Наредба за директните продажби

 • A
  Повдигам отново темата за прословутата Наредба за директни продажби, която следваше да излезе на 24.03.2010 г.\r\nМоля всички колеги животновъди да се вклюат по темата.
 • Прочетете малко по-надолу чл.1т.3
 • K
  очевидно не съм се изразил добре - наредбата е замислена основно за дребните ферми. частта за млекомата е ограничаваща, наистина, но тя не е основната идея на наредбата. що се касае за това, че не всички дребни фермери ще могат да продават, мисълта ми е, че наистина мнозинството от фермите ни са в такова състояние, че първо трябва да си оправят покривите, пък тогаз да мислят за директни продажби. не си ли съгласен, че би предпочел да си купиш млякото от някое спретнато и изметено оборче, отколкото от някое лайняно блато? та, това имах предвид, когато казах, че не всеки ще може. другото пак отива към графата "инвестиции", където, знаем, не всеки ще вложи необходимото, за да призвежда чисто и гарантирано.
 • Тези наредби са именно за дребните фермери, то в България едри фермери няма, та се очакваше да е за всички. Но не е. На практика не е за никой, но министерството и преработвателите преметнаха представителите на производителите, че наредбата е за тях "едрите" фермери и приеха нещо, което обезмисли напълно цялото начинание, като с това погребаха няколко бранша - козари, овчари, зайчари, охлювичари, донякъде биловари. Тези хора можеха да живнат само от наредбата, не че щеше да стане чудо, но малко щяха да живнат. Това не стана. Пълни глупости са твърденията, че нещо било синхронизирано с европейсктото законодателство, защото европейсктото законодателство не се яде и целта на тази наредба беше да помогне на селяните, а не да се синхронизира с нещо си. Да не говорим, че с каквото и да е синхронизирана все е криво, защото в другите страни е съвсем различно. Ама хептен! Ето първото, което излезе като написах месо кианина на италиански: http://www.montepulciano.com/mgcarni/prodotti.en.php Жабарите продават стотици продукти от една ферма, вкл. и с доставки по интернет и в чужбина. Същото е в цяла Европа, за месни и млечни продукти. Защо не стана тук? Защото в тези неща не трябва да се бъркат производители! Не трябва, както не трябва да са в асоциациите, защото винаги ще теглят чергата към себе си и своите частни интереси. Няколко човека приеха външни искания, защото им казаха, че така ще печелят само те, а не "дребните". Но няма да спечелят нищо, защото за да се печели трябва пазар, трябва прадуктите да са известни, което не става от 20-30 производители в цялата страна, та и да са 100 е без значение. Сега единственият начин е по браншове да се търсят мандри и преработвателни предприятия, да се създават търговски марки и въобще да се прави трудното, защото някой решиха, че лесното е само за тях.
 • E
  karakardam, защо пък да не може всеки дребен фермер да се "юрне да продава". Как е в другия свят не знам, ама Българската конституция май кaзваше някъде, че пред закона всички сме равни в т.ч. и малките фермери. То, че сте написали, че собственик на млекомат за краве мляко може да е фермер първа категория означава ли, че на млекомата трябва да се продава само негово мляко? А собственик на млекомат за овче, козе, биволско мляко може да бъде всеки фермер. И пак въпроса: а само на собственика ли трябва да е млякото?
 • K
  и, ако жнимателно се прочете, ще видите, че в нея вече има много по-добри постановки от първоначално известния вариант. това, разбира се не означава, че всеки дребен фермер ще може да се юрне да продава. то, и не е нужно. както и в "другия" свят не всички се ползват от възможностите, които им дават техните правила. но, наредбата е факт и това е много добро начало!
 • E
  Иванов, струва или не струва не знам ама внимателен прочит на Закона за храните, Наредбата и Еврорегламенти 852 853 ме карат да мисля, че запълва една празнота в Българското законодателство и същевременно го синхронизира с Европейските регламенти. И ако Генералния директор на националната ветеринарно-медицинска служба се развихри да я спазва много хора тук ще си променят мнението ... мисля.
 • Наредбата нищо не струва и съм казал причините по-горе. Вироглавието и ината винаги се наказват. Крайно време е всеки да се занимава от това, което разбира и да си избие от главата, че политиците са прости. Най-простият политик е по-умен от най-умния селянин. Ако беше по-глупав щеше да пасе крави, а не само да брои пари, да се вози м мерцедес със шофьор, да живее на държавна сметка, че даже кафего и бикините на гаджето му да ги плащате вие. Следващият път като ви поканят някъде да обсъждате нещо изпратете юристи, като преди това им кажете какво искате и колко ще им платите, ако го постигнат.
 • Може би наистина трябва да стане както казваш ти, за да е всичко законно. Пускаш прасето извън кочината и двора и го обявяваш за диво. Тогава спокойно можеш да го застреляш и да го продаваш. Само внимавай да не те изпревари комшията!
 • L
  Я, свинете и ЕРД били отпаднали... Значи ако си ловец и застреляш диво прасе, можеш да го продаваш напълно легално. Обаче ако си регистриран животновъд, който отглежда животни с маркировка и паспорти и покрива хиляди изисквания, и закараш да заколиш животните в регистрирана кланица след преглед от ветеринар, не можеш да правиш доставки, а само можеш да правиш собствен магазин (ми то и досега можеше)... Вероятно някъде има логика, но не мога да я видя. Чудно ми е ако махна маркировката на животните си и ги застрелям с пушката, дали ще минат за едър дивеч? Да е законно един вид...
 • E
  Наредбата вече е факт: http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces Особено интересен за мен ще бъде коментара на юристи (например Иванов и брат му).
 • [:talk]
 • E
  За кой ли път в България cе подготвя хранилка за политици и държавни чиновници. Тя наредбата и добра да стане, мислят да я внедряват така, че нова хранилка за червени прасета да си имаме. Я прочетете там: http://www.regal.bg/show.php?storyid=944323
 • точно така Иванов.Ние което е за нас сме го оправили и до трупа стигнахме.Няма безплатен обяд.Всичко се плаша.Консултациите също.За това фермера трябва да е образован,за да може поне да чете.Аз също съм фермерка
 • E
  За регламент 853/2004 валидно същото като в предишното ми съобшение с разликата, че члена е 1.3.(с).
 • K
  защото референтния регламент е 853.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Разпределяне на рента за минали години

wladd: Белите петна са плащат за целия имот, "Новите" собственици нямат основание за получаване н...

406 2

Обработване на земя без договор

ZzZ: Ти си тарикат така че давай - жъни я! А като се окаже, че кооперацията има сключен едногод...

471 9

Право на дейност, върху земеделска земя?

solun1: Тряба да й смениш статута и тогава вече ще можеш да стройш.

266 1

Влизане в чужд имот, отъпкана пшеница

Веселин: Към полицията задължително. Подадохте ли и за предишните случаи? Трябва да ги регистрирате...

338 2

СПЕШНО!!! Подвеждаща информация/измама

За първа година съм земеделец.Наясно съм със селективните и с тоталните хербициди,но нямам...

802 0