Торене на слънчоглед след сеитба

 • A
  Колеги,някой влизал ли е да тори с торачката слънчоглед след сеитба,с амониева?Има ли изобщо някакъв смисъл.Споделете!
 • D
  Течни торове - Биохум http://biohum.com/продукти/ Грантирано качество!!!
 • I
  Колеги, Азотния тор трябва да се внесе поне на 3-4 см, защото дъждовете ще го промият. Вали обилно. В тия валежи съвсем скоро на места ще има признаци на азотен дефицит. Годината е много добра за високи добиви при слънчогледа, стига да се натори добре и да се стимулира листно. Листното е много важно, защото качва добивите с 30-80 кг в зависимост от качеството на препарата. Който влиза с Пиктор може да подаде допълнително микроелементи, от които има нужда по време на цъфтежа и след това при изхранване на семката. Не разчитайте само на Бор. Все по-често слънчогледа проявява дефицит на микроелементи след цъфтежа. Имайте впредвид, че със слънчогледа се случва същото като с пшеницата - натрупване и зачестяване на заболяванията. Проблема е, че при него най-опасните заболявания се проявяват активно след бутонизация, когато е трудно влизането с техника.
 • C
  "Когато имаш мустак, трябва да имаш и гребенче" Нищо лично, но ние българите винаги се опитваме да правим от нищо нещо... Моето мнение е да не си хвърляш парите, защото загубите от тора ще са много да не кажа 80%( ако не завали след това, а дори и да завали пак ще имаш загуби). По-добре си плати на някой колега с окопен култиватор 3-4лв./дка ако си решил да слагаш тор!
 • L
  Хвърляй и не се бой.Колкото и да даде фира все пак нещо ще остане.И аз тия дни ще хвърлям.
 • H
  Проблема е , че нямам окопен култиватор. Ами аз не виждам как тогава ще вакараш амониевата в почвата без 30-40 пък и повече процента загуби на азот.Или трябва да ториш преди дъжд ,но пък при дъжд една част ще влезе в почвата ,а една част ще се отмие.Така както вече казваш не виждам много много смисъл...
 • A
  Проблема е , че нямам окопен култиватор.
 • H
  Колеги,някой влизал ли е да тори с торачката слънчоглед след сеитба,с амониева?Има ли изобщо някакъв смисъл.Споделете! Защо да няма смисъл.На няколко места съм срещал така да торят - влизат с торачката и веднага след нея влиза окопен култиватор - всичко се зарива ,ако някъде има по стеблата фракции от вибрациите на култиватора в почвата падат и не прогаря слънчогледа.Проблема е загубата на тор в междуредието ,защото ако окопният култиватор с торовнасяне вкарва на 10 санта от корена ,то с торачката ще хвърлиш доста от тора точно в междуредието и зависи от лястовиците или загърляча колко ще иде към корена.Ако е загърляч би трябвало всикчно да иде при корена.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

течен азотен тор /uan при слънчоглед и пшеница

колеги споделете технология за внасяне на уан при слънчоглед и пшеница. може ли в 5-6 двой...

1018 0

Торене с карбамид

lupo_93: Темата я има във форума

2365 2

Торене на слънчоглед 2016 - технология

DTT13: Аз използвам следната технология: При сейба 15-17кг.Yara Mila Complex с торовнасяне на се...

3663 2

Споделете мнения за Торене 2016, как да започнем?

goro_N: Ами като за начало мислим, че според "добрите земеделски практики" който сме длъжни да спа...

43679 62