Цена сливи

 • I
  Колеги бихте ли споделили как върви цената на сливите при вас. Имам около 1,5т. стенлей и ми предлагат 42ст./кг. Не ми се дават на тази цена, но и на ракия да ги варя след това пазар няма или поне аз няма къде да я продавам.
 • с
  Продавам сливи Стенлей за ракия. Едра и хубава. За контакти 0879270227
 • "izhel: ...добавяш захар - на 100 кг материал - 15 кг захар..." - Егати разсипията - 15 кг захар на 100 кг сливи или по-скоро алчното човешко око няма наяждане ;) ... 15 кила захар + още около 15 кила в самите сливи, общо 30, което дава почти 20 литра чист алкохол, т.е. към 50 литра 40-градусова ракия. Отделен въпрос е качеството и хода на ферментационния процес при тези условия ;) "izhel: ...намачкваш ги на каша и ги оставяш да омекнат добре за два дни..." А вода кога ще добавим ? Като почнат да вкисват на третия ден може би ;) "izhel: ...прибавяш 2 кубчета прясна хлебна мая..." Като ще ги заквасваме поне да е както трябва - винени дрожди, а не хлебна мая ... това да не са ябълки или жито ;)
 • Безкрайно благодаря. Дано да има с какво да почерпя.
 • I
  Тина от крушите става много ароматна ракия, но рандемана е твърде малък. Затова е добре да се сложи захар 15 кг/100 кг материал и да се добави маята. Разбърква се от самото начало. Крушите трябва да се намачкат. Може да ги прекараш през гроздомелачка. Заради хлебната мая ферментацията е бурна и протича в съкратени срокове. Поради това на петия ден след поставянето на маята, при това топло време, трябва да започнат пробите за количеството на алкохола.Утихването на ферментацията е съпроводено с намаляване на отделеното количество въглероден двуокис. Ако бидона ти е с плътен, херметичен капак пробий тънък отвор в капака, колкото да влезе игла от система за кръвопреливане и сложи къс маркуч от такава система потопен на другия край в буркан с вода. Така ще наблюдаваш непрекъснато отделянето на мехурчета и момента в който това спре. Само трябва да установиш пика на натрупването на алкохол и да вкараш материала в казана. Варенето трябва да бъде на регулиран огън - да не се предизвика завиране - алкохола ще изчезне. 100 л казан се вари около 6-8 часа за да се извлече максимално количество алкохол и да се отдели първата фракция от тази която става за пиене.
 • Izhel, мога ли по твоята рецепта да си направя ракия от круши. В бидоните обаче, не могат да се съберат 100 кг. нарязяни и изчистени круши. Събират се не повече от 60-70 кг. Тогава захарта ще я направя пропорционално на това количество плод. Доколкото знам не е хубаво съдовете да се пълнят до горе. Аз съм новачка, не пия ракия, но иначе се старая и дано да се получи. В кой момент се затварят съдовете плътно и от кога до кога се бърка материала. Когато дойде момента за варене пак ще питам, макар че с тези лаишки въпроси бая народ ще изпопада от смях. Но все пак по добре да се смеят, от колкото аз после да плача. И последно, какво ще стане ако не сложа захар. Крушите са много сладки и сочни в момента. Имаше риск да ме изядат осите преждевременно.
 • Тази година и в Троянско реколтата беше доста добра. Имаме по над 2 тона от декар стенлей. Естествено с много грижи през годината. А цената тук беше 40ст. Други години ги сушим, но цената на сушената слива е толкова смешна, че не си заслужава. А и блъскотията е доста.Това за сега, догодина живот и здраве пак ще берем.
 • N
  Не знам по колко ви изкупуват сливите но на борсите в Софийско сливите за ракия са 70-80ст.
 • I
  Колеги вчера откачих 1,6т по 42ст. а преди това 1т. по 50ст. за пресна консумация. А относно цени на сушилни в региона на Кюстендил между 35-38ст/кг.
 • I
  Може и без да махаш костилките, но придават малко дървен вкус на ракията, пък и костилката на сливата също съдържа вещества с вкус на горчиви бадеми, които също влияят на вкуса. Проблема не е толкова голям. Ние също не сме махали костилките, защото материала е над тон и това ще стане доста трудно. И без това след сваряването добавяме черничева сърцевина и малко карамелизирана захар за цвят и омекотяване на ракията - става супер вкус и качество. Колега Испор опита идва с четене, питане и практика. Ако разчиташ само на практика - ще се учиш от грешките. В сайта има много хора, които разбират от овощарство и специално от сливи. Не се притеснявай да питаш - никой няма да ти откаже.
 • I
  Благодаря Izhel,за съжаление по моя край поливни условия няма ,разчитаме само на небето А пък за доброто гледане,от към старание ще го докарам,ама от опит едва ли!
 • а без да се махат костилките не може ли
 • I
  Стенли е най-добрия сорт за сурова консумация. Среден добив при наши условия 1500 кг/дка, но при добро гледане може и повече. При поливни условия добива естествено е доста по-голям. От стара градина с една година възстановяване взехме по тон от дка.
 • I
  Колеги,колко е приблизително средния добив от сливи Стенлей?Мисля дали да не направя една овощна градина,започнах да проучвам въпроса,изпочетох де що намерих,но за среден добив нищо не мога да намеря,дори и съвсем обща информация!Кажете ми моля ви някакви цифри за ориентир!Сливите смятам да ги садя в Добруджа.
 • I
  Очистваш ги от костилките, намачкваш ги на каша и ги оставяш да омекнат добре за два дни. После добавяш захар - на 100 кг материал - 15 кг захар разтворена във вода 1:3. Веднага след това прибавяш 2 кубчета прясна хлебна мая размити в хладка вода. След седмица започваш да проверяваш съдържанието на алкохол - вземаш от джибрите в канче и ги кипваш на котлон. Като започнат да кипят запалваш парите и следиш колко голям е огъня и колко време гори. Ако в два последователни дни горенето е максимално и не се променя сваряваш материала. С хлебната мая ферментацията протича напълно и рандемана е голям, а качеството перфектно - ако те заболи глава от такава ракия кажи ми , че нищо не разбирам.
 • кой е най изпипания метод за правене на хубава ракия от сливи

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

P

Земеделска земя и цената й

Здравейте, Решил съм да купя земеделска земя с инвестиционна цел - да я отдавам. Им...

574 0
К

коронавирусът и земеделието

Стефан: Какво правим със земеделските базари пазари и т.н.? ? Тази възможност за реализиране на пр...

478 5
I

Цена на лавандулата

Здравейте,колеги! Нека коментираме цената на лавандуловото масло за тази година.Някой от...

1243 0
I

Ориентировъчна цена на лавандулово масло през 2016 г?

: Здравейте, Изкупувам лавандулово масло за износ. При интерес от ваша страна ще се радв...

1734 2