най-добрият сорт хлебна пшеница

 • S
  здравейте приятели, бих ви помолила да споделите дали имате наблюдения относно сортовете хлебна пщеница. Имам намерение да сея около 35 декара пшеница но не мога да се спра на конкретен сорт.\r\nП.П. смятам да я отглеждам по биологичен начин. предварително ви благодаря
 • Сорт Енола е ранен сорт но не търпи късно засяване. Щом сте получили добри добиви от други сортове - отлично. Желая успех за в бъдеще.
 • S
  аз вече отглеждам зеленчуци а към момента имам малко свободна земя и за това съм се насочила към пщеницата
 • S
  УВАЖАЕМА ГОСПОЖИЦЕ, Всичко което ти пишат колегите по-горе е вярно,но пропускат да уточнят,че с "биопроизводство" няма да изкарате повече от 150 кг от дка. Което си е тотална загуба откъдето и да го гледаш. Ако наистина искате да се занимавате с биопроизводство погледнете в посока люцерна или зеленчуци.
 • Здравейте колеги, Първо ще си позволя да поздравя Izhel за написаното касаещо предстоящата сеитба и да му отговоря, че преглед ще направя веднага след като се консултирам с нашите селекционери, защото аз не съм такъв. На "до Алексиев" съвета ми е да пробва и той някой "икономичен" сорт като Боряна, Садово 1 или Гинес. Сортовете които изброявате преобладаващо са високопродуктивни или силни пшеници, като изключим Янтър. Би трябвало, ако всичко в технологията е нормално поне той да е дал добър резултат. Личното ми мнение е, че или нещо в технологията е объркано или почвите са много слаби за да дават тобкова много под средното(наистина е много) Емейлът ми е [email protected], ако желаете напишете ми с няколко думи каква технология прилагате и ако знаете нещо за почвите Ви и ще Ви отговоря. На колегата от Ловеч, бих благодарил за хубавите думи за Момчил, но малко съм озадъчен за Енола. Той е много добър сорт, нищо, че е на колегите от ДЗИ Генерал Тошево, и е редно да се представя по-добре от Момчил като добив, но не и като качество. Премислете да нямате някаква грешка при него. Що се отнася до сеитбената норма, Момчил е сорт с много едро зърно и използваната от вас норма е нормална за масов посев и малко завищена за семепроизводство. Независимо от това съветвам всички, че трябва да се сее с норма определена от брой кълняеми семена на квадратен метър и стопанска стойност на използваните семена за да се определи точно исканата от Вас гъстота на посева. Ако някой се интересува мога да изпратя една таблица за определяне на конкретна сейтбена норма за всеки сорт. За новите сортове две думи - Гея 1 нисък, устойчив на полягане и болести и много високопродуктивен, годен за самостоятелено хлебопечене. Катя - малко е проблем със семената, при нас има Гинес -нов сорт, мутация на Катя с дребно зърно като него, но не поляга и не се оронва. Ако държите на Катя може би има в Опитната станция Иваило, Пазарджик. Желая успех на всички!
 • За торовете-есента не съм подхранвал и двата сорта.Началото на март -20кг.амон.селитра,началото на април 12 кг.стаб.амон.селитра.При третирането още на семената използвах заедно с фунгицида и препарат с високо съдържание на К2О.Същия ползвах при пръскането заедно с хербицидите през пролетта.Сеитбата беше между 28.10 и 03.11,малко късничко.
 • пропускаш да кажеш каква и колко тор си сложл
 • Тази година жънах два сорта,които бях насял есента и исках да сравня- ЕНОЛА и МОМЧИЛ. Момчил за първи път сеех и останах доволен-520 кг.дка,а Енола-450 кг.дка за район между Ловеч и Плевен.При Момчил допуснах грешка-при норма за посев 22-24 кг,посях 28-29 кг. и пролетта се появи мана.Третирах с фунгицид и двата сорта.ЕНОЛА е устоичив на полягане и на маната повече от Момчил.Но рък хлебопекарните качества на Момчил са много по-добри.Тази година имам намериние да сея МОМЧИЛ,ГЕЯ,и КАТЯ. И трите сорта са на Института в Садово.
 • аз съм от върбишкия регион,шуменско.кой сорт ще ми препоръчате,сял съм-миряна,милена,прелом,бонония,аглика,янтър,пряспа.торя с около 30кг.амониева през пролета но немога да изкарам приличен добив.всяка година е с около 180 кг под средния за страната
 • I
  Колега Алексиев, моля те направи един кратък преглед на сортовете, които се представиха най-добре като добив, качество и устойчивост на болести през тази година. Това ще е много ценно за колегите.
 • Здравейте колежке Станчева, Работя в Института в Садово и си позволявам да ви предложа два сорта. При отглеждане като биологична култура.т.е. без изкуствени торове и препарати, е добре да имате предвид основно две неща. Първо трябва Ви сорт който се води като „икономичен”, т.е. на по-слаби или неторени площи да дава малко повече от другите сортове и второ което е важно, борбата с плевелите и болестите да се води без препарати, което е много трудно. От селекцията на Садово Ви препоръчвам като сортове Садово 1 и Боряна, особенно ако земята Ви е в Южна България. Ако сте от Северна България, пак може да сеете тези сортове, но може да Ви препоръчат нещо друго и колегите от ДЗИ Генерал Тошево. Що се отнася до това, кои сортове са хлебна пшеница, позволявам си да кажа, че у нас всички сортове са хлебна пшеница, разбира се в различни групи по сила, но имайте предвид, че без торене съвременните интензивни сортове свалят много технологичните си показатели. Така че, при Вас по-важното е как ще се отглеждат. В Института са идвали биофермери от Франция, които проявяваха интерес повече от колекциите ни със стари местни сортове, отглеждани на времето без торове и препарати, отколкото от новите сортове. Желая Ви успех! Желая Ви успех.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

НЕКАЧЕСТВЕНИ СЕМЕНА !!!!

Здравейте !!! За да няма и други имамени !!!! НЕ КУПУВАЙТЕ СЕМЕНА от ИНСИТУТА В г...

120 0

Колко струва наем на комбайн

Miro: Услуга за жатва 15, 20 лева за 1 декар

208 1

Стари сортове пшеница

Sledvashtiat: Защо не питаш няко от земеделските институти?

538 3

Торене на пшеница

Мартин: Натори сега с 25 Амониев нитрат. Напръскай с аминокиселини,на високата доза, като почне ве...

6113 2