как да измеря теглото на прасето с сантиметар

 • V
  kak da si izmerq kolo teji edno prase 4rez sanjrmetar molq koito znae da spodeli [:talk]
 • E
  Гръдната обиколка/точно зад предните крака/ на квадрат, умножена по дължината на прасето/от основата на ушите до основата на опашката/ и резултата умножен по 69.3.Пример: гръдна обиколка - Р = 1.10 м., Дължина - L = 1.20 м Теглото е: P2 x L x 69.3 т.е. 1.1 х 1.1 х 1.2 х 69.3 = 100 кг. плюс-минус 3-5 % . . . . Колега, това за коя порода е? Можем да се хванем на бас, че това е пълна измислица !
 • B
  Гръдната обиколка/точно зад предните крака/ на квадрат, умножена по дължината на прасето/от основата на ушите до основата на опашката/ и резултата умножен по 69.3.Пример: гръдна обиколка - Р = 1.10 м., Дължина - L = 1.20 м Теглото е: P2 x L x 69.3 т.е. 1.1 х 1.1 х 1.2 х 69.3 = 100 кг. плюс-минус 3-5 %
 • E
  Колега, дебелината на сланината на е последния критерий за теглото ! Ако хибрида е добър, петлинеен например, гръбната сланина е 1см., 1,5 см при 100-110 кг прасе. Ако вземем селско прасе, от селски "разбирач" (порода селска подобрена) 100-110 кг. колко ли ще бъде сланината? Мога само да предположа, но със сигурност в пъти по-дебела ! От опит мога да кажа, че таблици и сантиметри важат само за чистопородни породи, и както се сещате, такива в България са единици и служат само за разплод ! Единствено кантара !!!
 • Съжалявам че нускам слагам два поредни поста но не знам как да редактирам първия. Имам таблици но са забутани някъде и не знам кога и дали ще ги открия. Може и да си мислиш че твоите животни нямат нищо общо с новите хибриди но няма да си напълно прав. Те навлезнаха масово у нас и по неведоми пътища може да са стигнали и до теб.Това че не са шарени не означава че нямат наследственост от пиетрен,хемпшир или дюрок. Най простичкия и съвсем ориентировъчен критерий е дебелината на сланината и пак не винаги. За какво ти е необходимо измерването.
 • Има таблици за измермания по обхват и т.н. но всичко е крайно относително. Много зависи от породата или хибрида. Животно с един и същи обхват на гърдите може да даде съществена разлика.През ръцете са ми минали хиляди прасета и имам много точен окомер НО до момента в който не попаднах на съвременните хибриди.Различна конституция, различна костна система, мускулатура и най -вече дебелина на сланината. Така едно животно изглеждащо на пръв поглед около 80-90кг се оказва в последствие повече от 140. Проверено от личен опит многократно Така че измерванията с лента зависят от много неща и могат да те подведат доста.
 • S
  s po ostar metar sigurno schte stane

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

АЧС в Бъргария. Докога ?

Velko: В това положение никой за свине не мисли. Ти за тях се грижиш

130 3

Отглеждане на прасе

Здравейте, Интересувам се, дали успешно сработват бункерните хранилки за сухо хранене на...

253 0

болест при свине

doc: ако има още живи-бягай при ветеринарния лекар да им слага серум венозно

825 1

Виетнамска свиня - помогнете с информация колеги

Ivanov_i_brat_my: Ти какво искаш да правиш с тях, за да знам какво да ти отговоря?

4210 2

Помощ за хуманно отношение към прасета и птици

Колеги , тази година ще има ли плащания , за хуманно отношение към прасета и птици. За др...

1006 0