Съвети за пчеларство

 • P
  Здравейте, искам да се занимавам с пчели, но като за начало не знам как да избера най-добрите кошери. Освен това през колко разстояние трябва да ги поставя и от къде да си купя семействата?
 • Ж
  По НПП искат свиделство за съдимост
 • Й
  Добър ден колеги искам да попитам за участие в европрограма и правене на пчеларска фирма изисква ли се свидетество за съдимост. Говоря за тази програма 2020/2021.Благодаря предварително
 • I
  Имам пчела много хапе недава да я пипна какво да правя с нея
 • F
  Колега, първо изчети анатомията на пчелата и се запознай с болестите.Запознай се с пашите, които има покрай потенциалния ти пчелин и научи принципните действия по разпъване на семейството на пролет и зазимяването след последната паша.За да просъществува пчелина, трябва да има наблизо гора(широколистна) и вода-за водата е ясно, гората най-добре да има леска, дрян и други раноцъфтящи видове.Като начинаещ избери Дадан-Блат кошерите.В случай, че ще закупуваш семействата сега, не взимай развити семейства, а си купи отводки и 10 рамкови кошери. Относно разстоянието, в случай че имаш намерение някога да кандидатстваш по програми, ще ти изискат Становище за хуманно отношение, при което за всяко семейство ти трябват 5 кв.м.
 • B
  Значи започни си със стандартни 12 рамкови кошери. Като купуваш те си вървят с 12 големи рамки и 12 по-малки магазина. Най -добре е нови кошери заради заразите. Ако са стари кошерите - отвътре ги мажеш с воден разтвор на сода каустик и после с газова горелка ги обгаряш - това за обезпаразитяване. Ако е нов - с безир е светла боя - цветовете жълто, небесно синьо. Значи кошера покрива отгоре е с поцинкована ламарина. Да се внимава как контактуват краищаата а покрива с повърхността на кошера. Да е плътно отвсякъде да няма подлизвания от вода и други. Та като купуваш кошери най-малко 2 да са на разстояние 2-3 метра, в краен случай на метър - ако нямаш място. Кошерите ги правят от чам. Може би щото е най-достъпно и евтино. Иначе в борова гора пчели трудно ще намериш. Те се заселват по стари големи дъбове, букове и др широколистни в дънери, хралупи, между клоните в короната на дървото, даже и в скалите има и прочие...но това са подробности. Ако ще действаш сега е момента за пчелни семейства - от средата на май до средата на юни, най-късно края на юни- зависи все пак и от времето. Та като купуваш пчела майка и семейство като цяло - да нямат кърлежи-акари по тях. Те се виждат. Въпреки, че вече няма много такива случаи като преди. И отделно има ли пило майката, има ли пресни яйца снесени, има ли запаси от мед и прашец. Да внимаваш да не те метнат с някоя стара майка дет не и остава много или с болни пчели. Задължително като купуваш си намираш познавач с тебе да дойде близък човек. Най-добре млада майка с млад рояк да хванеш ама надали... Сполай ти!

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Обучение по пчеларство

Здравейте, моля за отзиви и препоръки за лицензирани дружества предлагащи обучения по пч...

46 0

Идеи за защита на кошерите

Трифон: Преди време четох за един кошер , който беше снабден със защитна система. Май го представи...

270 1

Какви са изискванията за пчелин?

Здравко: Здравей! Тук можеш да прочетеш полезна информация - https://www.naas.government.bg/bg/...

404 1

Полезно ли е подхранването със захарен сироп през пролетта?

Mitko: Зависи от много неща. Например в моя район си трябва. Даже не чакам да дойде пролетта. Зап...

537 3

Осиротяло семейство

OSZ: Ако е станало търтовка ще има търтеево пило.... Аз бих ги смесил като ги напръскам с разре...

281 2