Agri.bg
Вход
Новини Най-Важното Agri.bg TV Агро Борса Форум Съвети Техника Имоти Работа Фирми Личности Снимки Видео Библиотека Анкети Вицове CAP4US
Agri Подкаст<Подкаст Facebook Facebook Youtube Youtube БюлетинБюлетин
НАЧАЛО ФОРУМ Субсидии, Проекти, Закони Закони и наредби
ОТГОВОРИ

Въпрос относно допустимия слой обработвана земя?

• S
    siela

05.02.2014

Здравейте!Искам да попитам някой знае ли, ако земята (30%), която обработвам е попаднала в недопустимия слой и не съм подала жалба (понеже не знаех ,че е там) дали при преразглеждането на слоевете ще ми преведат субсидията или не? И сега ,когато срока за жалбите е изтекъл дали може да се подава такава?

3608

• Коментари по темата
    Новите отгоре Първите отгоре
  • O
    oranjeriq

05.02.2014

По принцип за тези които са подали жалба процедурата беше да се прегледа терена на място от общинските служби ,но това не се случва и до ден днешен което значи че с жалба и без жалба всички масово ще бъдат отрязани да не получат субсидия.А във вашия случай най добре е според мен след получаването на уведомително писмо да пуснете жалба и ако трябва да заведете дело-защото не сте била уведомена за този слой чрез писмо по пощата както най вероятно сте чекнала в вашето заявление за подпомагане,което пък значи че не сте била уведомена по надлежния ред за да можете да си подадете жалбата. Но както казах и по горе и с жалба и без жалба тази година не се спазва процедурата за да може да се отрежат повече хора за да може субсидията да е с по голяма стоиност и да има перчене по телевизията. За това най добре жалба и после съд иначе няма да ви бъде разплатено нищо.
  • K
    koko

05.02.2014

Незнам защо е нужно да има срокове. Допустимия слой се определя от служителите в общинските служби по земеделие. Отиват на терен попълват протокол, че са ходили на проверка на парцел с номер 00000 и въпросния парцел се обработва и го вкарват в слоя. Та нали точно те преди няколко години извадиха парцели, които са чисти, но необработени от слоя. Защото незнеха какво трябва да проверяват (правеха се на експерти от ДФЗ "този парцел не е обработен вадиме го от слоя" задачата им тогава беше не да гледат дали парцела е обработен, а дали може да се обработва, но или не им бяха обяснили какво да правят или те не бяха разбрали правилно. Но на кой му дреме нали пак всичко на наш гръб и за наша сметка) Защо беше нужно да се чака последния момент и сега за един месец да се разглегдат всички възражения, като това можеше вече да сме го забравили? Защо е нужно да чакат да им наредят от министерството да си свършат работата? Та нали затова взимат заплати по цяла година, а не за да клюкарстват само и да си гледат фейсбука и пощата на раборните места.
  • S
    sunay79

05.02.2014

здравейте,кога ще получим уведомителните писма
  • O
    OSZ

05.02.2014

Незнам защо е нужно да има срокове. Допустимия слой се определя от служителите в общинските служби по земеделие. Отиват на терен попълват протокол, че са ходили на проверка на парцел с номер 00000 и въпросния парцел се обработва и го вкарват в слоя. Та нали точно те преди няколко години извадиха парцели, които са чисти, но необработени от слоя. Защото незнеха какво трябва да проверяват (правеха се на експерти от ДФЗ "този парцел не е обработен вадиме го от слоя" задачата им тогава беше не да гледат дали парцела е обработен, а дали може да се обработва, но или не им бяха обяснили какво да правят или те не бяха разбрали правилно. Но на кой му дреме нали пак всичко на наш гръб и за наша сметка) Защо беше нужно да се чака последния момент и сега за един месец да се разглегдат всички възражения, като това можеше вече да сме го забравили? Защо е нужно да чакат да им наредят от министерството да си свършат работата? Та нали затова взимат заплати по цяла година, а не за да клюкарстват само и да си гледат фейсбука и пощата на раборните места. Защото е нужно колега! Твоите подчинени правят ли нещо на своя глава, без да си им наредил, и ако да- какви са последствията? Защото теренни проверки се правят САМО И ЕДИНСТВЕНО след специална заповед на МЗХ! В тази заповед са определени и ФБ-тата подлежащи на проверка, като има разработен специален софтуер за целта. Попълването на протоколите с констатациите от проверките също става по строго определен начин. Самата проверка се прави от обучен служител с GPS устройство, като данните от GPS-а също се качват в протокола. При неизпълнения на заповедта и/или самоволни действия от наша страна - следват наказания! Не търсете вина в ОСЗ-тата, обикновено последни научаваме за всичко, защото го научаваме по "каналния ред", а вие най-често от собствени източници от министерството. Допустимия слой се актуализира и по Ортофото карта, не само чрез теренни проверки. Има парцели дадени като Допустими при теренните проверки миналата година, които след ортофото заснемането - отпадат от ДС... За това вина търсете на друго място! Конкретно на въпроса на авторката - до колкото знам за парцели без подадени възражения или неподадени по надлежния ред - разглеждане няма да има. П.П. ДФЗ - РА почти нямат спечелени дела относно ДС. ;)
  • P
    Pitbull6

05.02.2014

Колега OSZ, Искам да чуя компетентното ти мнение относно моя казус. Имам нива Площ на деклариран парцел, ха Допустима площ, ха Недопустима площ, ха 1.91 0.88 1.03 Нивата съм я почистил от-до и за мен е в допустимия слой. Нямам оторизация на превода заради това. Мислиш ли,че след подаденото от мен възражение нивата ще бъде разгледана отново,както е изчистена (актуализирана) или ще се гледа по стари снимки (когато не е била). Казаха ми,че се снимало със сателит в реално време,но .... Моля за мнение Поздрави
  • O
    OSZ

05.02.2014

Колега OSZ, Искам да чуя компетентното ти мнение относно моя казус. Имам нива Площ на деклариран парцел, ха Допустима площ, ха Недопустима площ, ха 1.91 0.88 1.03 Нивата съм я почистил от-до и за мен е в допустимия слой. Нямам оторизация на превода заради това. Мислиш ли,че след подаденото от мен възражение нивата ще бъде разгледана отново,както е изчистена (актуализирана) или ще се гледа по стари снимки (когато не е била). Казаха ми,че се снимало със сателит в реално време,но .... Моля за мнение Поздрави За съжаление не мога да ти кажа... Възраженията БИ ТРЯБВАЛО да се гледат от ДФЗ, мисля Техническия инспекторат. Те да подадат ФБ-та за проверка към МЗХ, МЗХ да назначи теренни проверки за тези ФБ, ние да отидем на проверка, да се направят протоколите, да се подадат по обратния ред, да се отразят и тогава да се ревизира плащането към бенефициента. За сега поне при нас няма изгледи за такова нещо... Най-вероятно стопаните пак ще сте от е*аната страна на сватбата, за което дълбоко съжалявам... И на мен ми се иска да ви помогнем, но.... не зависи от нас... Иначе ти когато черта парцела в ИСАК каква част от него беше в ДС? Кога е правено заснемането (сателитно или самолетно) във вашата област? Трябва да са от определен период, със сигурност не са в реално време. Ти преди или след снимките си почистил нивата? Ако имат актуални снимки БИ ТРЯБВАЛО да гледат възражението по тях, но.... не знам дали въобще някой ще ги погледне... Точно заради тези неясноти по фото картата - кога са правени и т.н. ДФЗ РА губят почти всички дела (до колкото знам)....
  • P
    Pitbull6

05.02.2014

Значи е добре да не оставяме нещата така и можем да си заведем дела при отказ на оторизация след разгледано възражение???
  • O
    OSZ

05.02.2014

Значи е добре да не оставяме нещата така и можем да си заведем дела при отказ на оторизация след разгледано възражение??? Никъде не съм писал подобно нещо ;) Просто споделям ;) В 14 дневен срок от получаването по реда на ГПК на Уведомителното писмо. Как ще ви уведомяват за разгледано възражения, нямам идея, може би чрез индивидуалната справка от страницата на ДФЗ....
  • K
    koko

05.02.2014

Защото е нужно колега! Твоите подчинени правят ли нещо на своя глава, без да си им наредил, и ако да- какви са последствията? Защото теренни проверки се правят САМО И ЕДИНСТВЕНО след специална заповед на МЗХ! В тази заповед са определени и ФБ-тата подлежащи на проверка, като има разработен специален софтуер за целта. Попълването на протоколите с констатациите от проверките също става по строго определен начин. Самата проверка се прави от обучен служител с GPS устройство, като данните от GPS-а също се качват в протокола. При неизпълнения на заповедта и/или самоволни действия от наша страна - следват наказания! Не търсете вина в ОСЗ-тата, обикновено последни научаваме за всичко, защото го научаваме по "каналния ред", а вие най-често от собствени източници от министерството. Допустимия слой се актуализира и по Ортофото карта, не само чрез теренни проверки. Има парцели дадени като Допустими при теренните проверки миналата година, които след ортофото заснемането - отпадат от ДС... За това вина търсете на друго място! Конкретно на въпроса на авторката - до колкото знам за парцели без подадени възражения или неподадени по надлежния ред - разглеждане няма да има. П.П. ДФЗ - РА почти нямат спечелени дела относно ДС. ;) Допустимия слой не се ли оправя от ОСЗ-тата? И ако да защо е нужно за всяка актуализация за се пуска заповед от министерството? И как по точно от министерството знаят кои парцели да се проверяват, а ОСЗ-тата незнаят, та нали всички жалби минават през тях. Що се отнася до обучените служители с GPS устройствата присъствал съм на такива проверки и нищо не се измерва с GPS-a просто се бие точка, за да се докаже, че е ходено на място. След като последни научавате, как правите проверките? Много ми е чудно също как по Ортофото карта правена преди няколко години ще ми кажат, че парцела ми не е обработен тази година? p.s. Не се заяждам! Просто се опитвам да си обясня логично откъде идват проблемите и кое е това ДРУГО МЯСТО откъдето идват? За да може да се обърнеме към съответните служители за решаването им. Защото все пак като сме положили труд и поддържаме земята в добро земеделско състояние ИМАМЕ ПРАВО на субсидии. Извинявам се ако някой се е засегнал!
  • O
    OSZ

05.02.2014

Точка и снимка "биеш" задължително! Може да не правиш измерване само и единствено ако цялата площ на ФБ-то е допустима или цялата е недопустима! Миналата година за теренни бяха пуснати ФБ-та за които са били пуснати възражения и в които има заявена площ (чертано) извън "синята линия" т.е. ДС. Проверките правим при сведени за изпълнение заповед и инструкции. Не се обиждам, разбирам болката ви, наясно съм с проблемите ви, но не ОСЗ-тата са виновни. Знаеш приказката за рибата нали... комуникацията в структурите на МЗХ е само и единствено вертикална и в посока отгоре - надолу!!! Многократно сме правили запитвания защо аджеба няма възможност ОСЗ-тата също да дават предложения за конкретни блокове да бъдат проверени, освен тези определени от МЗХ. "Отговор - това не е ваша работа". Тогава поне да участваме в дешифрирането на ортофото картата, все пак ние си познаваме землището що-годе на пръсти и дори при неясна снимка знаем какво е на терен. Отговора е същия!
  • K
    koko

05.02.2014

То е ясно че рибата се вмирисва откъм главата. И че г-н Зоров може да изчертае няколко физически блока като един и да няма проблеми, а бай Иван неможе. На първия господин проверката може да е само визуална, защото GPS-a въобще не тръгва при такава ситуация. А бай ти Иван да му прави сметката ако е посочил и декар по малко. И недай бог на първия да му се напише в контролния лист, че има проблеми до дни веднага се праща контролна проверка да се установи, че всичко е наред и експерта който съвестно си е свътшил работата има да пише обяснения като луд. Направо не ми се говори че ми прилошава. Затова трябва да си търсим правата докрай и да не се отказваме!
  • O
    OSZ

05.02.2014

То е ясно че рибата се вмирисва откъм главата. И че г-н Зоров може да изчертае няколко физически блока като един и да няма проблеми, а бай Иван неможе. На първия господин проверката може да е само визуална, защото GPS-a въобще не тръгва при такава ситуация. А бай ти Иван да му прави сметката ако е посочил и декар по малко. И недай бог на първия да му се напише в контролния лист, че има проблеми до дни веднага се праща контролна проверка да се установи, че всичко е наред и експерта който съвестно си е свътшил работата има да пише обяснения като луд. Направо не ми се говори че ми прилошава. Затова трябва да си търсим правата докрай и да не се отказваме!
  • P
    Pitbull6

05.02.2014

Аз,лично не се отказвам лесно. Не искам,обаче да съм хвърлил толкова пот и труд на нивата(парите не ги броя) и накрая - ама ние разглеждаме стари снимки. Добре си изчистил за догодина. Борбата е жестока и ежемесечна. Дерзайте !!!
  • T
    tatianapencheva

06.02.2014

Здравейте!Искам да попитам някой знае ли, ако земята (30%), която обработвам е попаднала в недопустимия слой и не съм подала жалба (понеже не знаех ,че е там) дали при преразглеждането на слоевете ще ми преведат субсидията или не? И сега ,когато срока за жалбите е изтекъл дали може да се подава такава? Zdravei!!!Nei imame absoliutno sashtia problem,za jalost!Edinstvenoto koeto moga da ti kaja do momenta e che sega se zapochva edno hodene po makite!
  • Абонирайте се за нас във Viber

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Още теми от Закони и наредби

M
marekdupn

Наследствени земи, стопанисвани от общината - липса на информация

Здравейте! Опитвам се да помогна на дядо с намирането на наследствените му земи. След м...

212 0
D
DonDimadjo

Прехвърляне на земя

Agroplus: Може

845 1
M
M.Stoilova

Конна база - регистрация на животновъден обект

Здравейте, Във връзка с обект конна база, в процес на строеж, се интересувам какво тря...

182 0
S
Stefanova

Разпределяне на рента за минали години

wladd: Белите петна са плащат за целия имот, "Новите" собственици нямат основание за получаване н...

768 2
D
dgebg48

Обработване на земя без договор

ZzZ: Ти си тарикат така че давай - жъни я! А като се окаже, че кооперацията има сключен едногод...

801 9

ФОРУМИ

• Пшеница
  • Ечемик
  • Царевица
  • Слънчоглед
  • Рапица
  • Ориз
  • Други зърнени култури
  • Всички
  • Крави
  • Овце
  • Кози
  • Прасета
  • Зайци
  • Птици
  • Охлюви, червеи, буби и др.
  • Всички
  • Домати
  • Краставици
  • Пипер
  • Картофи
  • Зелеви култури
  • Бобови култури
  • Лук, Праз, Чесън
  • Други зеленчуци
  • Всички
  • Праскови и кайсии
  • Дини и пъпеши
  • Ябълки и круши
  • Череши и вишни
  • Ягоди, Малини, Къпини
  • Лозя за десертно грозде
  • Лозя за винени сортове
  • Други овощни и лозарски
  • Всички
  • Грижи за пчелите
  • Пазар на пчелния мед
  • Субсидии за пчеларство
  • Всички
  • Био производство
  • Агроекология
  • Билки и лечебни растения
  • Всички
  • Трактори
  • Комбайни
  • Почвообработваща техника
  • Сеялки и посадъчни машини
  • Пръскачки и торачки
  • Косачки и балиращи машини
  • Транспортна техника
  • Специализирана техника
  • Всички
  • Торове - зърнопроизводство
  • Торове - зеленчуци и плодове
  • Течни торове
  • Препарати - зърно
  • Препарати - зеленчуци, плодове
  • Всички
  • Субсидии
  • Проекти и Еврофондове
  • Закони и наредби
  • Инвестиции и Бизнес планове
  • Всички
  • Актуални цени на агро-стоки
  • Животът на село
  • Фермер търси жена
  • Фермерски рецепти
  • Фермерски хобита
  • Пътешествия и туризъм
  • Дом и семейство
  • Домашни любимци
  • Политика
  • Теми, написани на маймуница
  • Предложения по сайта
  • Всички
ПОДАЙТЕ СИГНАЛ ДО РЕДАКЦИЯТА НА

Новини

29.05.2023 Какво ще е времето през юни? ПРЕДИ 5 часа Месец юни и последните директни плащания 26.05.2023 Безизходица: Животновъди подаряват млякото си 31.05.2023 Цистерни със сурово олио от Украйна замениха камионите със слънчоглед 30.05.2023 Земеделски производител: Трудно се узаконяват старите сондажи, а разходите стигат 5 000 лв.
28.05.2023 Явор Гечев: Разработва се вариант на държавна компания за гарантиране на сделките със зърно 29.05.2023 Министър Гечев: Екологичните мерки не са достатъчно апетитни за фермерите 31.05.2023 Събира се нещо като кризисен щаб за очертаването ПРЕДИ 22 часа Депутатите приеха данъчни облекчения за земеделските производители 26.05.2023 Безизходица: Животновъди подаряват млякото си
Новият начин да купуваш и продаваш зърно
За нас Автори Реклама Контакти
Условия за ползване Политика за поверителност
Facebook Youtube Бюлетин

© 2007- 2023 Agri.bg | Всички права запазени

Agri Gate Media

Водеща медийна компания в сферата на селското стопанство!

• Аgri.BG Националната мрежа за селско стопанство.
  • Tractor.BG Българският портал за селскостопанска техника.
  • AgroPazar.BG Специализиран портал за агрообяви
  • Bager.BG Специализиран интернет портал за строителна техника в България
  • Darik.BG Новини от България и света
  • Agriniser.com Покупка и продажба на зърно онлайн

Очаквайте скоро!

Достъпът до профилите в Agri.bg временно е ограничен.

Работим върху тяхното подобрение.

Абонирайте се за бюлетина на Agri.bg

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Agri.bg, за да научавате най-актуалните новини, анализи, интервюта и видео репортажи от аграрния сектор за изминалата седмица.

Чрез абонамента ще получавате и информация за важни предстоящи събития в бранша.

С използването на този сайт Вие се съгласявате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика.

Запознайте се с условията за ползване на сайта и политиката за поверителност.