Забрана за използване на химикали в ЕС, от 01.12.2013 - Как ще се третират семената?

 • P
  Колеги , от 01.12.2013 на територията на ЕС , е забранено използването на някой химикали , които са в състава на най- разпространените инсектициди за предсеитбено третиране на семена .Това от своя страна означава , че за пролетната кампания , няма да има предварително третирани семена , няма да има препарати за третиране ( поне легално) , и оттам много рискова сеитба . Ако някои има повече информация нека сподели , защото кампанията наближава .
 • F
 • Z
  Някой пита ли фермерите, като пусна заповедта за забрана на всички препарати за обеззаразяване на слънчоглед и царевица. Защо Румъния не пусна тази заповед? В Румъния нямат ли пчели, или нашите са по-изнежени. Навремето ТКЗС-тата използваха фурадан, който е 10 пъти по-опасен от сегашните препарати, но имаше 10 пъти повече пчели и изност на мед. На декар заравяш в земята 15-20лв. без да имаш сигурност, че ще излезе. Политиката май е че някой трябва да продава семена.Като не излезе, какво ще правиш - купуваш други.
 • P
  Всичко познато , с което третираме семената против телен червей , хоботник и др. неприятели , които нанасят щети по растенията , вече не са на пазара , или поне на легалния . На черно цените на забранените препарати минават 100 лв/л , но риска е голям .
 • N
  Това ли са препаратите колега? Има ли промяна някой да каже? - имидаклоприд (imidacloprid) и клотианидин (clothianidin), които са произвеждани от компанията "Байер", и тиаметоксам (thiamethoxam) на фирмата "Синджента"?

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Разпределяне на рента за минали години

wladd: Белите петна са плащат за целия имот, "Новите" собственици нямат основание за получаване н...

322 1

Обработване на земя без договор

ZzZ: Ти си тарикат така че давай - жъни я! А като се окаже, че кооперацията има сключен едногод...

399 9

Право на дейност, върху земеделска земя?

solun1: Тряба да й смениш статута и тогава вече ще можеш да стройш.

223 1

Влизане в чужд имот, отъпкана пшеница

Веселин: Към полицията задължително. Подадохте ли и за предишните случаи? Трябва да ги регистрирате...

316 2

СПЕШНО!!! Подвеждаща информация/измама

За първа година съм земеделец.Наясно съм със селективните и с тоталните хербициди,но нямам...

775 0