за чиповете, маркирането и информационната система на НВМС

 • K
  видях, че д-р илиев се е похвалил, че ЦЕЛИ 1900 чипа са въведени в системата на НВМС. преди 15 години един мой приятел от британския остров ми говореше, че там не може да имаш домашно куче без чип. докторите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ги слагали. по бай Тошово време най-новата музика в Бг идваше с 1 година закъснение. очевидно НВМС работи на \\\"бесни\\\" обороти, ама с много задна дата. д-р Илиев и хабер си няма, че неправителствените организации отдавна чипираха над 500 кучета и още толкова коне. освен това - НВМС НЯМА четящи устройства за чиповете. неправителствените организации обаче имаме. чипът е вид маркировка. само дето по никакъв начин не предпазва от кражба. както се казва: \\\"това е за вътрешна консумация на ветеринарите\\\". чиповете, поръчани от НВМС и платени от държавата са по 6 лв. дори, че са задължителни по профилактичните програми, пак ще се плащат от стопаните. в този случай защо стопанина да не си купи от \\\"другите\\\" по-скъпи, но по-надеждни чипове? и, понеже са вид марка, защо да не се помисли за по-евтини варианти? едно тавриране с течен азот излиза около лев на животно, а се вижда от стотина метра. не е приложимо за овце, кози, кучета и котки, но пък е много по-ефикасно против кражба на коне, катъри, магарета и крави. та, за чиповете има още какво да се каже. НВМС не са открили топлата вода. пък и с тези доктори за началници - няма как да я открият. когато далаверата измести медицината, спасение няма.
 • K
  ползвали сме подобни нашийници, обаче са скъпи. има смисъл, ако се ползват само в елитни ферми, където животните се продават за истинска "племенна" цена. тука в българия са простро скъпо удоволствие, но при всички положения е много удобна идентификация. само, дето не може да те спаси от "двукракия хищник".
 • G
  някой от колегите ползвал ли е такива колани,каквито са на снимката доволен ли е от тях.Струват ли си парите???
 • А стига бе ,както винаги властниците пак изтупаха брашнения чувал.Незаконно построените митничарски села си стоят,а бедните селяни ще трябва да плащат по 50 лева на кон за кефа на филанкешията,при 500000 коне и магарета в БГ познайте колко ще съберат.Дано Бог ги накаже за лакомията им!!!
 • Днеска поставяме чипове на животните.Утре ще ни поставят чипове и на нас. На запад това вече се прави.Чипа се поставя под кожата на дясната ръка или на челото. Ха да ни е честито!!!
 • K
  понеже тази далавера си я прекараха няколко директора на НВМС и вече не е актуална в този й вариант. на склад в държавата лежат сигурно по 1 милион овчи марки от всеки директор, дето се появи до данчо войнов. за говеждите знам, че има около 1 милион от металните клипсове, които всъщност бяха много подходящи за нашите условия. за съжаление са твърде големи за овцете, иначе бихме пригодили развъдните си схеми за маркиране с тях. тука далаверата намирисва на "въртене" на пари измежду докторите, защото поставянето на транспондера (чипа) е представено като изключително сложна и отговорна операция, която обаче всичко на всичко трае около минута за инжективното поставяне. и, съвсем намирисва на далавера, когато се говори за болусите. само, че далаверата идва не само от факта, че имаме неразходвани пластмасови марки, а и от нуждата за допълнителни средства за докторите, които искат пари и от бюджета и от стопаните. и нямаше да е толкова натрапчива темата, ако всички лекарски услуги бяха на пазарен принцип, а средствата по държавната профилактика се плащаха на стопанина, провел всички мероприятия. ей, такива едни размисли си размишляваме с неколцина колеги....
 • http://www.nvms.government.bg/files/4ipirane.pdf
 • за да се постави болус трябва да е достатъчно голям и тежък за да се задържи в мрежата и животното да е на възраст с развити предстомашия иначе ше ровят зад животното да търсят чипа.По евронормите чиповете на преживни се слагат зад ухото подкожно-прав си че е голяма далавера с тия търбушни чипове.Навремето Жеко Байчев направи гушката с ушните марки,време е и последователите да направят същото.
 • Бе не ви ли е ясно,че всичко е направено някой да прибере голямата комисионна? А,да за овцете има и електронен болус,който си остава в предстомашията-там вече няма рязане на ушни марки и прочее...
 • през Тошово време маркирахме и говеда и овце с татуировъчни номера,по тях се водеше селекцията и трябва да му отрежеш ухото ако го откраднат,коне и кучета също се татуират.Относно течния азот таврирането далеч ще надхвърли 10-15 лв ако животното е буйно и се упоява.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Разпределяне на рента за минали години

wladd: Белите петна са плащат за целия имот, "Новите" собственици нямат основание за получаване н...

212 1

Обработване на земя без договор

ZzZ: Ти си тарикат така че давай - жъни я! А като се окаже, че кооперацията има сключен едногод...

291 9

Право на дейност, върху земеделска земя?

solun1: Тряба да й смениш статута и тогава вече ще можеш да стройш.

142 1

Влизане в чужд имот, отъпкана пшеница

Веселин: Към полицията задължително. Подадохте ли и за предишните случаи? Трябва да ги регистрирате...

285 2

СПЕШНО!!! Подвеждаща информация/измама

За първа година съм земеделец.Наясно съм със селективните и с тоталните хербициди,но нямам...

702 0