Изследване на мозък

 • V
  Колеги кой трябва да изпрати мозък на крава за изследване.Ветеринарния доктор или собственика.Кой какви задължения има
 • Докторите трябва да си го преместят в другия крачол при тези цени....И с къв акъл ще се набутват-разходи за гориво до фермата да вземат пробата,след това разходи за куриерската услуга (която е доста по-скъпа за хладилни контейнери),мани,но и трябва да си платиш и обратното връщане на контейнера,ако е твой...Извода е-ако собственика си плати куриерската услуга,доктора може и да свърши работа.
 • http://www.bvsbg.com/files/pisma/pismo_RVMS_dogovor.doc
 • V
  За всяко умряло или заклано животно , ЕПЖ-над24м. и ДПЖ-над18м. сте длъжни да уведомите незабавно вет.лекар за да дойде да вземе проба от мозъчния ствол и след това да я изпрати в референтна лаборатория за изследване на :за ЕПЖ-СЕГ /луда крава /, за ДПЖ-скрейпи.За всяка проба държавата заплаща на вет.лекар 10лв за самото вземане на пробата .Проблемът е ,че не се заплащат транспортните разходи за вземане на пробата и доставянето и до съответната лаборатория ,които винаги надхвърлят тези 10 лв. Това се прави по задължителна програма за надзор на спонгилоформните енцефалопатии , и като такава задължава по закон фермерите да заплащат транспортните разходи ,които за всдеки участък са различни.Лично моите са около 14лв. ,т.е. на за всяка проба спонсирирам държавата с 4 лв., защото не мога да ги взема от фермера.На човека му гори къщата , а те ме карат да наливам масло в огъня -поредната недомислица на някой умник.
 • И като си седи във фризера как ще се изследва ?
 • M
  Болни от какво?
 • За изследване се взема само част от мозъка(продълговатия)през тилния отвор отзад се издълбава с тънък остър нож,завивате парченцето в найлон и го оставяте във фризера заедно с ДВЕТЕ ушни марки.Главата и месото ползвате без ограниченя да изчаквате за резултата,освен ако закланото животно не показвало нервни признаци-тогава МЕСОТО СЕ СЛАГА ПОД ВЪЗБРАНА до получаване на резултата.Проба от мозък(цяла глава)се взема от говеда,биволи,елени над 24 месечна възраст;от овце и кози над 18 месечна възраст.Лабораторията изследва и загнил мозък от умрели животни.От 2002г. до сега в България са доказани 4 случая на болни овце и един на коза.
 • N
  Собственика носи на доктора мозък и ушната марка за отчисляване от запас
 • Не виждам как собственика може да го изпрати.Доктора е запознат каква проба,какво количество,как да ясъхрани и транспортира,къде да я носи с какви документи.Невиждам собственика да е в състояние да направи това. Но не се и учудвам ,може и това да прехвърлят на собственика,докторите ще получават само таксата за пробата.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

P

Нов животновъд

Здравейте на всички нов съм в агри. Бг и като цяло съм нов във животновъдството взех си дв...

94 0
P

Отглеждане в обор мнения

Здравейте,моля за вашите съвети. Имам 7дка от които 3,5 ще правя помощно стопанство. Въпро...

303 0
E

Разпределение на пасища

Относно разпределението на пасища,как се разпределя за стопанската година?За стопанската 2...

75 0
A

Стопанска година 20/21г

solun1: На 30.09.2021 г. е края й. Новата започва от 01.10.2021 г.

204 2
N

Централен млекопровод

Здравейте колеги искам да си поставя централен млекопровод. Да ми предложите фирми за монт...

155 0