Обработка на земя - възможно ли е да се изхранваме от това?

 • R
  Здравейте! Имаме около 100 декара земя и около 50 овце. Бихме ли могли да се издържаме 4 членно семейство с обработка на земята и като си помагаме със животните. Имаме някаква база, няколко сгради , един стар но все още читав трактор. Живеем в момента в чужбина, обмисляме да се приберем след известно време. Нямаме много средства за инвестиране, затова искаме да знаем има ли някакви програми, по които да кандидатстваме? Благодарим предварително! Много ще ни е от полза някой разумен съвет, защото нямаме опит в земеделието и животновъдството.
 • L
  Трактора работи. Има и инвентар към него. Има и няколко селскостопански постройки и навеси ококо къщата. Дворното място е около 3-4 декара. Земите са пръснати на парцели от по 15-20 декара в нивите около селото. Идеята ми е ако увеличим животните да заформим едно стопанство на някоя от нивите, но за да го направим ще трябва по голяма инвестиция. Дали има някаква програма по която да се кандидатства с проект? 1. 50 овце да гледаш в двор в селото е забранено, планирайте отсега изнасяне на стопанството. 2. Декарите са ви малко за паша, сметнете как ще ви се върже бюджета с оборно хранене. 3. Повечето програми не са за нови ферми, а и не разчитайте на тях, няма сигурност в програмите и субсидиите. Ако дойдат, са добре дошли, но не ги включвате в планирането. 4. Отделете време да поработите в подобна ферма да получите поне някакъв опит и да прецените дали тази работа е за вас.
 • R
  Трактора работи. Има и инвентар към него. Има и няколко селскостопански постройки и навеси ококо къщата. Дворното място е около 3-4 декара. Земите са пръснати на парцели от по 15-20 декара в нивите около селото. Идеята ми е ако увеличим животните да заформим едно стопанство на някоя от нивите, но за да го направим ще трябва по голяма инвестиция. Дали има някаква програма по която да се кандидатства с проект?
 • K
  Ако имате някой и друг лев, за да купите хубави животни и малко техника може и да станат нещата. Но трябва да сте наясно, че работата е доста и неможе да се разчита на гледачи. На всички им е през .... за животните, затова трябва да тазчитате предимно на себе си. Успех.
 • T
  стария ви трактор ако не е каран вече може би не е и много читав.Трябва ви и инвентар за него.Но в крайна сметка решението е ваше
 • R
  Точно заради чиракуването искаме да се прибираме. Но ще трябва и внимателно да обмислим всичко. Затова и търсим съвети от хора които знаят за какво става въпрос.
 • D
  Всичко става зависи колко ти е инатът-защото овца се гледа с инат.Аз от 92 г. с животновъдство се занимавам и нямам намерение поне засега да се отказвам.Гледам си семейството -по добре чирак на себе се отколкото на другите.Обмисли нещата,стискай очите и карай напред то времето ще покаже.Чирак на друг винаги можеш да станеш.
 • R
  А ако се наблегне на животновъдството, пак ли не става? Със земята, с която разполагаме няма ли да може да се набавя достатъчно храна за животните? Овце, кози, крави, щастливи кокошки...
 • I
  По-скоро не. Декарите трябва да са 300-400 , за да се издържате от тхя. Ако говорим за оцеляване , може и да се справите. С тези декари може да се кандидатства по някои програми , зависи от културите , които ще се отглеждат на тях. Успех!

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Как се справяте с ухапването от комари?

hristina55: Ние от години сме на спрей вариант - https://aptekamedea.bg/autan-protekshn-plyus-sprej-10...

318 1

Как се торят на мулчирани растения?

syfury: Здравей, Въпросът ти ме заинтригува и след известно премисляне мога да предложа следнот...

4092 1

От града - на село

velimirdonchev: Здравейте на всички! Нов съм във форума, но мисля, че ще остана тук за дълго. Върти...

9007 10

Идеи за ползване на свободни помещения за селскостопански цели

martinivanov: За билки стават стига да осигуряват подходящи условия за съхнене ама за тях някой билкар д...

1854 2