Как се торят на мулчирани растения?

  • A
    Здравейте, Миналата зима си купих къща с голям двор близо до София. През април извиках фирма, която изравни двора и засади 301 туи (1.4 - 1.6 м. високи) покрай цялата оградата, както и ми "изгради" тревни площи и алпинеуми с цветя. За туите имам автоматизирана поливна система за капково напояване а тревата и алпинеумите се поливат от 7 кръгова автоматизирана поливна система с пръскачки. Фирмата която изгради всичко гореописано ме посъветва да не торя нищо през първия сезон и да оставя всичко в техни ръце. Оставянето на нещата в техни ръце според мен беше тотална грешка, заради което в средата на лятото отказах да работя повече с тях и реших да се захвана с поддръжката на двора си сам. Резултата от април до юли миналата година беше: - Туите почнаха да пожълтяват - от 900 кв.м. "новозасадената" трева поникнаха дали има и 50 кв общо въпреки, че за този период всичко се поливаше доста обилно и според отчета на поливната система бях изразходвал ~900 куб. метра вода изпомпвана от локалния кладенец. През август когато хванах нещата в свой ръце хвърлих 8 кг специален тор за иглолистни, които бях купил от един разсадник. Хвърлих още няколко килограма тревна смеска, както и 100-тина килограма тор за трева купен от същия разсадник. Резултата беше магически: - Туите станаха ярко зелени, нямаше и следа от жълтеене, изразнаха 20-30 см във височина... - тревата поникна навсякъде и стана ярко зелена. С две думи всичко беше както очаквах, че ще стане когато фирмата работеше. Тази пролет наторих всичко отново, след което мулчирах с иглолистни кори около туите а алпинеумите с цветя мулчирах с широколестен мулч. Въпроса ми сега е как да торя всичко което мулчирах? Проблем за който не помислих преди са сложа мулча Търсих в интернет обаче не намерих съвети как се торят мулчирани площи? Един съсед ми разправя, че хвърлял завишени норми тор върху мулча и той си действал обаче със закъснение. В един разсадник пък ми предложиха да ми изградят някаква тороподаваща система през капковото напояване, която не беше никак евтина, тъй като според тях това бил единствения начин за торене на мулчирана площа. Предварително благодаря на всички които ще изкажат мнение как е правилно да се тори мулчираното?
  • S
    Здравей, Въпросът ти ме заинтригува и след известно премисляне мога да предложа следното: 1. Самото разграждане на мулча ще става изключително бавно и едва ли ще благоприятства по някакъв начин почвените запаси с хранителни елементи. 2. Напълно възможно е разпръскването на фино гранулирани торове, които чрез водата да проникнат в почвата. Да, най-вероятно една част от тях ще бъде измита, а друга не толкова добре инкорпорирана, още повече, ако не последва валеж/поливка непосредствено след разпръскването, но със завишена норма би имало достатъчен ефект. * В това число, ако имаш притеснения и искаш да подходиш с максимално старание, е възможно да закупиш тест лентички за преценка на съдържанието на азот в почвата. Мисля, че цената им е около 90-100 лв., като са по 50 бройки за амонячен и 50 бройки за нитратен азот. По този начин ще си наясно до каква степен имаш нужда от коригиране на торовата норма. 3. На ум ми идва също и подхранване с бавноразграждащи пръчици. Те съдържат всички необходими хранителни елементи в подходящи количества и се използват основно в декоративното градинарство. Изисква малко труд, но поставянето им на определени места в близост до растенията, чрез леко разместване на мулча около зоната, би имало също добър ефект. 4. Има и един остарял метод за подхранване чрез поливни системи, наречен шербетуване, при който с поливната вода се размива и оборски тор, но самите маркучи за капково не са подходящи, а и самото практическо приложение на мен лично ми е далечно. 5. Ако с тест лентичките видиш, че имаш достатъчно запаси на азот, с подходящ листен тор би могъл да поддържаш нуждите на растенията в период от година, до максимум две. Но това е твърде условно и не бих го препоръчал.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Как се справяте с ухапването от комари?

hristina55: Ние от години сме на спрей вариант - https://aptekamedea.bg/autan-protekshn-plyus-sprej-10...

318 1

От града - на село

velimirdonchev: Здравейте на всички! Нов съм във форума, но мисля, че ще остана тук за дълго. Върти...

9007 10

Обработка на земя - възможно ли е да се изхранваме от това?

iovkito: По-скоро не. Декарите трябва да са 300-400 , за да се издържате от тхя. Ако говорим за оце...

4649 8

Идеи за ползване на свободни помещения за селскостопански цели

martinivanov: За билки стават стига да осигуряват подходящи условия за съхнене ама за тях някой билкар д...

1854 2