Ликвидация на животновъдството в България

 • Z
  Колеги животновъди знаете ли че ако новия закон за животновъдството бъде прилаган както трябва над 90% от животновъдните ферми ще фалират или ще им се забрани продажбата на животинска продукция.Става въпрос за:\r\nВ чл. 13 се правят следните изменения и допълнения: \r\n1. Създава се нова ал. 2:\r\n„(2) Животинските продукти, предназначени за пазара, се окачествяват и класифицират съгласно изискванията на Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.”\r\n2. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и се изменя така:\r\n„(3) Обектите за отглеждане на селскостопански животни подлежат на вписване в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на Националната ветеринарномедицинска служба с уникален номер във връзка с осъществяване на епизоотичния контрол.”\r\n3. Създават се ал. 4 - 10:\r\n„(4) Животновъдните обекти, в които се отглеждат животни с цел добив на суровини и храни за лична консумация, се определят като лично стопанство и собствениците им нямат право да търгуват с произведените в обекта суровини и храни.\r\n5) Животновъдните обекти, в които се отглеждат животни с цел добив на суровини и храни, които се предлагат на пазара, се определят като „ферми” и се регистрират по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.\r\n(6) Организацията и работата във фермите се ръководи от управител.\r\n(7)Зоотехническото обслужване на производството по смисъла на ал. 1 се осъществява от специалисти – зооинжинери.\r\nПрилагането в сила на ал.5 означава или нови разходи за животновъдите или увеличаване печалбата на некоректните млекопреработватели.\r\n Относно ал.6 дори да се назначите за управител минималния осигурителен праг е 621 лв.\r\nОтносно ал.7 още един разход за заплата и осигуровки.
 • A
  Естествено че е така - но в официални документи този термин не съществува, понеже беше отхвърлен като "комунистически" - в случая не казвам дали това е било правилно или не - само казвам, че е недопустимо такъв термин да се употребява в закон.
 • I
  Аз доколкото знам зооинженер е завърширият висше образование по животновъдство.
 • A
  Законопроектът за измененение и допълнение на Закона за животновъдството, който бе приет на 24.03, е типичен пример за безотговорно и неграмотно написани текстове; от цитираните в уводния пост тук мога да дам за пример думичката "зооинженер", която отдавна не се използва в официалните класификации на професиите, длъжностите, както и професионалните направления в образованието, тъй като бе заменена с животновъд (вижте тук, например - http://www.mlsp.government.bg/class/store/viewItem.asp?idProduct=327 ). Просто наистина се чудя какво става напоследък във властта - вършат се щуротии една след друга - аз съм на държавна работа и бих бил готов, естествено, съвършено безплатно, да консултирам авторите на този законопроект как поне да го напишат по-грамотно - но тъмнината, в която работят управляващите днес, е невиждана в най-новата ни история. Иначе, като същност, този законопроект е съвсем логичен резултат от общата политическа насока в аграрния сектор - тотална административна зависимост, потискане на творческата активност на предприемачите, унищожаване на дребните производители. Нали това искахме, като влизахме в Европейския съюз? Ако някой е очаквал друго - бил е голям наивник.
 • Z
  Колеги в горния пост съм допуснал правописна грешка .Не става въпрос за ДОО а за ДОД.
 • N
  ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! В България винаги е имало вратички и пак ще има.Винаги и имало животновъдство и пак ще има,само че ще останат в него хората които наистина обичат тази професия и не мислят че с животновъдство ще станат милионери.
 • C
  Колеги Зарко е прав, с тези закони ще ликвидират и малко останалите животни. Не трябва да се радваме на това, че малките умират, защото след малките следват големите. А що се отнася за разликата в стотинките, не са пет, а десет. При квота от сто тона, разликата е 10 000 лева за година. А здравната е 8%, ДОО 11%, ДЗПО 5%. Или здравна-19,20 лв., ДОО-26,40 лв. и ДЗПО-12лв. общо-57,60 лв. за месеца, или за годината са 691,20 лв.
 • Няма смисъл да се палиш Зарко животновъдите ще усетят новите промени и ще се спасяват който както може
 • D
  Колеги ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!!!
 • V
  "Тарикат Мъж Не Писка"
 • Не фъърляйте къчове продавай и тъпчи парите в джобовете
 • D
  Прав си колега,така ще бъде с години напред.
 • V
  Ти май не ме разбираш, аз съм от регистрираните с категория, само че същата мандра купува на един с 12 крави в селото млекото с 5 стотинки по евтино от мен нищо ,че няма нито категория,нито плаща ДОО, нито здравни по 50 лева месечно, нито изплаща кредит като мен за модернизация и т.н., така че искам да кажа че животновъдството ще си остане в българия макар и нелегално, а за протестите защо пък трябва да си ме виждала- аз безплатни кепапчета и бира не ям
 • D
  Това се очакваше всеки момент да стане.А дали е вярно че е излязал новия закон никой не знае.
 • I
  Аз не разбрах в какво е проблема? Има закон и трябва да се изпълнява, какво има да се мисли? Не може да искате да спрат със митнически бариери вносните стоки, а вие да работите нелегално.
 • Z
  Ако ти си на снимката на профила си защо не си спомням да съм те виждал на протестите?

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Гъбарник

Цецо: Другото което искам да попитам е от една торба вярно ли е че излизат от 2 до 3 реколти

268 4

Кой трябва да се сигнализира за неидентифицираните животни?

Кой трябва да се сигнализира, за да се вземат навреме адекватни мерки, когато има неидент...

779 0

Държавата да поеме разходите за заплати и осигуровки, данъци

cenko: Като се замисля, наистина това са си чисто поемане на разходи за заплати и осигуровки ......

1715 2

Градушки - До 90 ст./дка такса ще плащат фермерите за противоградова защита!

htz180limited: Нищо догодина ще си платиш по 1 лв на декър (покрива няма да го плащаш.Покривите и бетонни...

2305 4

Не ви ли писна да ви крадат или ? Такса за градушките по 1 лв на дка

Uvas: Явно не! Щом седим и пасем, още издевателства ни трябват. Така е, като получаваме даром,...

2595 6