Създаване на интензивни овощни градини - тема в развитие

 • K
  Привет на всички черешари и овощари!rnПускам темата за интензивни градини, защото явно това е бъдещето. Има доста писано в нета по темата, но искам да събера всичко по въпроса на едно място. С радост ще приема всички съвети, мнения и упреци!rnЖелая на всички колеги успешна и спорна 2014 година!
 • W
  Здравейте ! Бих искал да поговоря с човек, който е създал лешникова градина и през последните 2 седмици се опитвам да открия такъв, но без успех. . Ако случайно някой от вас е такъв ще съм му много благодарен да ми пише или остави номер, на който да му звънна и да поговорим. Основното ми притеснение е посадъчния материал, всички разсадници представят своята продукция за най-добра, но е различно когато ти го каже някой, който е безпристрастен в оценката си, Благодаря за вниманието
 • M
  Fruit Tree Nursery Kondiufruit Здравейте , това е разсадник който предлага дръвчета за интензивни градини ,разгледайте- те даже имат направени градини .
 • S
  Здравейте и от мен колеги! Съветът да се говори с хора, които управляват такива стопанства е добър, но проблемът е, че никой не иска да помага. Ходих при двама такива и двамата не дават никаква информация за черешовите си градини, сортове, пазари и т.н. Бих искал да попитам няколко неща за градина 70 дка в пазарджишко село, без наклон, поливно място. Какви сортове череши ранни, средно ранни и късни, на каква подложка е най-добре да се насадят? Какво да е процентното съотношение на трите вида? Схема 2,5 на 4 м ли е най-удачна? От къде да закупя сертифициран посадъчен материал? Благодаря Ви.
 • K
  Колега Крис,всичко това дето си написал /преписал/ е може би вярно,и аз съм го чел някъде,но имам съмнения относно: -избързването младата градина да започне да плододава възможно най-рано- в старите книги пише,че завързите от втората година трябва да се прочистват,за да не обременяват развитието на младото дърво. -сигурен съм,че при интензивно отглеждане ще изтощиш почвата за два пъти по-кратко време и ще бъдеш принуден да блъскаш с торове и химикали за да я подържаш.От това следва,че вкуса и качеството на плодовете силно ще се промени. -също така съм сигурен,че живота на дръвчетата ще е по-къс/това си е лично заключение/. На запад така произвеждат от деситилетия /ИНТЕНЗИВНО/ и затова е такъв вкуса на техните плодове и зеленчуци във веригите,но така се прави когато се гонят големи и бързи пари.Нищо лично,може и да греша,аз моите ги отглеждам еко и са ВКУСНИ. Здрасти колега. В хептем старите книги пише и че земята е плоска, ама не е! Нали затова се мъчим да се развиваме. Идеята е да не правим "овощни пасища" а да запълним реда с плододаваща дървесина, при това най-вече хоризонтално, а при експанзивните градини правим едни тополи, кото нито можеш да напръскаш, нито да обереш, освен ако нямаш хеликоптер. Обработката на 10 дк. си е все обработка, но добивите са съвсем различни и по-ранното плододаване= на по-бързо възвръщане на инвестициите, а това никак не е малко. Не е едно и също да обработваш 10дк. интензивни и 30 дк. експанзивни , нали! Нафта 2.5лв а твоят труд и време, да не говорим и че земята е кът вече- не остана къде да си пробваш трактора. За тази която остана ти трябва луноход! А за изтощаването на земята нали не мислиш че 4 овошки по 2.5-3м. ще я изтощът повече от една огромна топола на същата земя като квадратура!?! И не на последно място, нали говорим все пак за пари , ако е за свои нужди тогава може по една топола от вид, и готово Нищо лично колега, това е мое мнение, но се радвам че имаш мнение по въпроса, макар и различно от моето!
 • K
  Колега Крис,всичко това дето си написал /преписал/ е може би вярно,и аз съм го чел някъде,но имам съмнения относно: -избързването младата градина да започне да плододава възможно най-рано- в старите книги пише,че завързите от втората година трябва да се прочистват,за да не обременяват развитието на младото дърво. -сигурен съм,че при интензивно отглеждане ще изтощиш почвата за два пъти по-кратко време и ще бъдеш принуден да блъскаш с торове и химикали за да я подържаш.От това следва,че вкуса и качеството на плодовете силно ще се промени. -също така съм сигурен,че живота на дръвчетата ще е по-къс/това си е лично заключение/. На запад така произвеждат от деситилетия /ИНТЕНЗИВНО/ и затова е такъв вкуса на техните плодове и зеленчуци във веригите,но така се прави когато се гонят големи и бързи пари.Нищо лично,може и да греша,аз моите ги отглеждам еко и са ВКУСНИ.
 • K
  Fruit Tree Nursery Kondiufruit Харесвам страницата · 10 март Много трудно се възприема засаждането на интензивни насаждения у нас. Все още те са неразбираеми дори и за някои "експерти"в бранша. Причината може би е, че се изхожда от правилата за отглеждане на екстензивните градини. В много случаи правилата тук са точно противоположни. Изхожда се от основното изискване за потискане на силния растеж особено в началния период. Докато при екстензивните насаждения силният растеж е желателен, за да се осигури по-бързо запълване на редовата ивица. Това обаче води до по-късно плододаване с цената на допълнителни разходи, без приходи. А това противоречи на на какъвто и да е бизнес. Като причина за въвеждането на интензивното овощарство се изтъкват и различните екологични условия за развитието на слаборастящите подложки при костилковите видове. Нека напомним, че гъстото засаждане няма нищо общо с подложката. То е зависимо повече от растежната сила и родовитостта на сорта, както и от прилаганата технология на отглеждане. Гъсто засадени както семкови, така и костилкови дръвчета могат да плододават още на втората година. Има възможност при есенно засаждане да плододават още на първата година. Това зависи много от качеството на посадъчния материал, който трява да излиза от разсадника с плодни пъпки. Голямата инвестиция за създаването на гъсти насаждения също се оказва възпиращ фактор.И тук трява да си сменим манталитета да правим големи градини, които много бързо остявяме без необходимите грижи. По-добре същата инвестиция да бъде вложена в съвременни малки насждения. И не на последно място е предимството на интензивното отглеждане е възможността то да бъде в крак с въвеждането на новите сортове и технолгии. Бързо влизане в начално и пълно плододаване, кратък срок на отглеждане и бърза ротация. Който по-бързо се приспособи, той ще продължи.
 • N
  Колегата sinansv е прав по принцип. Ако оставяте по-голямо разтояние от първите редове до границата и работите по проект просто изваждате разликата от декларираната площ а най-добре да декларирате площта само на градината без пътищата по границите. Аз така направих и нямам проблеми.
 • S
  Отстоянията на първите редове от границите не са произволна величина, те са определени със закон. Минималното отстояние на реда от границата трябва да е равно на половината от междуредовото разстояние и от там вече ако техниката ви е по голяма-по големи разстояния. Имайте го в предвид когато правите градина по проект, защото ДФ ви признава само разстоянията по закон, т.е. ако сте оставили по-големи отстояния може да имате проблем с размера на площите, особено при дълги и тесни парцели.
 • K
  Формулата за изчисляване на броя фиданки в дка е следната: Умножава се междуредовото разстояние по вътрередовото .След това 1000 се дели на полученото число.Пример: 4 Х 2 =8 ;1000 /8=125 бр в дка Всичко добре, но не съвсем! Това важи ако парцела е 4/250м. и пак са 124 бр. Ако парцела е пак 1 дк. но с размери 31.622/31.622- квадрат, тогава са 102 бр. В тази формула никъде не е взето предвид отстоянията от границите на парцела.При 4/2 м. от две от страните се оставя по 2м. а от другите две по 1м.
 • A
  Формулата за изчисляване на броя фиданки в дка е следната: Умножава се междуредовото разстояние по вътрередовото .След това 1000 се дели на полученото число.Пример: 4 Х 2 =8 ;1000 /8=125 бр в дка
 • S
  По въпроса с канадските череши мога да кажа само че тази година очаквам да се сдобия с няколко бройки от тях и ще ги сложа за изпитване при нашите условия. От две години знам за тях и най-накрая са ми обещали пробни бройки. Доколкото виждам наистина приличат на вишни, но мисля че са някакъв хибрид с черешата, създаден за по сурови условия и по-късен период на зреене( това е относително понятие зависещо от месторастението). Също така много ми приличат на растенията на гизела6 и 5.
 • K
  Относно интензивността на градините - може ли да ми кажете като понятие как го разбирате? За мен това е такъв избор на схема и сорто-подложкови комбинация, която след засаждането на градината ще позволи в най-кратко време запълване на обема на градината с плододаваща дървесина и поддържането на оптимално ниво на плододаване през целия живот на градината при възможно най-ниски нива на разходите. и че иначе няма смисъл.
 • K
  Колега при тази схема много важна за тебе ще бъде техниката с която ще обработваш междуредията - тракторът който ще влиза вътре с какви габарити ще бъде и каква формировка ще избереш. Задължително затревяване и ограничено поливане и торене след първата година до влизането в пълно плододаване, комбинирани с летни резитби. Избери си сортове които имат умерен до слаб растеж и по-възможност-самоопрашващи. Влизането в плододаване ще ти е между 5 до 8 година, зависи от сорта. Ти сам си стигнал до извода за старите схеми на засаждане и икономическата ефективност от тях. Добре е при оформянето да направиш така че от 70 до 100% от плода да се бере от земята. Тракторите са ми тк-80, хиномото, и дт-20-ветеран. Като за начало с големия, после вече с малките. Градините са ми в Кюстендилско- Полска Скакавица- доказан черешарски район, но за подложка махалебка и дива под въпрос.Имотите са на около 800м./нв. и узряват последни-края на юни. Затова основно мисля да заложа на късни сортове- Сънбърст, защото имам в другите градини и от него съм доволен. Евентуално може и козерска, бинг съмит, но го обмислям.Градините ги правя като пенсионен фонд за сега, защото в момента имам добра и добре платена работа, но дай боже по- ранно пенсиониране, пък ако върви добре мисля да ги разширявам и да станат основно занимание.Всички около мен садят по старите схеми, и аз ще съм първи с интензивна градина. Ще почна с 3-4 дк. пък ще видим, че имам още свободни декари.
 • I
  така е човек се учи от грешките си,но за съжаление в овощарството сбъркаш ли в началото с големи площи това може да те срине финансово.колегата е прав ,че почвеноклиматични условия са най различни и сляпото копиране от други успели е неудачно.засега с ниските надници в бг ,черешата е може би с най голяма перспектива.за мен основния лимитиращ фактор при нея е чувствителността и на слани и напукване.според доц личев най добър сорт за бг се явява сорт "каталин" като ранно и обилно плододаване,устойчивост на цилиндроспороза,на напукване.ако имате практически наблюдения върху него моля да ги споделите.поздрави на информираната и знаеща аудитория.
 • S
  Колега Mitev, това го взех от кондюфрут, не е мое мнение, както и останалите. Ровя в нета и каквото сметна за интересно го пускам тук. А идеята на темата е да събера всичко тук, и да се дискутира- става, не става,плюсове и минуси и тн. Лично за мен съм се спрял на интензивна черешова градина, на 4 дк. пробно, като схема на засаждане 4/2.5м. на подложка махалебка при неполивни условия (ще се поливат, но не с капково, и то първите 1-2 години) За супер-интензивните насаждения за сега не мисля, но старите схеми 5/5 6/6 според мен са отживелица, а такива имам 30 дк. Така че ако имаш някакъв опит и виждания, моля сподели ги тук! Колега при тази схема много важна за тебе ще бъде техниката с която ще обработваш междуредията - тракторът който ще влиза вътре с какви габарити ще бъде и каква формировка ще избереш. Задължително затревяване и ограничено поливане и торене след първата година до влизането в пълно плододаване, комбинирани с летни резитби. Избери си сортове които имат умерен до слаб растеж и по-възможност-самоопрашващи. Влизането в плододаване ще ти е между 5 до 8 година, зависи от сорта. Ти сам си стигнал до извода за старите схеми на засаждане и икономическата ефективност от тях. Добре е при оформянето да направиш така че от 70 до 100% от плода да се бере от земята.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Годжи бери

Здравейте на всички! Наскоро ми попадна имот, който е засаден с 50 дка годжи бери и 72 дк...

162 0

Въпроси, въпроси, въпроси......

отговор: Наистина не искам да ти чупя хатъра, но ако тръгнеш да се занимаваш с това което си си нау...

198 2

Изграждане дестилерия за лавандула

distilleryKK: Проектиране, доставка и монтаж на дестилерии за етерични масла. Моля потърсете ни на 08989...

25400 3

мярка 6.3

gonzo79: на 29 07 -1250

1583703 4208

Хладилна база за плодове и зеленчуци - заслъжава ли си инвестицията?

izhel: Когато са налице парите, лесно се изгражда. Въпросът е в осигуряването на пазара и качеств...

3809 3