Agri.bg
11 Вход
затвори ×

Влезте в Agri.bg

за да използвате пълните функционалности на сайта.

или

Грешен потребител или парола

Забравена парола?

Нямате профил?

Регистрирайте се тук
Новини Най-Важното Agri.bg TV Агро Борса Форум Съвети Техника Имоти Работа Фирми Личности Снимки Библиотека Анкети
Agri Подкаст< Подкаст Facebook Facebook
LinkedIn
Youtube Youtube
Spotify
Instagram
TikTok
Бюлетин Бюлетин Summit Awards Животновъдство за пример
НАЧАЛО ФОРУМ Зърнопроизводство Слънчоглед
ОТГОВОРИ

Избор на слънчоглед

• Z
    Zarkov

13.12.2016

Здравейте колеги и да ви пожелая весело посрещане на празниците първо! След доста лутане, питане, четене, все още търся информация и се надявам на помощ от вас. Искам да засея слънчоглед, работя в полупланински район (720м) , почва тип "излужен смолник". За запознатите знаят, какъв ад е обработката и, но това е друга тема. Та, след като говорих , направих запитвания до големите Фирми, никой не се нае да ми препоръча даден хибрид. Колегите в района също не помагат с оглед, че тази култура не я зачитат и се сее само заради сеитбооборот и се радват на 100кг/дка, което е постижение за тях, камоли думите като НПК и листни торове събуждат смях в тях . Аз искам да пробвам обаче, с правилните торове и т.н., полето дето ще садя няма синя китка и се обработва от 3-4 години само(бяха ливади).Стана добра есенна оран.Беше пшеница.Ако имате наблюдения за конкретни хибриди, моля споделете, защото LG , Pioner, Syngenta, Еуралис-никакъв отговор от тях. Благодаря предварително.

12557

• Коментари по темата
    Новите отгоре Първите отгоре
  • M
    mitaka_74

19.12.2016

Колега,няма да сгрешиш ако заложиш на Pioneer-обаче не конвенционален сорт (не знам какви ще са резултатите,не съм пробвал),а Express-устойчив сорт.Препоръчвам ти го.
  • Z
    Zarkov

20.12.2016

Благодаря за съвета ти! Един колега ми прати лично с негови препоръки,за което благодаря.Както отговорих и на него, аз съм от Драгоман, където земеделието е много трудно,При нас сеитба преди април на слъчноглед ,или преди май на царевица е немислимо.Наясно сте сутрин по новините, къде е най-студено.Слани до 20.05 са нещо обикновенно Аз съм млад и неопитен , но не ме срам да питам.Питам търговците-ранен или средно ранен хибрид? Искам да прибера реколатата ,за да подотвя за пщеница примерно. Както бях споменал , НПК и листен тор-подиграват ме." (местните)Абе метай там и какво се роди". Може и да са прави.Аз съм избрал да пробвам поне да докарам 200кг добив. НПК 20кг предсеитба, 10кг със сеитбата, 3-5 двойка хербицид+ листен тор.Остана хибрида,Може Експресс, че са по-евтини хербицидите.Знам,.че няма формула за успех, освен опит, знание и старание.За съжаление нямам окопен култиватор с торовнасяне. Простете ако съм ви досадил.
  • 25.01.2018

малко късно се включвам в темата,но за слаби почви се засяват средно късни хибриди.аз лично залагам на LG5663, синджента адажио,еуралис флоримис и пионер 99
  • P
    petyo21

25.01.2018

Засей си 25ца на Пионер около 20 април, сложи му не 20, а 25 кг предсеитбено. Недей слага със сеитбата - няма смисъл при положение че си сложил предсеитбено. С хербицида сложи 15лт/дк течен азот и микроелементи(бор,манган) и ела да ти дам комбайн да го жънеш края на август.
  • H
    htz180limited

25.01.2018

Засей си 25ца на Пионер около 20 април, сложи му не 20, а 25 кг предсеитбено. Недей слага със сеитбата - няма смисъл при положение че си сложил предсеитбено. С хербицида сложи 15лт/дк течен азот и микроелементи(бор,манган) и ела да ти дам комбайн да го жънеш края на август. Тва мнение сега подигравка чиста ли е или ? 15 литра на дка течен азот.? Успех...
  • Z
    Zarkov

30.01.2018

Засей си 25ца на Пионер около 20 април, сложи му не 20, а 25 кг предсеитбено. Недей слага със сеитбата - няма смисъл при положение че си сложил предсеитбено. С хербицида сложи 15лт/дк течен азот и микроелементи(бор,манган) и ела да ти дам комбайн да го жънеш края на август. Тва мнение сега подигравка чиста ли е или ? 15 литра на дка течен азот.? Успех... И аз това не го разбрах, сигурно се е объркал колегата нещо. А на теб колега ти бях писал нещо на лични, не знам дали си го видял, че очаквам мнението ти относно сеитба на 25-ца със 113-ка заедно в сеялката. Относно 25-цата съм на мнение ,че е леко пресилен . Просто препаратите за Експрес хибридите са тройно по-евтини , а добивите с Пулсарските индентични. А и за всеки регион на страната е различно. Аз като съм на 720 метра надморска височина залагаме на ранни сортове, дори царевицата на Пионер 260 Фао я жънахме на 1-ви ноември с влага 16-18% (сята на 1-ви май).
  • H
    htz180limited

30.01.2018

Сега видях съобщението колега ,просто има по 10 000 рекламни съобщения и спрях изобщо да гледам там. На въпроса ти обаче аз не мога да дам компетентен отговор. Тази година за пръв път ще сеем 25-цата.
  • С
    Спас

31.01.2018

Колеги даите да направим тема или да продължим тая как се държът различните сортове по места и без това сме едни и същи дето пишеме
  • Z
    Zarkov

31.01.2018

Аз имам поглед в/у определени сортове-Пионер 25, Амлето (сръбските семена) , Бакарди и Майсодур (конвенционален). Последните 2 сорта ги ся колега до мен. Добивът бе индентичен-около 200 кг-някъде 150кг ,заради прасета и полегнал. Но нямаме такива добиви като колегите в Северна България. Лично аз от 25-цата се разочаровах заради ниската масленост-42 %. Агрономите го отдадоха на сушата и може би една моя грешка също-вкарването на азот с окопаването също влияе отрицателно, но няма как да предвидя засушаването. Искам да попитам дали някой от вас е пробвал този вариант-ще дам съвсем примерно сортовете-Пионер 23 и 113 заедно се сеят, като в кошовете на сеялката се редуват. Идеята не е моя и е изпробвана, като целта е поради близките им срокове на цъфтеж( единият е ранен , а другия средно ранен) да се привличат по-дълго време опрашители на полето. Което влияе и на добивът. Мои колеги от Монтана и Ямбол го правят и твърдят,че са имали резултат.Само да спомена, че сръбските семена и на Майсодур са доста по-евтини. А лично за мен с риск да стана банален, Експрес технологията е доста по изгодна, третира се на един път слънчогледа и според доста агрономи последействието на трибенурон-метил-а е почти без остатък , за разлика от имазамокс-а ( Пулсар). Дано има и други мнения и споделени опити.
  • A
    alen

01.02.2018

Мнение за Nuseed-Камаро?
  • H
    htz180limited

01.02.2018

Аз съм сял такъв във Войводиново на леки почви. До него сяхме е пионер 113 или 25-ца .Не помня. По думите на собственика , Nuseed-а е дал доста по-добър добив при еднакви обработки и третирания. До колко това е обиктивно не може да се каже.Поне при него е това.
    • няма

26.07.2024

Да вярно, е но само ако семената за оригинални , сея високоолеинов на леки почви, той издържа повече на суша и дава повече добив, но тази година българските наши представители решиха да изкарат пачки и продават някакъв боклук семена Пълна трагедия са .Сей си Пионер високоолеинов дава супер добив и не слагай толкова тор наведнъж няма как при тая суша растението да го усвои, просто го хвърляш на вятъра От пионер по добри семена няма , 20 години го сея.Опитала съм всички други хибриди ,по -добър от Пионер няма, разбира се Експрес
  • N
    Nikim

01.02.2018

Мнение за Nuseed-Камаро? Колега до сега сеехме 25ца всяка година плюс по два други сорта пробно просто търсим нещо по добро за нашият район. То беше Lg, неома,флоримис,много други сортове на пионер докато не открихме камаро и сега тази година масовият посев ще е камаро и пробно торино пак на ню сиид. Много добра сухоостоичивост много висока масленос и доста по тежко от пионера. Неможахме да му видим добивният потенцял защота имахме проблем с телен червеи. Но много ни хареса и затова ще заложиме на него.
  • A
    alen

01.02.2018

Благодаря,тази година и аз ще заложа на него! Успех!
  • A
    alen

01.02.2018

P.S на каква гъстота сеете и как подхранвате?
  • L
    L07uUz

02.02.2018

От къде ги вземате хибридите на Нусеед ? Ако може да споделите контакт, че и аз мисля да ги пробвам .
    • няма

26.07.2024

Не ги пробвай, голям проблем са
  • Абонирайте се за нас във Viber
1 2 3 Следваща> Последна >>

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Още теми от Слънчоглед

няма

Сорт Ню Сийд високоолеинов N4H302E

Здравейте някой от вас сял ли е този сорт тази година? Ако сте го засяли не се чудете- ог...

73 0
M
masterbol

Проблем с семена Pioneer p64Le137

Нели: И при нас същият проблем със същия сорт, 50% даже и повече ще са щетите.

1470 6
H
Hristtiqn11

ЗАСЯВАНЕ НА СЛЪНЧОГЛЕД С РЕДОСЕЯЛКА BECKER AEROMAT T6

solun1: Здравей. Сял съм с Иртем 6 редова с торовнасяне (подобна на Курт, и двете се правят в Тур...

369 1
M
maslar

Слънчоглед реколда 2020

olio: Вече удари, а и нагореееее. Кога ще бъде пика не се знае. Борсите се надскачат, а търговци...

1030 2
С
Синан

Изсъхване на слънчоглед

Крум Тенев: https://www.youtube.com/watch?v=B4LAJDx6TSI

524 2

ФОРУМИ

• Пшеница
  • Ечемик
  • Царевица
  • Слънчоглед
  • Рапица
  • Ориз
  • Други зърнени култури
  • Всички
  • Крави
  • Овце
  • Кози
  • Прасета
  • Зайци
  • Птици
  • Охлюви, червеи, буби и др.
  • Всички
  • Домати
  • Краставици
  • Пипер
  • Картофи
  • Зелеви култури
  • Бобови култури
  • Лук, Праз, Чесън
  • Други зеленчуци
  • Всички
  • Праскови и кайсии
  • Дини и пъпеши
  • Ябълки и круши
  • Череши и вишни
  • Ягоди, Малини, Къпини
  • Лозя за десертно грозде
  • Лозя за винени сортове
  • Други овощни и лозарски
  • Всички
  • Грижи за пчелите
  • Пазар на пчелния мед
  • Субсидии за пчеларство
  • Всички
  • Био производство
  • Агроекология
  • Билки и лечебни растения
  • Всички
  • Трактори
  • Комбайни
  • Почвообработваща техника
  • Сеялки и посадъчни машини
  • Пръскачки и торачки
  • Косачки и балиращи машини
  • Транспортна техника
  • Специализирана техника
  • Всички
  • Торове - зърнопроизводство
  • Торове - зеленчуци и плодове
  • Течни торове
  • Препарати - зърно
  • Препарати - зеленчуци, плодове
  • Всички
  • Субсидии
  • Проекти и Еврофондове
  • Закони и наредби
  • Инвестиции и Бизнес планове
  • Всички
  • Актуални цени на агро-стоки
  • Животът на село
  • Фермер търси жена
  • Фермерски рецепти
  • Фермерски хобита
  • Пътешествия и туризъм
  • Дом и семейство
  • Домашни любимци
  • Политика
  • Теми, написани на маймуница
  • Предложения по сайта
  • Всички
ПОДАЙТЕ СИГНАЛ ДО РЕДАКЦИЯТА НА

Новини

17.06.2025 Ясно е колко ще бъде плащането за младите земеделски стопани за Кампания 2024 16.06.2025 Внимание, фермери: Проверете дали имате уведомително писмо в СЕУ ПРЕДИ 20 часа Само 430 животни от „Дивата ферма“ може да ползват засега високопланинска паша 16.06.2025 Фермерите могат да подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2025 ПРЕДИ 17 часа Европейската прокуратура влезе в Министерството на земеделието
16.06.2025 Внимание, фермери: Проверете дали имате уведомително писмо в СЕУ 16.06.2025 Черната златка с нов удар в овощна градина 18.06.2025 ДФЗ: Младите земеделски стопани получиха 20,5 млн. лв. за Кампания 2024 ПРЕДИ 22 часа Министърът: Със земеделие трябва да се занимават образовани, мислещи и иновативни хора 17.06.2025 Ясно е колко ще бъде плащането за младите земеделски стопани за Кампания 2024
За нас Автори Реклама Контакти
Условия за ползване Политика за поверителност

Последвайте ни:

Facebook Youtube Бюлетин

© 2007- 2025 Agri.bg | Всички права запазени

Agri Gate Media

Водеща медийна компания в сферата на селското стопанство!

• Аgri.BG Националната мрежа за селско стопанство.
  • Tractor.BG Българският портал за селскостопанска техника.
  • AgroPazar.BG Специализиран портал за агрообяви
  • Bager.BG Специализиран интернет портал за строителна техника в България
  • Darik.BG Новини от България и света

Очаквайте скоро!

Достъпът до профилите в Agri.bg временно е ограничен.

Работим върху тяхното подобрение.

Абонирайте се за бюлетина на Agri.bg

Абонирайте се за ежедневния бюлетин на Agri.bg, за да научавате най-актуалните новини, анализи, интервюта и видео репортажи от аграрния сектор.

Чрез абонамента ще получавате и информация за важни предстоящи събития в бранша.

Най-важното Моите новини

• Европейската прокуратура влезе в Министерството на земеделието - Agri.bg

Европейската прокуратура влезе в Министерството на земеделието

• Само 430 животни от „Дивата ферма“ може да ползват засега високопланинска паша - Agri.bg

Само 430 животни от „Дивата ферма“ може да ползват засега високопланинска паша

• Борбата за бюджета за земеделие започва - Agri.bg

Борбата за бюджета за земеделие започва

• Производството на рапица в Европейския съюз наваксва изоставането - Agri.bg

Производството на рапица в Европейския съюз наваксва изоставането

• Министърът: Със земеделие трябва да се занимават образовани, мислещи и иновативни хора - Agri.bg

Министърът: Със земеделие трябва да се занимават образовани, мислещи и иновативни хора

• Екологичните критерии към фермерите трябва да са ясни и разбираеми, но и изпълними - Agri.bg

Екологичните критерии към фермерите трябва да са ясни и разбираеми, но и изпълними

• Жечко Андрейнски: Резултатите от пролетниците ще са трагични, ако скоро няма валежи - Agri.bg

Жечко Андрейнски: Резултатите от пролетниците ще са трагични, ако скоро няма валежи

• България няма да подкрепи предложението за изменение на селскостопанския резерв - Agri.bg

България няма да подкрепи предложението за изменение на селскостопанския резерв

• Птицеферма на ужаса: Яйцата остават в търговската мрежа - Agri.bg

Птицеферма на ужаса: Яйцата остават в търговската мрежа

• Ще последва ли ефект на доминото за зърнените пазари? - Agri.bg

Ще последва ли ефект на доминото за зърнените пазари?

• Кое убива земята? Фермерът Мартин Ганев за пустинята, която създаваме - Agri.bg

Кое убива земята? Фермерът Мартин Ганев за пустинята, която създаваме