Мнения за фризийска порода овце

 • V
  Колеги искам да си споделите ващето мнение за фрийзиската порода овце
 • тези кочове не скачат на котки,така мисля
 • V
  ето ти телефон за мериноланд 0889893266
 • интересуваме каде мога да намеря коч или агне мериноланд и колко е цената благодаря предварително
 • ееее стига сме се изхвърляли като чикия на мокър пясък меценат и ти сам си го търсиш после ходиш да плачеш на админите
 • M
  На този който си няма име и е анонимен ще кажа че с Виктор няма как да сме един и същи човек и това лесно може да бъде доказано, на първо място от админите. Освен това обидите ти са толкова жалки колкото и самото ти съществуване.Изролзвош 5-6 думи и ги разкрасяваш с какви ли не сочни прилагателни и явно това ти харесва, е ето тук ти е проблема. Знаеш ли колко ми пука, кой какво ще напише избивайки вродения си или придобит комплекс. Да ти подчертая че само парфюма ми струва колкото две средностатистически заплати. Ти ако работиш можеш да си направиш сметката колко е. И запомни в живота винаги има хора които стоят по един или друг начин над останалите и колкото и до ти се иска ти не си от тях. Желая ти приятен ден и си помисли довечера какво ще ядеш.
 • V
  уау простако минали вече първи клас или майка е учителка и се казва г-жа свирчева
 • M
  Ха смешнико, що да съм в А група, като винаги "играя" във Виша лига.
 • M
  Иванов, що скачаш като боцнат изодзад? Колегата е прав, не всичко което препрочетеш и напишеш тук е правилно, по този начин подвеждаш фермерите които не те познават добре. Разбери едно в практиката е истината, едно време хората са правили генетика без никаква теория и то с огромен успех.
 • I
  karakardam, Реалностите са налице - мериноланда е основна порода в Германия, заедно с меринофлайша и мериновол, третата им мериносова порода са около 55% от овцете. В Бивша Югославия е най-разпространената чужда порода, вляра кръв в почти всички местни породи и порода създател за Пиротска племенна. В момента е в процес на създаване на единствената сръбска порода за месо - "Мис овца", която е с много добри изходни данни. На 60 дни агнетата са 18-20 кг., на 100 минават всички минават 35 кг., а има и над 40. Първото заплождане е на 10-12 месеца, при нашите на 18-20 месеца. И най важно може да се заплоди 3-4 месеца след раждането или да даде без проблеми 3 агнения за 2 години. При 130-160% раждаемост това означава 2 агнета на година. След отбиването дава 60-70 м. мляко на 7.0-7.1% масленост. Дали това ще стане порода ще е сигурно ако тези резултати се задържат в следващите 5-6 поколения, защото още има голяма изменчивост. Така или иначе дори като изходна порода за хибриди меринолада е достатъчно добра. Няма как да направим високопродуктивни породи от наши породи. Всичките са ни къснозрели, не може да се конкурираш с някой, дето храни една овца година по-малко от тебе и тя му дава 70-80% повече агнета. Няма какво въобще да ги коментираме тези неща. Няма как да излезеш на печалба като внесеш стадо от по 500-600 лева овцата и 2-3 хил. лв. коча, 5-6 години трябва само да изплащаш родителите. Това означава да имаш подложка, да имаш стадо от едно 200 овци на които поне да им знаеш породата, за да ти каже Иванов с какво да ги кръстосаш. А това да не можеш да отгледаш и спечелиш от порода дето дивите бошняци и черногорци из балканите печелят означава, че си кьопав, а не че разбираш и имаш опит.
 • K
  книжните истини си стоят по книгите. съвременните реалности са други. очевидно е, че имате достатъчно време за преписване с непознаване. с което никому не сте полезни. може би е добре да станете научни сътрудници в селскостопанска академия. и съветници в държавен фонд земеделие.
 • I
  Меринофлайша е в основата на много наши породи, но изчезна не само от България, а от цяла Европа и сега се отглежда ограничено, почти изключително в Германия. Причините за срива на породата са политически. Исторически се е отглеждала на териториите на Източна Германия, където достига до 70%, но с обединението и срива в селското стопанство, познат и тук, породата губи значение. По някаква причина в България се бърка с Вюртенбергската овца,чието по-популярно име е Мериноланд и е различна порода, най-разпространената в Германия - 40% от поголовието и една от масовите овце в Европа, която много добре се аклиматизира на Балканите. Двете породи си приличат, защото едната родословна линия са испански и френски мериноси, като в мериноланда испанската кръв е повече и са кръстосвани с месни породи, докато при меринофлайша едната линия са предимно френски мериноси, кръстосвани с английски породи. Мериноланда се намира в България и има добри качества. Като мериносова порода в момента има един огромен минус - вълната не се купува, но е носител на добри месодайни качества - висока раждаемост, ранно заплождане, много висок прираст, с който превъзхожда добрите месни породи - рекорд от около 500 гр. на ден, колкото повечето телета в България, средно около 380-400 г. Породата предава много добре качествата си при кръстоски и дава много добри резултати с породи за месо, което в България означава да се правят кръстоски с най-разпространената порода - Ил дьо Франс. За да се правят добри кръстоски обаче трябват добри стада. Кръстосват се обособени породи, а не най-невероятни мелези с още по-невероятни помияри. Затова стадото трябва да е от дадена порода, ако не чисто то поне 2-3 поколение, за да се определят кочовете с които да се търси определена продуктивност. Не става както си мислят теоретиците, пускаш една за месо с една за мляко, после и с други две, едната за много агнета, другата за вълна и получаваш овце дета раждат по 4 агнета,които на 100 дена са по 35 кг, дават по 300 л. мляко и 6 кг. вълна.
 • колега, внимателно четох въпросите ти. забелязах, че въпросите ти са малко хаотични - т.е. опитваш се да потърсиш отговор на това кое да ти е изгодно като производство. и, хубавото е, че се опитваш да търсиш специализирани породи. лошото е, че наистина не си се ориентирал окончателно. в такъв случай може би правилният подход е да се насочиш към кръстоски, които няма да те изненадат със специфични изисквания. чистопородното разъждане обаче е за предпочитане. засега, обаче в българия няма доказателство вносни високопродуктивни породи да са се резлизирали напълно - фризийски кочове се внасят в страната от 1922 без успех за чистопородно развитие. меринофлайш (вюртембергската овца) също се стопи само за няколко години след като внесоха чистопородни животни. мериносови овце - чистопородни асканийски, австралийски, кавказки и др. отдавна са бутикови музейни сбирки. единствената овца, която показа добро съществуване, е Ил дьо Франс. не, че съм фен на вносното, но това е истината. всичко останало е резултат на полу- и висококръвни кръстоски, които показват прилични резултати. така, че ако решиш да продължаваш с овце - търси средното - общоползувателно - решение. пазара и на мляко и на месо е еднакво труден, така, че по-добре да разчиташ по малко и от двете, като задължително се съобразиш с фуражните си източници. в много райони от страната прилагаме промишлено кръстосване на местни овце със специализирани кочове за месо, предимно ИдФ, като всички агнета продаваме, а млякото е достатъчно да покрие някои текущи разходи. при всички положения, обаче - всяка ферма е отделен специфичен случай и обща рецепта няма.
 • I
  Викторе, Тая менаджерия дето я готвиш я регистрирай като зоопарк и късай билети. Доголкото разбрах имаш стадо от всякакви мериносови мелези, най-вероятно тези дето се подвизават из вашия край. Те са с кръв на асканийски,черноглави, шуменски и въобще всичко дето се е мернало из района последните 50 г. Затова вземи и първо си оправи стадото, което е един процес от няколко години. Най-доброто е с асканиски кочове, които са ти близо или мериноланд, които също ще намериш. Схващаш ли връзката мерино-мешани с високопродуктивни мериносови. След което ги кръстосваш с най-евтиното което може да се намери, а то е Ил дьо франс - добре аклиматизирани и в наличност. Пак ще ти посоча връзката: мериносови с месна насоченост и 130-140 агнета при асканийските и 160-180 при мериноланда ги кръстосваш с порода за месо. Разликата между асканийската и мериноланда е в полза на мериноланда при агнетата, което те интересува, и на асканийската при вълната/не те интересува/ и при издържливост на сух и горещ климат. Мериносовите овце никога не са селектирани с висока млечност, т.е. генетичният им потенциал в тази насока е нисък и няма да има ефект да ги кръстосваш с помияра, който са ти пробутали за източно-фризийски, вероятно горкото животно малко кръв от някой прадядо, но ефектът ще е незабележим, а ще загубиш 1,5 г. да ги мъчиш с него. Млечно стадо с еправи по друг начин и не с овце като твоите, акъ въобще някой тук знае какви са му овцете.
 • M
  Снимай го и му качи снимка да го видим по добре. Снимай го и отзад.
 • за 300лв на 2години

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Агнета 2020

Питайте управниците ни тази година като нямаше внос на агнешко стигнаха ли родните агнета...

163 0

Агнешки кожи

Колеги някой знае ли къде купуват агнешки кожи и ако някой купува да се свърже с мен 08763...

177 0

Овце без мляко

Здравейте, колеги имам следния проблем Овцата се агни има направен съд ,но няма никакво...

293 0

1 био ЖЕ

Агри.БГ: Здравейте, Няма промени в пресмятането (поне към момента не са упоменати). Съгласно § 2з...

126 1

Българска порода за месо

Здравейте фермери пиша ви защото имам един въпрос на който не мога да си дам отговор а и...

455 0