш плодоридието на земята-донор за дълго време, а ефекта в двора не е ясно дали ще е достатъчен, за да се изплати инвестицията. Аз бих предложил друго - вкарай оборски тор най-малко по 4 тона на декар, още по-добре 10. Не е нужо да е прегорял, само да не е съвсем пресен. Не го заоравай, само заравни. Събери от гората земни червей - колкото повече, толкова по-добре. За да помогнеш за хумусообразуването, използвай някой препарат от типа на Байкал ЕМ1 или унгарския Бактофил. Изборът е твой и на никой друг. Но трябва да избереш между това да имаш един съсипан парцел за сметка на друг, или да запазиш първия, но да създадеш супер плодороден двор. Сам решаваш и отговорността е само твоя.
 • M
  Не е лошо да конкретизираш поне част от въпроса си .Иначе не виждам какво би могъл да ти отговори който и да е,освен да ти напище много ??????
 • ???????

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Норми за варуване???

Jorkata79: Здравей колега, намери ли информация за норми на варуването тъй като и аз имам същия кисел...

2220 3

Плащане по мярка 214 за 2016 година

не разбрал: някаква информация за мярка 10 и 11

300087 167

Кога ще получим уведомителни писма по Агроекология ?

proba: Няма пари за мярката! Проектите са резюлирани, но чакат от МЗХ, да решат, ще има ли пари...

4674 13

Къде да търся центрове за задължителното обучение по Агроекология в Пловдив?

За първи път имам подадена Агроекология /2015/ и Био. Ще ме упътите ли къде да търся цент...

928 0

Казус с БИО ХЕЛАС по агроекология мярка 214

Здравейте, отглеждам 18.50 орехи Бенефициент по мярка 214 от 2012 год. имах договор със се...

2016 0