Agri.bg
Вход
Новини Най-Важното Agri.bg TV Агро Борса Форум Съвети Техника Имоти Работа Фирми Личности Снимки Видео Библиотека Анкети Вицове CAP4US
Agri Подкаст<Подкаст Facebook Facebook Youtube Youtube БюлетинБюлетин
НАЧАЛО ФОРУМ Земеделска техника Специализирана техника
ОТГОВОРИ

Как да очертаем парцел за пред ИСАК без скъп GPS или платен софтуер?

• S
    sabotinoff

31.01.2014

Искам да покажа нещо, което си мисля че ще е полезно за по-голямата част от читателите на форума, а именно - как можете лесно да очертаете даден парцел, без да си закупувате скъпи GPS устройства или земеделски софтуер. Нека да вметна само, че това е подходящо за фермери с малко имоти. Ако имате до 20-тина парцела си мисля, че всеки би имал нервите да го направи ако държи всичко да е точно до милиметъра, а и спестява време при очертаването. За големите арендатори, това е абсолютно непосилно и безмислено. П.С. Искам само да помоля, ако някой има агро офис карти, просто да пробва след като направи всичко от клипчето и си направи .shp файла, да пробва да го зареди там за да се види дали има разминаване. Сигурен съм, на 99,97%, че не би трябвало да има никакви проблеми, но все пак да се провери и ако има проблеми, ще изтрия темата и клипа. Отново слагам линковете, защото продължавам да получавам лични съобщения с молба да го направя. И все пак, прочетете и мненията на колегите за да имате по-ясна представа. Линкове: 1. http://www.youtube.com/watch?v=jj5zeU3ZKps 2. http://gis.mrrb.government.bg/pmapper/map_separate-legend.phtml?winsize=small&language=bg&config=cadaster 3. http://www.daftlogic.com/projects-google-maps-area-calculator-tool.htm 4. http://www.zonums.com/online/kml2shp.php

17930

• Коментари по темата
    Новите отгоре Първите отгоре
  • G
    goro_N

31.01.2014

Е що пък точно Агро Офис Карти всеки който има акаунт в http://efarmbg.com също може да го направи пък аз разбира се като един от авторите имам така че ако някой направи всичко от клипчето може да ми изпрати файл да му кажа с каква точност го е направил. Истината е че е доста субективно и зависи от уменията за работа с мишката и изква доста точно око. Аз преди да започнем работа по efarmbg.com работих горе долу по този начин, но e доста трудно - пробвайте и ще разберете за какво говоря а и този сайт на Министерството на регионалнот развитие може да ви изкара извън нерви с бързодействието си
  • S
    sabotinoff

31.01.2014

Напълно съм съгласен, но все пак си мисля, че все на някого може да му влезе в употреба. А и общото взето, затова следим форума за да обменяме информация. :D А колкото до агро офис карти, просто за него се сетих. П.С. goro_N ако не е проблем, аз мога да ти дам на лс линк към файла и да кажеш за какво иде реч ;)
  • P
    phoenix

01.02.2014

много полезно, имаш каса бира
  • L
    larch82

01.02.2014

По абсолютно същия начин миналата година си очертах 30 имота и ги заявих за субсидии,оказа се че координатите на квс от картата на gis.mrrb са грешни и всеки имот е застъпил съседни ,което сега ми коства 18% застъпване или 16 декара в двоен размер по 30 лева около 1000 лева.Всичко това се случи заради не съгласието ми да дам по 10 лева за имот на фирма по геодезия,защото като човек разбиращ от компютри за мен това е лесна работа и не мисля ,че тази фирма заслужава да и дам 300 лева за 10 минутна работа.Въпреки това сега си намерих точните координати на квс и пак няма да платя за нещо ,което според мен трябва да ти бъде дадено безплатно - примерно на скицата на имота да са записани и gps координатите.\r\nЗатова моят съвет е да сте сигурен в gps координатите на 100% ,защото излиза много скъпо.\r\nЗа района на Видин разликата на gis.mrrb с истинските координати е ширина:+00.000040 и дължина : +00.000063
  • S
    sabotinoff

02.02.2014

Ясно, значи махам клипа и линковете, за да не объркваме хората.
  • S
    stanli77

02.02.2014

Не съм видял клипчето с инструкциите, но не мислите ли, че грешка има и самият GPS и то най-малко 2м. Дори и да са верни координатите то самият GPS може да те подведе. Аз с координати от тази карта съм очертал над 50дка и има само 2дка разминаване, а един имот има само 50см разминаване на самата точка с геодезиста. Но според мен грешката е по-скоро в GPS-a отколкото в картата. П.С. Ако можеш ми изпрати на Л.С. клипчето и линковете.
  • F
    firediesel

03.02.2014

В ГИС на МРРБ в картите има заложени грешки които са различни за всеки район. Грешките са достатъчно малки за грубо разпознаване на имота и достатъчно големи за очертаване. Така че без обработка на измерените данни не може да се направи точно. Т.е. за да направите тези файлове най-малко трябва да сте запознати с обработката на геодезическите данни (да сте почти геодезист). Естествено трябва да се компенсира и грешката на ГПС-а.
  • M
    MariaMM

06.02.2014

С еднократна инвестиция от порядъка на 2000 лева, човек би могъл да си купи много добро GPS-устойство и да си спести главоболията и сега и в бъдеще. Няма да се налага нито да рискува с очертавания, като посоченото в клипчето, нито всеки път, когато се наложи някакво очертаване, да плаща на фирми, които в много случаи не са съвсем коректни. Ако се направи сметка, се потвърждава онази мисъл, че "на пръв поглед евтиното накрая излиза по-скъпо"...
  • S
    stanli77

06.02.2014

И каква точност има това устройство от 2000лв?
  • M
    MariaMM

07.02.2014

Това зависи от съотношението цена-качество, което търси човек. Аз имах предвид топ устройствата на пазара, които биха могли да гарантират точност 2 м., което е напълно достатъчно за ИСАК. Изборът на устройство, според мен, трябва да зависи и от възможностите му за последващо приложение в бизнеса - все пак става дума за техника с много голяма функционалност и възможности.
  • S
    stanli77

08.02.2014

Точност от 2м може да се докара и с устройство от 300лв. Топ устройствата на пазара трябва да гарантират доста по-голяма точност.
  • M
    MariaMM

10.02.2014

Да, на пазара се предлагат различни устройства. Всеки може да избере към какво да се насочи, но няма как да се сравняват несравними продукти. С устройство за 300 лева, със сигурност няма да получите точността, която би могла да Ви даде по-специализиран инструмент. Предполагам знаете, но с високия клас устройства, спокойно се постига и еднометрова точност. Основната разлика е, че с тях може да се визуализират и редактират КВС, както и че поддържат атрибути съгласно ИСАК. Тъй като беседата стана доста специализирана и едва ли интересува всички, аз съм на разположение да я дискутираме подробно на мейла или телефона, посочени в профила ми.
  • P
    proba

13.02.2014

Автора на темата, качи пак линковете моля, те! Бяха ми полезни на мен. Всеки си има глава на раменете, да си носи отговорност.
  • S
    stanli77

16.02.2014

Да, на пазара се предлагат различни устройства. Всеки може да избере към какво да се насочи, но няма как да се сравняват несравними продукти. С устройство за 300 лева, със сигурност няма да получите точността, която би могла да Ви даде по-специализиран инструмент. Предполагам знаете, но с високия клас устройства, спокойно се постига и еднометрова точност. Основната разлика е, че с тях може да се визуализират и редактират КВС, както и че поддържат атрибути съгласно ИСАК. Тъй като беседата стана доста специализирана и едва ли интересува всички, аз съм на разположение да я дискутираме подробно на мейла или телефона, посочени в профила ми. Така е но цената е няколко хиляди лева и за стопанство от 200-300дка е непосилна. Аз със GPS от 300лв постигам 2м точност и това ми стига. Грешката е поносима и е в рамките 3 %. А за визуализирането и редактирането има доста програми.
  • G
    goro_N

27.02.2014

Бях го позабравил, но понеже наближава момента за очертаване все пак да го споделя. Колегата sabotinoff ми изпрати shp файл направен по описания начин да го кача в програмата която ние разработваме http://efarmbg.com и наложим КВС слоя върху резултата На картинката по-долу е резултата (щракнете върху нея за да се увеличи), всеки може да си прицини за мен все пак е задоволителна точност най-голямото отместване е около 7м.
  • Абонирайте се за нас във Viber
1 2 3 Следваща> Последна >>

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Още теми от Специализирана техника

Q
Qnkotraktora

Отказ от Категория?

Здравейте колеги, бих искал да попитам дали мога да откажа категория която вече имам (ТВК-...

188 0
A
AgroGigant

Почвени проби и анализиране на получените данни

За да Ви помогнем да установите, в каква степен това уникално почвено разнообразие се отра...

197 0
A
AgroGigant

Инспекция на посевите чрез заснемане с дрон

Събираме точни данни на ниво растение, използвайки високо прецизен дрон с интегрирана мул...

173 0
U
unicef

избор на тръбно ролкова поливна машина

Hri100: Аз съм най-доволен от Окмис.Вносител е фирма Новита прим.

232 1
K
Kalfa

Мулчер-тава

Здравейте,колеги! Интересувам се от такъв тип мулчер-тава ,който може да сподели малко пов...

785 0

ФОРУМИ

• Пшеница
  • Ечемик
  • Царевица
  • Слънчоглед
  • Рапица
  • Ориз
  • Други зърнени култури
  • Всички
  • Крави
  • Овце
  • Кози
  • Прасета
  • Зайци
  • Птици
  • Охлюви, червеи, буби и др.
  • Всички
  • Домати
  • Краставици
  • Пипер
  • Картофи
  • Зелеви култури
  • Бобови култури
  • Лук, Праз, Чесън
  • Други зеленчуци
  • Всички
  • Праскови и кайсии
  • Дини и пъпеши
  • Ябълки и круши
  • Череши и вишни
  • Ягоди, Малини, Къпини
  • Лозя за десертно грозде
  • Лозя за винени сортове
  • Други овощни и лозарски
  • Всички
  • Грижи за пчелите
  • Пазар на пчелния мед
  • Субсидии за пчеларство
  • Всички
  • Био производство
  • Агроекология
  • Билки и лечебни растения
  • Всички
  • Трактори
  • Комбайни
  • Почвообработваща техника
  • Сеялки и посадъчни машини
  • Пръскачки и торачки
  • Косачки и балиращи машини
  • Транспортна техника
  • Специализирана техника
  • Всички
  • Торове - зърнопроизводство
  • Торове - зеленчуци и плодове
  • Течни торове
  • Препарати - зърно
  • Препарати - зеленчуци, плодове
  • Всички
  • Субсидии
  • Проекти и Еврофондове
  • Закони и наредби
  • Инвестиции и Бизнес планове
  • Всички
  • Актуални цени на агро-стоки
  • Животът на село
  • Фермер търси жена
  • Фермерски рецепти
  • Фермерски хобита
  • Пътешествия и туризъм
  • Дом и семейство
  • Домашни любимци
  • Политика
  • Теми, написани на маймуница
  • Предложения по сайта
  • Всички
ПОДАЙТЕ СИГНАЛ ДО РЕДАКЦИЯТА НА

Новини

25.05.2023 Преправят се двете най-важни наредби за директните плащания 29.05.2023 Какво ще е времето през юни? 26.05.2023 Безизходица: Животновъди подаряват млякото си 25.05.2023 Реколтата от череши ще стигне само за прясна консумация, овощарите се надяват на 6-7 лв./кг стартова цена 27.05.2023 Как се произвеждат ягоди, когато съсед ти е Турция?
28.05.2023 Явор Гечев: Разработва се вариант на държавна компания за гарантиране на сделките със зърно 29.05.2023 Министър Гечев: Екологичните мерки не са достатъчно апетитни за фермерите 25.05.2023 Воден е разговор с Кирил Вътев за министър на земеделието 26.05.2023 Безизходица: Животновъди подаряват млякото си 25.05.2023 Преправят се двете най-важни наредби за директните плащания
Новият начин да купуваш и продаваш зърно
За нас Автори Реклама Контакти
Условия за ползване Политика за поверителност
Facebook Youtube Бюлетин

© 2007- 2023 Agri.bg | Всички права запазени

Agri Gate Media

Водеща медийна компания в сферата на селското стопанство!

• Аgri.BG Националната мрежа за селско стопанство.
  • Tractor.BG Българският портал за селскостопанска техника.
  • AgroPazar.BG Специализиран портал за агрообяви
  • Bager.BG Специализиран интернет портал за строителна техника в България
  • Darik.BG Новини от България и света
  • Agriniser.com Покупка и продажба на зърно онлайн

Очаквайте скоро!

Достъпът до профилите в Agri.bg временно е ограничен.

Работим върху тяхното подобрение.

Абонирайте се за бюлетина на Agri.bg

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Agri.bg, за да научавате най-актуалните новини, анализи, интервюта и видео репортажи от аграрния сектор за изминалата седмица.

Чрез абонамента ще получавате и информация за важни предстоящи събития в бранша.

С използването на този сайт Вие се съгласявате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика.

Запознайте се с условията за ползване на сайта и политиката за поверителност.