Животновъдство - старт на нова ферма

 • I
  Имам желание да се занимавам с отглеждането на животни, но сум на кръстопът какви да бъдат те ! Двоумя се междъ овце, кози и крави ! Моля посъветвайте ме с кой вид ще бъда по-добре ! Също така се двуомя аборигенна или обикновенна порода да бъдат животните !
 • За тях не мога да ти кажа, питал съм, но е много трудно да събереш дори малко стадо. Измислена работа. Има повече само от родопските, но те са за Родопите, ядат ги мечките,продуктивността им е малка и т.е., тези дето ги гледат не са прокопсали или поне не са се видели с пари.
 • a za aborigenni kravi ima li pisano nqkade po tochno za raztega na teletata
 • Такава ферма поне на теория трябва да печели много добре при сегашните цени на млякото. Кравите са основно черно-шарени и симентал и вървят 1000-1500 лв,но хубави трудно се намират, затова толкова голямо стадо се прави бавно, а да започнат всички да ти дават много мляко ще ти отидат 5-6 години. Може да внесеш, но е много скъпо, може да вземеш и евтини крави, дори бракувани и да ги заплодиш със сперма от добри бици, оставяш юниците, после и техните женски. Но иска време, заплождаш на 18-20 месеца, раждат след 9, иска време. Разноските зависят от цената на фуража, имаш ли достатъчно земя, разходи за работници, кредити и т.н., та е трудно да се каже, но щом никой от тези с над 60-80 крави не се оплакват значи има смисъл. Отделно голяма част от разходите избиваш от телетата, а и при толкова крави може да вземеш много добра цена от мандрите. За автохтонни породи овце сме говорили много по темите за овцете.
 • a za6to nikoi n6 ne spomenava za aborigennite porodi , nqma li polza ot tqhnoto otglejdane !!! [angry] [angry]
 • Благодаря ти за отговора, но все пак не ми отговори на някой важни въпроси а виждам че си в час с нещатата
 • Смисъл има, пари няма! Вие си мислите, че ще дойдат балъците от ЕС и ще ви дадат пари да ги харчите. Нали ако беше така щях да имам 2 хил. крави на хартия. Първо трябва да се бръкнеш с няколко стотин хиляди или над милион, за да направиш фермата, купиш животни и т.н., пък ака е рекъл Бог може и да ти върнат нещо. За толкова трябва и земя и т.н. Пък и така да стане, кой ще ти ги гледа? Нали ще ги умориш преди да ти дойдат проверките, тук не могат да намерят 1 гредач, а на тебе ти трябват десет. Телета за угояване. На това не се хващайте, изкупните цени са смешни. Само за пример, в Сърбия млякото е колкото тук в - 50-60 ст., а малките телета 5,0-6,0 лв./мъжките са по-скъпи/, угоени бикове 3,40-3,50 лв, стари крави 2 лв. Не стане ли цената поне 3,20-3,50 не се хващайте с това, а в момента е 2,20-2,40.
 • И аз имам желанието да се занимавам с животновъдство, по точно с говедовъдство. Интересувам се най вече от начините на финансиране за по голям проект по европейските програми, в смисъл, ферма от порядака на 250,300 крави. Интересувам се най вече от това, дали има смисъл да се прави такава ферма, как вървят средно цените, коя порода дава най много мляко(съответно количеството), и средно какъв е разхода за отглеждане на една крава на ден.
 • Nai lesno se otglejdat mesodaini goveda i s malko razhodi inache pri ostanalite ima mnogo razhodi ,no niski prihodi tam e problema
 • blagodarq za savetite v regiona ima mandra za vsichi vidove mlqko az iskam da si napravq semeina ferma s koqto da si izdargam semeistvoto ne iskam da stavam bogata prosto iskam da giveq normalno vbalgaria
 • M
  Моето мнение е че, въпросът на самата тема не е поставен както трябва. Нормално е всеки животновъд да препоръча за отглеждане животните от вида които отглежда/изключвам Мирчев/, всеки сам за себе си решава какво да гледа и е прав за себе си. Затова има и овчари и козари и говедовъди.
 • Накой взеха да поумняват, така е като общуващ с Иванов. Няма производство без количество. Един тир със сирене кара на практика 120-180 тона сурово мляко и ако зарежда една малка градска верига с магазини трябва да пътува на 10-15 дни, т.е. да изнесе млякота на всички кози в България. Животновъдството в България е хоби, а не бизнес. На мене ми прави впечатление, че по-големите производители на краве мляко се спотайват, което ме навежда на мисълта, че поне в момента печелят добре, много по-добре от овчари и козари, чието мляко е силно подценено. С крави се работи по-лесно и по-сигурно, проблемът е вариращата изкупна цена при която не може да планираш дългосрочно. Цената на телетата също е много ниска. Плюс е, че има добре развита система за оплождане и може да направиш хубаво стадо, дори да започнеш от евтини животни. Което е писал Мирчев за козите е и за овцете и биволите, без мандра си вътре. А си вътре със всичко, ако нямаш много пари. Наредбата за директни продажби се оказа пълен провал,така че пак опираме на продажбата на продукцията, което трабва да си провериш на място.
 • Мирко,отглеждането на кози-високопродуктивни изобщо не е лесна работа.Отстрани може да изглежда елементарно,но за да спечелиш от козевъдството в тези времена е необходим значителен опит.Никак не е едно и също,ако ти се разболее ено животно или се натръшкат стотина.Повярвай ми реализацията на 200 ярета не е ,като да продадеш десетина,ами млякото за което всъщност се отглеждат животните?Трябва мандра,която ще го изкупува и то на добра цена.Не се водете само по цените на крайните продукти,защото от личен опит ще ти кажа,че се реализират минимални количества,макар магазините ни да са в квартал с отлична покупателна способност на жителите.На женският пазар бутикови стоки не може да продадеш.Истината е в износ на продукти от козе мляко,но това е проблем на мандрите,а за износ трябват количества,които ги няма.Засега Кондов работи успешно,но в района на Троян,така че козевъдството за сега ....
 • Много се извинявам ,но аз не съм анонимен имам регистрация ,но понеже не искам да виждате кой съм и пак да започват дразги ,че какво разбирам ,че съм много млад и т.н за това не съм с истинското си име според мен козите са номер едно и от тях има най-много печалба ,а и се гледат най-лесно .
 • Ирина тук има сериозни животновъди и ще ти обяснят плюсовете и минусите при отглеждане на животните [:slap:] [funy [:slap:] ]
 • V
  Ирина тук има сериозни животновъди и ще ти обяснят плюсовете и минусите при отглеждане на животните но не слушай анонимни глупаци който вместо да пишат глупости да се занимават с по сериозни работи.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Колко мляко дава една коза като ббм

От известно време мисля дали да не си купя малко кози да спра да работя за хората а да раб...

136 0

Кaкви сa цените нa млякото в моментa и кои облaсти?

Здрaвейте колеги, кaкви сa цените нa суровото мляко и в кои облaсти, зa Ямбол и окръгa ?

431 0

Окозване

Здравко: Препоръчвам ти на 3-ия ден да започнеш да й даваш по-малко храна от обичайното. Нека това...

169 1

Печели ли се от кози

Kolega!: Колега, моят съвет e бегай от козите. Не е просто стока да се гледат. Отглеждането е специ...

645 2

Моля за съвет

т: Не го прави, по добре проси в София, ще си по-добре, поне ще си на печалба. В момента в к...

789 2