Сатурачна вар - влияние и мнения

 • A
  Колеги, кажете си мнението по въпроса за ползотворното влияние на сатурачната вар. Един стар и ползван продукт в близкото минало, който е оказвал голямо влияние на киселинността на почвите и респективно на добивите. Знаете ли по какво се различава КАН от сат. вар? По това, че КАН струва 220 Евро, а варта е по 20 Евро/тон.
 • V
  ECORELTD.COM E SAIT ZA ORGANI4NA TOR KOIATO KAKTO STIMULIRA RASTENIITA TAKA I REGULIRA KISELI PO4VI
 • S
  andji Извинявай но няма да се съглася с последното което казваш - че сатурачната вар не е торно средство. Напротив, калцият като хранителен елемент е от макро елементите за растенията. Всяко химично вещество на което основната цел е доставянето на хранителни вещества на растенията е "тор". Освен това в случая имаме и изразена допълнителна функция за подобрител на почвата. Така че сатурачната вар си е тор и като такава трябва да отговаря на съответните изисквания. Казвам го за да не изпадне някой производител в неловко положение като му дойдат на проверка от държавните институции.
 • S
  Колеги, искам да споделя една максима която чух от западни фермери. " Варуването прави бащите богати, но децата бедни". Това доста ме изненада и почетох малко повече и наистина установих ,че е бил прав. Калциевото торене стимулира разлагането на органичното вещество и особено на пресен растителен материал. При това разлагане се освобождава значително количество азот, фосфор, калий и други хранителни елементи. Затова е добре да се съчетава с оборско или друго органично торене. Но прекаляването или не съобразяването с почвения тип и технологични условия може да доведе до изчерпване на пресните органични вещества в почвата които са източника на хумус. В дългосрочен план понижаването на хумусното съдържание също е нежелателно и влошава качествата на почвата. Така че моя съвет е по предпазливо и обосновано да се използва не само сатурачната вар но и другите калциеви торове.
 • A
  Здравейте на всички, бях пуснала съобщение в този форум, че продаваме сатурачна вар. Във връзка с големия интерес към този продукт искам да направя допълнителни разяснения. Става въпрос за предприятие "Захарни заводи" АД, гр.Горна Оряховица. Сатурачната вар е страничен продукт, който се отделя от вакуум филтрите и мановакуум филтрите при производството на бяла кристална захар. Тя има алкална реакция на средата близка до чистите варови материали. Продукта е подходящ за използване в селското стопанство. Сатурачната вар е почвен подобрител имащ способността да неутрализира вредната киселинност на почвата и като подходящ мелиорант за кисели почви, който проявява продължително последействие. Внася се с основната обработка на почвата. В заключение искам да кажа, че сатурачната вар не е торно средство и нейното използване не изключва прилагането на торене за коригиране на съдържанието на азот, фосфор, калий и др. Най-често досега наши клиенти са я купували са овошни градини, лозя, рози, лавандула и др. Оставям телефони за връзка при проявен интерес или ако имате нужда от повече информация: 0885 09 49 50. За по-големи количества има отстъпка в цената.
 • A
  Здравейте, предлагаме сатурачна вар на следните цени: - за количества до 250 тона - 16 лв на тон без ДДС; - за количества от 250 до 400 тона - 14 лв без ДДС; - за количества над 400 тона - 12 лв без ДДС; Ако се интересувате можете да поискате повече информация на 0885094950
 • Колеги хубаво е да ползвате органична тор /оборска/ от 3 - 8 тона/дка, има големи предимства - запасява за по- дълъг период почвата с органични вещества, но има и недосаттъци - заплевеляване от семена съдържащи се в нея. Съгласен съм с колегите, че оптималното pH е от 5,5 - 6,5
 • Каква е тази органична тор ?, за оборска тор ли говорите? Как ще я разхвърляте и по колко?
 • Колегата е прав. Ако ще гледаш пшеница 5.5 е минималната граница. От там надолу трябва да се притесняваш. Много зависи какви култури искаш да отглеждаш. Някои предпочитат по-кисели, други по-алкални. Но пък като трябва да се прави сеитбооборот пак стигаме до стойности около 7 или по-скоро 6.8. Ниското Ph понякога си има и предимство. При мен почвите са от 5 до 6.5. Така че и аз май трябва да варувам, но мисля първо да пробвам с органична тор на слабите почви с ниско Ph. Успех!
 • V
  До 5,5 си траикайте това е Рн при което е наи добро усвояването на всички елементи. няма хлороза заради карбонати няма неусвояемост на манган и желязо. само че какво става като мрудне още малко-работата става уит виждал съм почви с Рн 4,5 наистина има проблеми с покълването . миналата година хвърляхме по почти 5 тона на декар и едва вдигнахме до 6 и според мен за кратък период утре ще проверя и ще пиша какви са пробите за тази година,.
 • L
  Не съм съгласен с предписанието на User. Всяка култура си има специфични изисквания за рН на почвата, не може да се дава така съвет на ангро да гоним седмица за всички. Иначе за колежката евала че повдига темата. Почвите ни стават все по-киселинни и някои култури дори не поникват на много места. Освен сатурачната вар, дори и млян варовик от някоя кариера върши добра работа.
 • Ако имащ техника и вар хвърляй без да се мислиш. Грубо по 1тон за всяка единица киселенност под 7 на декар. Успех.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

T

Какъв е този вредител и каква е борбата с него?

Milena: Това е ларва на калинка, хищна е, и е безвредна за растенията. Да му мислят листните въшки...

230 1
Е

Селективни хербициди

Няма значение: Каква доза приложихте

256 2
Я

Проблеми с домати

Здравейте! Сложих разсад преди 4 дни. Никога преди не съм се занимавал и не знам точно ка...

471 0
I

Калиев сулфат и троен супер фосфат

От къде в Стара Загора мога да намеря Калиев сулфат и троен супер фосфат

3063 0
I

Споделете съвети при торене на лозя

syfury: Здравей, Като цяло калиевите торове в България са скъпа суровина, но за щастие нашите п...

3269 4