към животновъдите Селекция

 • A
  какво мислите за изкуственото заплождане.И скакви бици работите
 • B
  Представители на WWSires - Америка и на CRV - Холандия са Българска Пасторална Компания ООД . WWS - включва фирмите SELECT SIRES и ACCELERATED GENETICS и е най-голямата фирма в света за селекция и разпространение на семенна течност - биците на WWS се използват от другите фирми за бикопроизводство CRV е най-старата фирма за селектиране на бици в света, самостоятелно тя е на второ място в света по разпростанение на семенна течност от бици.
 • A
  Колеги слет като Еастра ги няма и wwsires също на къде се ориентирахте.И към коя селекция се ориентирате американска или европейска.При ме започнаха да излизат новите телета от холанския материал PARAMOUNT и OLYMPIC
 • M
  Различните фирми търгуващи със семенна течност обикновенно предлагат и каталози на биците и там може да се види и направи преценка според това кой бик по какви показатели е подобрител.За предпочитане са бици предаващи освен висока млечност,безупречен екстериор,здрави копита,леки отелвания и т.н.Осеменявал съм само изкуственно,защото на биците е правена преценка по потомство и знаеш какво да очакваш.Любител съм само на чистопородното развъждане,но за съжаление при колеги наблюдавам странни кръстоски.
 • I
  Аз не съм много запознат с цените и това, което се предлага в България, но до 3-4 месеца трябва да го проуча. Колкото и да струва изкуственото оплождане се изплаща. Според мен няма нужда всички да ти се родят женски, освен ако в момента не започваш бизнеса, защото след това не ти трябва 70-90% увеличаване на стадото, освен ако не търгуваш с юници. При 2-3 нормални дози за заплождане плащаш до 100 лв. на крава, които се избиват от 100 кг. мляко, а дъщеря на добър бик може да ти даде и 2000 кг. повече от селския. Затова трябва и човек който разбира, за да ти направи икономическата обосновка, да прецени колко юници ти трябват, как да подмениш старите, съответно кои крави с каква сперма да заплодиш, изплаща ли се сектирана или не, колко може да пуснеш на селския бик, защото така или иначе ще им продаваш телетата. Затова са асоциациите, ама никакви ги няма.
 • A
  здр Сексираната сперма се ползва само при юници за първо заплождане.Една доза е 100лв.не е за масово ползване
 • S
  А може ли при свободно отглеждане на крави за месо да се практикува тоя метод на заплождане .Споделете опит ,как се справяте или трябва смяна на биковете .
 • I
  Български породи от преди 35 - 40 години. ама за особеностите в България има един АКАДЕМИК Хинковски. член на Политбюро и днешен СЪДНИК на животновъдството.... питайте него ----------------------- Тези дни преглеждах изданията на едно тайландско списание за биволовъдство, такива специализирани списания са 3-4 в света. Та от Хинковски бяха публикувани дисертации и се цитираше на поне 15-20 места и то при положение, че нямаше нито една статия за Българската Мурра. Ние нямаме животновъдство, защото се прекъсна връзката между науката и практиката. Само с наука живатновъдство може да има, без наука няма, по скоро я има пародията, която е в момента в България - ниво на света от преди 200 години и на Африка от преди 80-90 г. Само един пример за който може да го разбере. Във военните ферми в Индия и Пакистан, които са на пряко подчинение на техните научни институти(правят ги при военните, защото има дисциплина) средният млеконадой от Мурра, Джафарабади и Нили -Рави са около 3000 и отгоре кг. мляко за лактация, в селските стопанства 1300-1500 кг. минават за високо постижение. Сравнително добрите резултати при кравите в България са следствие на чуждата наука - вносът на семенна течност, а не на нашата практика. Докато науката не започне да ръководи нашето животновъдство то ще е хоби, а не бизнес.
 • M
  Колега,сексирана семенна течност не съм използвал,но работя с ЕАСТРА и съм доволен.Тази година за сефте заплодихме юници симентал с абердин ангус с материал на същта фирма и до два месеца ще видя резултата.
 • K
  Монт Белиярд и СИМЕНТАЛ са планински породи от "онези" високи планини. но, наистина вече - от около 300 години - са различни породи. само за сведение - за т.нар. Български породи от преди 35 - 40 години. ама за особеностите в България има един АКАДЕМИК Хинковски. член на Политбюро и днешен СЪДНИК на животновъдството.... питайте него и ... Светла Бъчварова с Б.Синаб-ага.
 • колеги,моля да споделите мнения за сексираната сперма!никои до сега не каза ползвал ли е и какви са резултатите?само мъжки ми излизат,вече 10 поред и ми писна.
 • Бик Дюрасел не го знам,но мога да кажа за Зенит и Мр Сам,които също са синове на Дюрам,правят крави за изложби.Млякото е по-малко от майките.
 • До година като ни ударят с данъците колеги, няма да имаме крави за заплождане!
 • V
  Колега Фермата която купихме(малка част)баща ми е бил бригадир 20 години.Имал е 1200 крави в нея и 80 работника.Успяхме да купим малка част от тази огромна база.Всичко друго се разруши и окраде.Не знам за тебе но за баща ми мога да кажа ,че по екстериорна преценка може да ти каже от всяко теле става ли крава или бик с точност до 80 %.Едно време са ги хранили с моркови- биковете и с вафли- кравите.НЕ се шегувам и за двете.Сега ги гледаме според възможностите.
 • M
  Колега никой неще да те яде, едва ли гледаш 50 крави само за собствена нужда.Не ти правя сметка нито на джоба нито на масат, просто искам да ти кажа че относно генетиката не си прав.Ти от коя от двете крави би оставил приплод за юница, от тази дето дава 28-32 литра мляко и тежи 750-800 килограма или от тази дето дава 10-12 литра и тежи 350-400 килограма? Уточнението че и двете крави са от една и съща порода.
 • V
  Абе кой както знае.Вие ще ме изядете бе.Фермерството за мен е препитание ,храна за мен преди всичко.За вас явно е бизнес и самоцелна печалба.Почти винаги високите добиви са за сметка на нещо друго.Селекцията едно време и селекцията сега ,са различни неща.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Д

Зайци

Колеги с каква ваксина ваксинирате, зайците, че в селото започнаха да умират. Или дайте с...

308 0
Г

Търся зайцевъди по мярка 6.1-био 2014/2020

Привет колеги.Ние отглеждаме зайци и кандидатсвахме по марка 6,1 през 2015год. Бяхме вписа...

561 1
К

Умряха ми зайчета на 10 дни

Здравейте! Имаме малки зайчета-6 на брой (Белгийски великани),родиха се на 6 ти , живи и з...

490 0
С

Заек - очна инфекция

Здравейте, имам домашен заек, на който едното око започна да сълзи. Предписаха ми капки Ци...

569 0
V

Пазар за зайци

: Боримес изкупуваха зайци.

2426 1