Изплащане и получаване на рента от наследници на земеделска земя

 • P
  Здравейте fermer.bg, имам следния въпрос. Февруари месец 2015г. закупих 10дка от общо 20дка земеделска земя от 3ма наследника. Земята има договор за наем, сключен от единия наследник с арендатор за една стопанска година. Договорът не е вписан в агенцията по вписванията. След устна уговорка се разбрахме рентата за 10те дка да ги получа аз. Арендаторът е уведомен устно. Месец след покупката единият наследник умира и го наследява неговият син. Новият наследник има претенции за рентата за всички 20дка. Искам да разбера претенциите основателни ли са и какви са моите права за конкретния случай и кой и каква част от рентата трябва да получи. Благодаря Ви.
 • Т
  За 2018 г. не ми е изплатена рентата. Какви са правата ми, към коя организация да подам жалба за некоректен арендатор? Въобще как да постъпя ,при положение, че разбрах, че на някои им се изплаща за 2018 г.
 • Т
  При отдадени декари земя под аренда освен сума лв., които се изплащат от арендаторнасобственука на земя, полага ли се собственика на земята да получава олио колко и кога? Не получаваме а от познати разбираме че всички получават и пари и олио. В различни частни на България са.
 • T
  Здравейте ! Аз да попитам със сестра ми сме наследници на земя на майка ни. Направен е договор за Аренда има арендатор изплаща арендата но само на сестра ми като тя каза аз ще ти я давам после да ама сега се отметна и не ми изплаща моят дял.Какво да правя до съд ли да стигна като не желае доброволно да ми дава моят дял!????
 • М
  Имаме земеделска земя която е дадена на арендатор но вече 15 години брат ми получава цялата аренда на мен ми дава по 50 лева на година а на сестра ми нищо а пък декарите са 14 . Извадих си документ за наследници сега ще си извадя и скица и после какво да правя кафе да ида .Мога ли да ида при нотариус да озакони моите декари земеделска земя
 • п
  За да бъдат избегнати подобни спорни плащания , трябва при продажба на имота да се упомене кой ще получи рентата за настоящата година . Дали ще бъде получена от старите собственици (продавачите на земята ) или новият собственик . След като арендатора няма документ въз основа на който да изплати рентата на новият собственик , не може да се разчита само на устната уговорка ,която няма никакво правно основание .
 • S
  Здравейте. Сега аз ще ви кажа. И при мен се получи така. 14години един вземаше рентата. Друг си завзел земя която работи и казва че е негова. Трети не знам си какво. Отивам да си искам моя дял. Те ми казват ти нямаш земя. Ха. Но по документи не е разделена води се на дядо ми на майка му. Отидох извадих скици на всичката земя. Проверих в кадастралния регистър кой я работи. Ходих по адвокати. Ходих в полицията. Никой нищо не можел да направи да ми се изплати рентата. Затова намерих кооперацията. Говорих с тях и направихме натурално заверен договор за аренда на всичката земя за 15години. Тоест този договор се разваля само от една от страните и то чрез съд. Така всичката заграбена земя я взех само аз. Сега си вземам рентата и не ме интересуват. Ако искат земя да подадът молба в съда за подялба. А едно такова дело първо се точи минимум две години. И второ се искат много пари. Но дори и след подялбата арендния договор не може да се развали. Просто след това всеки си взема своя дял. Това е. Ако искат да продават продават с тежеста на арендния договор. Така направете и вие.
 • P
  Благодаря! Беше много изчерпателен! Умрелия баща съсобственик ли е с теб за твоите реални 10дка? От къде са правата на сина върху имота ти? Имаш ли и други съсобственици към момента за тия 10дка?
 • P
  Имам нотариален акт на мое име за 10 дкр от 12 02 2015,вписан навсякъде.Новия наследник се появява след смърта на баща си,който умира 03 2015г.
 • P
  ...Да,но аз не съм съсобственик с идеялна част,а собственик на реална част.Според мен това е отделен имот образуван от стария и би трябвало сам да си получа рентата.... Звучиш твърде неубедително с това "според мен"... Нямаш ли документи? Щом е реална част, значи е направена делба и трябва да имаш скица с номера на новия имот! Има много възникващи въпроси, след непълното представяне на проблема! 1. Само ти ли си собственик на тия 10дка реални? 2. За коя година има договори? 3.За коя рента се бориш? 4.Кога е разделена земята? 5.На кво основание се е появил новия наследник? и ред още такива... Бъди по подробен или иди при адвокат, дето пак ще си подробен и дори с документите в ръка! Иначе ни подвеждаш и отговорите на са ти полезни!
 • P
  Благодаря за съвета.Така ще направя и ще пиша за развитието на казуса.
 • V
  След като ти си с реалната част и с нов обособен поземлен имот, то тогава няма никаква пречка да си получиш рентата за стопанската 2014-2015 г. Уведоми наемателя с нотариална покана да заплати наемната ти вноска . Ако откаже можеш да го осъдиш , закона е на твоя страна.
 • P
  Да,но аз не съм съсобственик с идеялна част,а собственик на реална част.Според мен това е отделен имот образуван от стария и би трябвало сам да си получа рентата.От тия 20 дкр наседствени са образувани два имота с различни номера-10дкр в идеални и 10дкр в реални.
 • V
  При настъпили промени в собствеността , новия собственик уведомява наемателя относно промяната. Пусни нотариално заверена покана с уведомяване за промяната на собствеността и приканване за подялово плащане на наемната вноска със срок.Тогава отговорността отива в наемателя и той трябва пред нотариус да изплати наемната вноска съгласно идеалните части.Когато наемателя разбере, че в този случай се търси отговорност от него, ще разпредели вноската и то пред свидетел - нотариус.
 • I
  Договора за наем се сключва с един от собствениците и логично е на него да се плаща от страна на арендатора ( така последния изпълнява договора). Т.к. новия наследник има намерения несъвпадащи с тези на питащия, според мен е най-добре последния да си търси рента за 1/4 от 20те дка като съсобственик за 2015г. Друг е въпроса кой ще му ги гарантира - арендатора или наследника, който е подписвал договора. Другия вариант е дълъг - съд. Там разбира се печелиш всичко което се полага. Арендатора при всички случаи плаща рентата за което има и документ, а получателя е задължен да я разпредели на съсобствениците по идеални части.
 • P
  Благодаря за отговора,но арендатора каза ,че ще даде рентата на единя наследник и той да я разпределя.В случай че не даде на никой нищо-другите какво да правят.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Конна база - регистрация на животновъден обект

Здравейте, Във връзка с обект конна база, в процес на строеж, се интересувам какво тря...

54 0

Разпределяне на рента за минали години

wladd: Белите петна са плащат за целия имот, "Новите" собственици нямат основание за получаване н...

604 2

Обработване на земя без договор

ZzZ: Ти си тарикат така че давай - жъни я! А като се окаже, че кооперацията има сключен едногод...

628 9

Право на дейност, върху земеделска земя?

solun1: Тряба да й смениш статута и тогава вече ще можеш да стройш.

391 1

Влизане в чужд имот, отъпкана пшеница

Веселин: Към полицията задължително. Подадохте ли и за предишните случаи? Трябва да ги регистрирате...

392 2