Бактерийно увяхване при доматите

 • I
  Колеги, ако някой има опит в борбата с бактерийното увяхване при доматите, моля да го сподели. Това е болестта, която унищожава растенията в активно плододаване и силно съкращава реколтата. Използват се антибиотици, но това е опасен и нежелан метод. Затова са нужни други методи.
 • V
  в интерес на истината всички медни препарати трябва да предпазват,но това явно някой го е сънувал в тоалетната на 6-7 ракии, правил съм опит с пръскане през три дни с мед-съдържащи препарати и то на по юнашка доза,файда няма макар , че не е най доброто антибиотиците са единственото средство.
 • аз тази година ще използвам Софгард биопрепарат изрелски много добър против гъбни и бактериални болести.
 • причинява се от гъбата corynebacterium chiganence която прониква в растенията от рани развива се по проводящи съдове,запазва се в растителните остатъци до две години и се пренася със семената а през вегетацията от култученето.Борбата снея е изнасяне на разтителните остатъци на есен,обезаразяване на семената,балансирано торене засаждане на сортове устоичиви на нея.
 • Хибриди с резистентност или толерантност
 • I
  За оранжерийното производство на домати тази болест не е толкова голям проблем, но за откритото отглеждане е направо бич. Наистина редовното третиране с качествени системни и контектни фунгициди помага, но само донякъде. Болестта пак се развива. Опитите с калиев перманганат също донякъде забавят развитието й. Въпреки това растенията постепенно пропадат много преди края на вегетацията си. За това трябва да се търси начин за предпазване, който да е различен от антибиотиците - всички знаем защо.
 • В оранжерийното производство проблемът почти не съществува.ако мога да дам съвет,той е заедно със сеитбообръщението/4 годишно за тази болест,ако не се лъжа/,да се сее на висока леха,здрав разсад а не семена,редовни профилактични пръскания срещу другите заболявания.
 • A
  [:slap:] Извинете, от скоро съм тук и не го познавам.
 • Атико исказваш се малко неподготвен иавно си отскоро и не познаваш колегата izhel.ако има проблем ниакаде ние него трсим за помош и савет.несериозно е да питаш дали е обезаразил семената [:slap:]
 • A
  Здравейте, вие правили ли сте обеззаразяване предварително на семената? какво казват агрономите за това заболяьване. в нета информацията е оскъдна. поздрави и успех

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Разсад от домати.

Здравейте! През март тази година засадих семена за разсад розови домати,след това пикирах...

148 0

забавяне прерастването на разсада

Може ли пръскане с меден хидроксид да забави прерастването на разсада и какъв е начинът?

194 0

Съхнене на листата на домати в саксия

Здравейте, нуждая се от съвет. Имам десетина големи саксии с по 2-3 корена розови домати....

388 0

Безколови домати добив?

Стойчев: късоплодни краставици

1276 1

ПОМОЩ !

Здравейте, искам да помоля да пишат хора, само които са се сблъсквали с този проблем, а те...

618 0